Základy daní úvod do českého daňového systému

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Struktura daní v ČR.
Advertisements

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Struktura daní v ČR.
Struktura daní v ČR.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_04.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Soustava daní Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO170 Název.
Vize daňové reformy doc. Ing. Alena Vančurová, Ph.D. Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví Katedra veřejných financí
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
definice daně přímé daně (daň z příjmu, majetkové daně) nepřímé daně
Podniková ekonomika.
ÚČTOVÁNÍ VE TŘÍDĚ 3: ZÚČTOVACÍ VZTAHY (základní schémata)
Optimalizace daní a odvodů podniku Ing. Petr Ježek, Ph.D. VŠFS 2009
JUDr. Radim Boháč, Ph.D., Mgr. Lenka Geržová katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 6. října 2014.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně – opakování II Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
Daň z přidané hodnoty Eliška Lacinová Základní pojmy  Předmět  Osvobození od DPH  Plátce DPH  Poplatník  Základ daně  Správce daně.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Daňová teorie a politika
Daňová soustava I. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Zdanění subjektů terciárního sektoru
Finanční a rozpočtové právo
Daňová teorie a politika
Účtování DPH účet 343.
Daň z příjmů fyzických osob - závislá činnost a funkční požitky
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1104Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Předmět zdanění Jméno.
Obsah předmětu Daň z příjmů fyzických osob
Základní prvky daňové techniky
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_DAŇOVÁ.
DANĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
DANĚ Inovace profesního vzdělávání ve vazbě na potřeby Jihočeského regionu CZ.1.07/3.2.08/
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
E K O N O M I K A Daně, daňová soustava. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
PŘÍMÉ A NEPŘÍMÉ DANĚ Kristýna Nevolová Lucie Krausová C2A.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_20_Fiskální politika TEMA:Finanční gramotnost.
Daňová soustava v ČR Daně tvoří významnou část příjmů státního rozpočtu a jsou významným nástrojem ovlivňování ekonomiky státem Daně tvoří významnou část.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.14 Ročníktřetí.
Úvod do daňové problematiky Konstrukční prvky daně II.
Osnova: 1.Význam daňové soustavy 2.Definice daně 3.Právní úprava daní 4.Rozdělení daní v ČR 5.Základní pojmy 6.Otázky k opakování s řešením 7.Zdroje Daňová.
AnotacePrezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení sse systémem daní v ČR AutorHolomková Lenka JazykČeština Očekávaný výstup Vyjasnění pojmů.
Daně a jejich funkce Základy finančního práva Olga Sovová.
Úvod do daňové problematiky Konstrukční prvky daně I.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.13 Ročníktřetí.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Daně a daňová soustava Ročník / obor studia:
 Daň – je zákonem stanovená a zpravidla pravidelně se opakující platba do státního rozpočtu  Využití daní – pro financování potřeb státu – školství,
FINANČNÍ GRAMOTNOST DANĚ ZŠ HejniceZ. Hyxa. DANĚ Daně a veřejné rozpočty daně jsou jedním ze zdrojů příjmů veřejných rozpočtů. Veřejné rozpočty jsou státní,
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
SPOTŘEBNÍ DANĚ zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních
Podniková ekonomika.
DAŇOVÁ SOUSTAVA CHARAKTERISTIKA DANÍ.
Základní pojmy daňové teorie
Obecná část daňového práva procesního I
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Daně VY_32_INOVACE_44_890 Projekt.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Obecná část daňového práva procesního I
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Mgr. et Mgr. Michal Tuláček 30. října 2017
Daňová soustava České republiky
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Daň z přidané hodnoty 20. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Daňová soustava v ČR Daňová soustava v ČR Musí odpovídat soustavám EU
Účtování DPH účet 343.
Daň z příjmů fyzických osob
Daň z příjmů fyzických osob
Transkript prezentace:

Základy daní úvod do českého daňového systému Ing. Petr Ježek, Ph.D. FSE UJEP 2011 pje@centrum.cz http://pjezevec.wz.cz

Témata Struktura daňové soustavy, základní pojmy DPFO Sociální zabezpečení a Všeobecné zdravotní pojištění DPPO Majetkové daně DPH Spotřební daně Clo Správa daní

Daňové zákony jen pro zájemce – nevyžaduje se! Zdroje Vančurová A., Láchová L.: Český daňový systém 2010, VOX Studovat bez částí věnovaných detailům specifických situacím - pouze typické situace Kniha je učena primárně pro obor s daňovou specializací Daňové zákony jen pro zájemce – nevyžaduje se!

