TERMIZO a.s. Liberec Ing. Petr Novák

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co pro obce i kraje chystá Operační program Životní prostředí?
Advertisements

Zákon o obalech Česká republika
Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
Odpadové hospodářství
Tisková konference TEPLOFIKACE LEDVIC 12. září 2013 Ing. Vladimír Gult předseda představenstva a generální ředitel.
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Seminář: Odpady a obaly Energetické využití – odpady v teplárenství Ing. Martin Háje, Ph.D. ředitel výkonného.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Strategie prevence a recyklace a materiálové toky Anna Christianová
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
Nový zákon o ochraně ovzduší. Schválen Poslaneckou sněmovnou ČR dne 10. února 2012 Projednán Senátem ČR dne 15. března 2012 a vrácen Poslanecké sněmovně.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Využívání druhotných zdrojů energie
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Úspory energie a regenerace
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Systém kontrolní činnosti SEI
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Ing. Tomáš Baloch ZEVO Praha Malešice
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR.
PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Ing. Josef Karafiát, CSc. ORTEP s.r.o.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Vladimír Janeček, SCHP ČR, Ivan Zíka APROCHEM 2006, Milovy – Sněžné n.M. – Hotel 9 skal RESPONSIBLE CARE Chemická legislativa Polymery, příprava.
Roční produkce VEP ve skupině ČEZ
Právní režim nakládání s odpady
ZEVO SAKO Brno, a.s. jako součást imisního prostředí
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Opětovné použití IT techniky jako šance pro naši planetu Ing. Pavel Kruba.
TERMIZO a.s. Liberec Ing. Petr Novák REACH centrum spalovny a trnitá cesta od odpadu k výrobku VII. (Aneb oběhové hospodářství po česku)
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
zelená linka: Dočerpání OPŽP & představení nového OPŽP Seminář OPŽP pro potenciální žadatele.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Předcházení vzniku odpadů v silničním stavitelství Konference Předcházení vzniku odpadů ČVUT v Praze.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Asociace dodavatelů montovaných domů Dokument národní kvality pro dřevostavby Zasedání odborné sekce Rady kvality ČR "Kvalita v průmyslu a stavebnictví",
Dobrovolné nástroje jako možná cesta k předcházení vzniku podnikových odpadů Daniel Hájek odbor finančních a dobrovolných nástrojů.
KOMUNÁLNÍ ODPADY A JEJICH ENERGETICKÉ VYUŽITÍ Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí EGÚ Brno, Energetika 2015 Brno, 23. září 2015.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Ústí nad Labem 4/2009 Ing. Jaromír Vachta
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Nový zákon o ochraně ovzduší
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Problematika potravinových odpadů v ČR
Legislativa (právní aspekty) chemických látek a přípravků II
Moderní postupy využití škváry ze ZEVO
Transkript prezentace:

TERMIZO a.s. Liberec Ing. Petr Novák REACH centrum spalovny a trnitá cesta II.

Výkony v roce 2014 Energetické využití 93 541 tun odpadu Výroba tepla pro 13 500 domácností - jedna polovina spotřeby liberecké aglomerace Výroba elektrické energie pro pohon vlastních strojů a 6 500 domácností Materiálové využití popelovin 100 % Recyklace 900 tun železného šrotu

Emise do pevných produktů Popeloviny se používají jako certifikovaný stavební výrobek SPRUK I.třídu výluhu nesplňujeme pouze v RL (sírany a chloridy Na, K, Ca, Mg) Splňujeme organické látky pro inertní odpad Vlastnost ekotoxicita – negativní + všechny limity výrobků Obsah PCDD/F < 150 krát, POPs < 10 000 krát nižší In situ probíhá samosolidifikace provázená zvyšováním pevnosti a snižováním propustnosti.

