Finanční a rozpočtové právo

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Možnosti a limity kontroly obcí
Advertisements

Novela zákona č. 218/2000 Sb. – povinnost zřídit účty u ČNB
Finanční právo Taťána Špírková, 2013.
Veřejná moc a veřejná správa
Obecná část rozpočtového práva III
Moc výkonná ii VY_32_INOVACE_ 08 - Moc výkonná II.
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Samospráva 1 SP1 Přednáška.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Generální finanční ředitelství
ANALÝZA STRUKTURY HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2011
FINANČNÍ SPRÁVA specifický úsek veřejné správy jehož posláním je péče o materiální základ poskytování veřejných statků a dozor (dohled) nad finančními.
 Ministerstvo kultury je podle tzv. kompetenčního zákona ústředním orgánem státní správy pro.... věci církví a náboženských společností...".  Hlavní.
Rozpočty územních samosprávných celků
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Základy správního práva
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
VY_20_INOVACE_SVF34060DUD Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Ing. Karel Tyll ředitel odboru státního rozpočtu 2. prosince 2010
Územní samospráva Kraje
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
Finanční kontroly ve veřejné správě IT podpora kontrolovaných procesů při správě prostředků SR a EU Konference ISSS Hradec Králové, březen 2004 RNDr. Zdeněk.
E-podpis ve veřejné správě ISSS Blízká budoucnost e-podpisu ve veřejné správě  Správní řád – správní orgány:  Přijímají podání s elektronickým.
Finanční a rozpočtové právo
Od 1. dubna 2011 je účinný zákon o Úřadu práce České republiky, kterým se mění struktura a řízení úřadů práce. Tolik citace z tisku, co to však znamená?
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Státní správa Petr Machala.
Petra Skryjová, Zuzana Kubičíková, Beata Kupová,.
Státní správa.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. dubna 2015.
Systém organizace finanční správy
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Rozpočtový proces a jeho kontrola
Zák. č. 250/2000 Sb..  Tento zákon je rozdělen do 5ti částí  Upravuje tvorbu, postavení, obsah a funkce rozpočtů územních samosprávných celků, jimiž.
FINANČNÍ SPRÁVA Petr Mrkývka © 2012.
Ekonomické aspekty veřejné správy
Organizace veřejné správy
OSTATNÍ STÁTNÍ ORGANIZACE. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1176 Ročník:1. Vzdělávací obor:Ekonomika podniku Tematický okruh:Právní formy podnikání.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Územní členění státu a právo na samosprávu v ČR
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
ÚVOD DO VEŘEJNÉ SPRÁVY Přednáška č
Stát Tříprvková teorie –G. Jelinnek Území Obyvatelstvo
Legislativa.  Které orgány veřejné správy provádějí určité úkony v oblasti sportu?  Co je to veřejná správa?  Jak dělíme veřejnou správu?  Znáte některé.
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 1 Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra Principy dobré správní praxe v činnosti.
Aktuální stav aplikace zákona o státní službě na Ministerstvu financí ČR Mgr. Jan Sixta, státní tajemník v Ministerstvu financí.
Správa v resortu MFČR Dana Šramková Petr Mrkývka.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Obsah veřejných rozpočtů III 18. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 21.
Hospodaření s majetkem státu Základy finančního práva Olga Sovová.
D OMOUŠIC E Vypracoval: Jiří Stehlík; UČO Z ÁKLADNÍ INFORMACE : kraj (NUTS 3): Ústecký okres (LAU 1): Louny katastrální výměra: 15,27 km² počet.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Finanční právo.
Obecná část rozpočtového práva III 21. března 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 24.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
Obsah veřejných rozpočtů III
Alois Rašín první ministr financí ČSR ( )
Vnější systémová charakteristika finančního práva
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol ÚSC (2010 – 2011)
zřízen Upraven : - zákonem č. 458/2000 Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích - zákon č. 406/2000.
Ekonomické aspekty veřejné správy
Obecná část rozpočtového práva III
Právní forma příspěvkových organizací v evropském kontextu
Obecná část rozpočtového práva III
Obsah veřejných rozpočtů III
Transkript prezentace:

Finanční a rozpočtové právo Přednáška č. 2 Subjekty finančně právních vztahů Orgány finanční správy

Obsah přednášky Orgány finanční správy Ministerstvo financí (MF) – vrcholný orgán v oblasti financí Územní finanční orgány: Ústřední finanční a daňové ředitelství Finanční ředitelství (FŘ) Finanční úřady (FÚ) Místní finanční orgány

Ministerstvo financí www.mfcr.cz Činnost MF řídí, kontroluje a sjednocuje vláda ČR. Činnost MF vyplývá ze zákona č. 2/1969 Sb., o zřízení ministerstev a jiných ústředních orgánů státní správy ČR.

Činnost MF Úsek státních příjmů Úsek finančního trhu Ostatní úseky Devizové hospodářství Oblast hospodaření s národním majetkem Regulace a kontrola cen výrobků Loterie, tomboly a jiné podobné hry Přezkoumávání hospodaření územních správních celků a dobrovolných svazů obcí

Organizační struktura MF Ministr financí: Ing. Eduard Janota Sekce Ministr Sekce Kancelář ministerstva Sekce Hospodaření s majetkem státu Sekce Auditní, finančně analytická a kontraktační Sekce Daně a cla Sekce Veřejné rozpočty Sekce Mezinárodní vztahy a finanční politika Sekce Finanční trh Každá sekce se dále dělí na odbory.

Územní finanční orgány Tři stupně územních finančních orgánů Ústřední finanční a daňové ředitelství Finanční ředitelství (FŘ) Finanční úřady (FÚ) DÚ: na příští hodinu zjistit kolik je v ČR finančních ředitelství a kolik finančních úřadů. Mají finanční ředitelství stejnou územní působnost jako kraje? Pokud ne, tak z jakého důvodu. Místní finanční orgány Obce – samostatná působnost Obce – přenesená působnost

Děkuji Vám za pozornost.