Vysvětlete uvedené vlastnosti! Daň povinná, nenávratná, neekvivalentní a neúčelová pravidelná peněžní platba Vysvětlete uvedené vlastnosti!

Druhy daní Podle předmětu Podle rozsahu předmětu Podle způsobu dopadu důchodové (z příjmů) majetkové ze spotřeby Podle rozsahu předmětu univerzální (všeobecné) selektivní (výběrové) Podle způsobu dopadu přímé a nepřímé Podle poplatníků jednotlivců (FO) a korporací (PO)

Daně v ČR Z příjmů Majetkové Ze spotřeby daň z příjmů fyzických osob (DPFO) daň z příjmů právnických osob (DPPO) Majetkové daň z nemovitostí daň silniční (SiD) daň dědická, darovací, z převodu nemovitostí (převodové daně) Ze spotřeby daň z přidané hodnoty (DPH) spotřební daně (SD) ekologické daně (ED)

Základní daňové otázky KDO je nositelem daňové povinnosti? subjekt daně spravuje daně? správce daně CO je a co není zdaněno předmět daně osvobození od daně KOLIK má být zaplaceno základ daně -> sazba daně -> daň

Subjekt daně Poplatník Plátce jeho předmět je podroben dani je ze zákona povinen strpět daň je ekonomicky daní postižen (nese břemeno daně) Plátce odvádí daň do veřejného rozpočtu je ze zákona povinen zajistit tento odvod daně je povinen i daň vypočítat

Správce daně Finanční ředitelství Finanční úřady Pověřené úřady Ústřední finanční a daňové ředitelství územní FŘ Finanční úřady územní FÚ Pověřené úřady Celní úřady

Konstrukce daně: věcná část Předmět daně vymezen zákonem přímo nepřímo pomocí vynětí z předmětu Osvobození od daně část předmětu, z něhož se daň nevybírá a na níž se nevztahuje vyčíslení daňového základu úplné nebo částečné podmínečné nebo nárokové Zde se pouze kvalifikuje, nekvantifikuje!

Konstrukce daně: kalkulační část - ZD Základ daně – Zde začíná kvantifikace! neosvobozený předmět daně vyjádřený v měrných jednotkách výchozí základna pro výpočet daně. věcný (měřený v technických jednotkách) hodnotový (měřený v peněžních jednotkách) Upravuje se na „upravený základ daně“ standardními odpočty (v zákonné částce – od 2006 nahrazeno slevami!) nestandardními odpočty (v doložené výši)

Konstrukce daně: kalkulační část - DS Daňová sazba je algoritmem výpočtu daně z upravedného ZD. dle typu ZD relativní (procentní) nebo absolutní (pevná) dle druhu předmětu daně jednotná nebo diferencovaná dle kvantitativního vztahu ZD a daně proporcionální (lineární) nebo neproporcionální (progresivní)

Konstrukce daně: kalkulační část – daňová povinnost Sleva na dani snížení daně dle zákonných podmínek Absolutní částkou v Kč Relativně k dani v % Daňová povinnost výsledná výše daně k povinnému odvodu plátcem do zaplacení je daňovým dluhem Zde končí kvantifikace!

Výběr daně Daňovým přiznáním Srážkou Zálohou u zdroje povinnost poplatníka stanovit si výši daně a platit jednorázově zálohami (není plnění) a zúčtováním (je plnění) splátkami (dílčí plnění) Srážkou povinnost plátce stanovit poplatníkovi výši daně a odvést ji Zálohou u zdroje povinnost plátce stanovit poplatníkovi výši záloh a odvést je

Základní termíny a lhůty Zdaňovací období určuje pravidelné období pro kalkulaci a úhradu daňové povinnosti Splatnost daně konečný termín pro zaplacení daně správci daně Splatnost daňových záloh konečný termín pro zaplacení zálohy na daň Termín podání daňového přiznání konečný termín pro podání DP