ROČNÍ BILANCE MODERNÍ SPALOVNY Vstup 100 000 tun odpadu Teplo a elektřina pro všechny stroje + teplo pro 13 500 domácností + elektřina pro 6 500 domácností, výhřevnost hnědého uhlí 11 GJ/t Stavební výrobek SPRUK 32 000 tun + 2 000 tun železo + 245 tun slitiny hliníku a mědi + nadsítné 350 tun Filtrační koláč 300 tun sušiny (0,3 %) - jediný odpad Do ovzduší 1 kg prachu, 12 kg TOC, 90 kg HCl, 8 tun CO, 3 tuny SO2, 68 tun NOx Proti skládkám celá technologie ekologicky pod kontrolou

FINANČNÍ EFEKTY PRODUKCE VÝROBKU 1. Stavební výrobek SPRUK 32 000 tun + 2 000 tun železo (2 - 4 Kč/kg) + 245 tun slitiny hliníku a mědi (20 – 60 Kč/kg) 2. Úspora poplatků za skládku z 200 – 450 Kč/t o 100 Kč nebo na +1Kč/t Ad 1. 8,9 – 22,7 mil. Kč Ad 2. 3,2 – 14,4 mil. Kč CELKEM 12 - 37 mil. Kč ročně 3. Mimořádně atraktivní je např. i pro jiné tepelné procesy zpracování odpadů (např. kaly ČOV), kdy původní stav popela je nebezpečný odpad za 4 200 - 6 200 Kč/t

Jak to řeší EU: Jak to řeší rozvojové státy (ČR a ostatní): Vyspělé státy vytvoří soubor norem, které umožní využít mimořádně dobré fyzikálně-chemické vlastnosti popelovin pro konstrukční stavby např. pozemních komunikací v režimu odpadu Potom nemusí mít registraci REACH, ale dobře si uvědomují, že jim toto riziko hrozí Jak to řeší rozvojové státy (ČR a ostatní): Vzletnými deklaracemi a jinak nijak !!!!! Proto jediná cesta jak nevyhazovat tento kvalitní materiál na skládky je výrobková registrace. Je to cesta trnitá, ale stojí to za to.

Řešení v recyklačním závodě STRABAG v Halle nebo v Leuně (výkon více než 1 mil. tun) ročně)

Co je evropská registrace dle REACH Primárně určená pouze pro výrobky, posléze i pro výrobky z odpadů či vedlejší produkty. Řeší rizika mutagenity, toxicity, ekotoxicity ve vybraných scénářích expozice na lidi, živočichy a životní prostředí v celém životním cyklu. Od prosince 2010 musí mít každý výrobek z odpadů uváděný na trh nejen českou certifikaci, ale i evropskou registraci REACH. Od února 2012 má TERMIZO a.s. registraci REACH jako jediná spalovna v EU a na světě. Získání registrace dle Nařízení REACH není (dle některých úředníků v ČR) pouhé papírové „ríčování“ , nezíská ho každý a stojí hodně peněz a úsilí.

Jak se k nám staví česká státní správa? V roce 2012 jsme získali registraci REACH. Prezidentka CEWEP, sdružujícího více než 400 spaloven, nás pozvala přednášet do Bruselu. ČIŽP Liberec nám udělila pokutu 250 000 Kč za to, že jsme se nepředregistrovali! Ale registraci jsme přitom získali!! Od roku 2003, kdy jsme začali vyrábět certifikovaný výrobek až do roku 2012 vykonala ČIŽP Liberec ve spalovně 22 kontrol. Tím se tedy uplatňuje princip legitimního očekávání, že správní orgány konají v souladu s právem (ústavní princip) Náhle ČIŽP změnila názor: neprodukujeme stavební výrobek, ale odpad a platí dokonce limity pro použití na povrchu terénu. (důvod??)

Co tento postup ČIŽP znamená? Nemá kompetence zakazovat výrobu, určovat zda se jedná o odpad či ne, kategorizovat užívání výrobku (trh, cena, dodržování výroby) Porušuje Nařízení REACH a evropskou směrnici (ES) č.98/2008 nuceně přijatou v roce 2010, včetně odpadového zákonu (zamezování vzniku odpadu, využívání odpadu jako VP nebo zpětně získané látky - § 3, odst.5 a 6), principy Surovinové politiky státu a Využívání druhotných obnovitelných zdrojů. Proto jsme se obrátili na KULK pro rozhodnutí odpad – či ne, dle § 3, odst.1 !!!! Požádali jsme ČOI, TAZUS Teplice a Praha, ÚNMZ, MPO ČR o kontroly a vše je správně

Co spolupráce KULK a ČIŽP znamená? KULK nakonec rozhodl dle § 3, odst.5 a 6!!!!- A: Výrobek SPRUK pro stavbu silnic je odpad, B: Stejný výrobek SPRUK pro stavby skládek není odpad. Odvolací orgán bod A zrušil. KULK se odvolal k ministrovi ŽP, který nevyhověl Změna nastala mezi lednem a březnem 2013, kdy pan Pelant s ČIŽP Liberec přesvědčil pana Kůse (ČIŽP ředitelství) a odbor odpadů a legislativní MŽP ČR, jim tento absurdní výklad posvětil. V kostce: Výrobek SPRUK, který má českou výrobkovou certifikaci a registraci REACH je odpad a platí pro něj podmínky „na povrchu terénu“ a vztahují se na něj podmínky § 3, odst. 6!!!! To ale jistě není pravda.

Příklady absurdnosti tvrzení Ve stavbě skládky (mimo uzavírací vrstvy skládky) je uloženo 100 000 tun NO odpadu, bez požadavků na ekotoxicitu, organické a anorganické látky a pro 10 000 tun výrobku SPRUK (hráze,kazety,cesty), platí podmínky „na povrchu terénu“ !!!! Při stavbě silnic je do pokladu použit SPRUK a platí podmínky „na povrchu terénu“ !!!! A co asfaltová živice, či beton ve svrchních vrstvách? Ve všech těchto stavbách je použití „na povrchu terénu“ pro výrobek SPRUK výslovně zakázáno.

Směrnice (ES) č.98/2008 Článek 5 Vedlejší produkty (VP) VP nejsou prvotní cílem výroby a tvoří její nedílnou součást. Prvotním cílem spalovny je energetické využívání odpadu jako paliva. SPRUK je nutnou součástí výroby (30 000 tun ročně) a není vyráběn účelově, množství nelze omezit. Využití je jisté. Bez problému uplatníme 100 % VP. V EU se takto využívají miliony tun VP při stavbách. U nás je to ČEZ. Využití je v souladu s legislativou (z.č. 22/1997, n.č. 163/2002) a neohrožuje ŽP.

Směrnice (ES) č.98/2008 Článek 6 Zpětně získané látky (ZZL) ZZL přestávají být odpadem pokud byly předmětem využití, běžně se používají, existuje pro ně trh nebo poptávka. Splňují technické podmínky a normy pro výrobky. Využití ZZL nepovede k dopadům na ŽP ZZL jsou zejména: kamenivo, železný šrot, papír, barevné kovy, oleje, rozpouštědla. SPRUK to není !!!! Platnost předpisů pro ZZL se určuje formou Nařízení Komise V Odpadovém zákonu se termín ZZL nepoužívá, ale pejorativní název neodpad, musí být totéž. Asi má znamenat, že se nepovedl jako odpad.

Teze projektu „REACH centrum spalovny“ (spalovny a jiné termické zdroje využívající odpad) 1. Příprava výrobkové dokumentace. Vyhledávání dalších partnerů, audit jejich technologie, odstranění slabých míst v produkci popelovin a ověření primární kvality potenciálního výrobku. 2. Zavedení národní certifikace a sdílení registrace REACH. Celý komplex dokumentů a studií potřebných pro legislativní naplnění tohoto složitého procesu. 3. Zkvalitnění materiálně technického zázemí spalovny TERMIZO a.s. Představuje zlepšení vybavení systému měření emisí do ovzduší a optimalizaci příjmu odpadu do spalovny. Řešení úspěšně ukončeno 11/2014, dotace 200 000 €

Spalovna TERMIZO jako hlavní řešitel mezinárodních výzkumných projektů

Projekty EUREKA DIOXIN, DIOXIN 2, Nanofil

Výstavba dioxinového filtru a výzkum

DIOXIN 2 - metoda CMD

Projekty EUREKA BIOFIX a ALGANOL CO2 O2 Biomasa k využití (biopaliva, krmiva) výrobek v krmivářské i potravinářské kvalitě Světelná energie Do atmosféry Z vyčištěných spalin TERMIZO a.s.

Otevřené plošinové bioreaktory

Nový projekt BIPOLAR Pračka spalovny: 2NaOH + SO3 → Na2SO4 Bipolární membrána: 2H2O →4H+ + 2OH- Na2SO4 + 4H+ + 2OH- →2 NaOH + 2H2SO4

Za všechny spoluřešitele projektů DIOXIN, DIOXIN2, BIOFIX a ALGANOL, NANOFIL, REACH centrum spalovny a poskytovatele dotací MŠMT , SFŽP a MPO ČR děkuji za pozornost Ing. Petr Novák, novak@termizo.cz www.termizo.mvv.cz