Komunikace. Komunikace Komunikace je přenos nejrůznějších informačních obsahů v rámci komunikačních systémů Komunikace je přenos nejrůznějších informačních.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Komunikace s uživateli knihoven s mentálním postižením Eva Cerniňáková Městská knihovna v Praze.
Advertisements

DUCHOVNÍ POTŘEBY (NEJEN) UMÍRAJÍCÍCH PACIENTŮ A JAK SE K NIM STAVĚT
Schopnost zvířat léčit
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Komunikace Aktivita č.1: Člověk a svět práce Prezentace č. 6
Seminář pracovní parta Komunikace. To podstatné Jak jste hodnoceni pro následující výběr pracovníků – docházka (dochvilnost), plnění úkolů, aktivity,
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Neverbální komunikace
Zásady dobré komunikace
Hodnocení výstupu v kurzu verbální složka: přiměřená hlasitost přiměřené tempo správné frázování dynamika řeči emocionalita.
Komunikace.
Interpersonální komunikace ve škole Etická výchova, o.p.s.
Komunikace s dětským pacientem
Empatie. Vcítění je složitý vnitřní proces skládající se z následujících složek:  Jsem připraven/a vžít se do situace svého protějšku. (Jak se ti v této.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_3.1.1.
Mimika (co jste tím chtěli říci)
Komunikační dovednosti
Obrana proti působení stresu a budování vlastního sebevědomí
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE _2211_VO8 KONFLIKT A STRES © Mgr. Jana Báčová, 2012Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou.
Komunikace Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
 1. Autor zprávy : Původcem zprávy a tím, kdo ji předává druhým, jste vy sami. Způsob, jakým ji předáváte dál, může být ovlivněn například :  Postoj.
KOMUNIKACE OLGA BÜRGEROVÁ. CÍLE:  VÝZNAM PRVNÍHO DOJMU  UMĚT NAVÁZAT KONTAKT.
Komunikace a informace „Schopnost prezentace, představí sebe a oddíl“ Zásady kvalitní prezentace Jan-Iáček-Konečný , Vídeň.
PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI
Alternativní a augmentativní komunikace
KOMUNIKACE S KLIENTEM MENTÁLNĚ RETARDOVANÝM
Komunikace s rodiči.
VERBÁLNÍ KOMUNIKACE Olga Bürgerová.
Význam Základ vztahu mezi advokátem a klientem
Pohled pedagoga běžné základní školy na podporu komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností PhDr. Veronika Girglová Katedra speciální.
Zdravotnický asistent, první ročník Komunikace Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, , Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_17_KOMUNIKOVÁNÍ_P2.
MOŽNOSTI INTERVENCE – SEKTY
Komunikace I. Petr Machala. KOMUNIKACE (z lat. učinit společným) přenos informací slovně – mimoslovně – činy (chováním a jednáním) Vážně jsi tam byla?
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Neverbální komunikace
Zásady efektivní komunikace
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
KOMUNIKACE.
Nutriční poradenství u dětí do 2 let. Zjištění a vyhodnocení současného způsobu stravování Zjištění a vyhodnocení současného způsobu stravování Hodnocení.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Analýza duchovní situace Duchovní postoj Dialog s Bohem Duchovní hloubka Poslání Vzájemné ovlivnění všech prvků.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Anotace Aneb o dorozumívání  Slovo cizího původu, které znamená 1. Spojení - veřejné dopravní prostředky a veřejnou dopravu ( silnice, dráha) 2. Dorozumívání.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
KULTURA OSOBNÍHO PROJEVU Střední škola obchodně technická s. r. o. Mgr. Marta Fojtíková.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Péče o pacienty v problematických situacích
Název: VY_32_INOVACE_VVP_9A_10F Škola:
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Empatie Z řeckých slov en + pathos (v + cítění) je schopnost vcítit se do pocitů a myšlenek druhého.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
KOMUNIKACE Zápis do sešitu
Sociologie pro SPP/SPR
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Komunikace. Komunikace – neverbální „řeč těla“ zrakový kontakt mimika gesta pohyby doteky oblečení.
Vyrovnávání se stresem
Komunikace Opakování (prezentace, asertivita, přesvědčování, manipulace, řeč těla, zpětná vazba, naslouchání, motivace)
  Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Název projektu: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na SUŠ, Ostrava.
ZÁKLADY SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Komunikační a prezentační dovednosti / C2
Sociální čtení.
Škola: SŠ, ZŠ a MŠ Karviná Autor: Bc.Balonová Soňa
Alternativní augmentativní komunikace
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
SOCIÁLNÍ PSYCHOLOGIE Sociální komunikace.
Komunikace Andrea Ječmenová 2012.
Transkript prezentace:

Komunikace

Komunikace Komunikace je přenos nejrůznějších informačních obsahů v rámci komunikačních systémů Komunikace je přenos nejrůznějších informačních obsahů v rámci komunikačních systémů Komunikativní = zprostředkovací, = dorozumívací Komunikativní = zprostředkovací, = dorozumívací = sdělený = sdělený

dorozumívací

Zprostředkující, sdílený

Sdělení - obsah

Další proměnné v komunikaci Scénografie Scénografie - místo, instituce - místo, instituce Kontext Kontext čas čas

místo

Potíže v komunikaci u pacientů s organickým postižením mozku Potíže s porozuměním Potíže s porozuměním Potíže s vyjadřováním – nezřetelné, nesrozumitelné, nepřiměřené odpovědi Potíže s vyjadřováním – nezřetelné, nesrozumitelné, nepřiměřené odpovědi Potíže v oblasti emocionality – strach, negativismus, úzkost Potíže v oblasti emocionality – strach, negativismus, úzkost Mentální věk Mentální věk

Zásady nonverbální komunikace s pacienty o F0 Zjistit míru potíží a jejich charakter Zjistit míru potíží a jejich charakter Využívání alternativních prostředků (gestikulace, písemný projev, karty s obrázky, písmena,..) Využívání alternativních prostředků (gestikulace, písemný projev, karty s obrázky, písmena,..) Povzbuzujeme pacienta v používání gest a mimiky Povzbuzujeme pacienta v používání gest a mimiky Vhodné prostředí Vhodné prostředí

Verbální komunikace význam oslovení jménem význam oslovení jménem Rozdíl mezi devalvačním a evalvačním chováním Rozdíl mezi devalvačním a evalvačním chováním Slyšet neznamená naslouchat Slyšet neznamená naslouchat

empatie

Řečeno jen tak mimochodem jedinec v situaci, kdy má pro něj jakákoliv komunikace – gesto, slovo velký význam jedinec v situaci, kdy má pro něj jakákoliv komunikace – gesto, slovo velký význam = strach, paranoia = strach, paranoia Pozor na gesta, pohledy, hypotézy Pozor na gesta, pohledy, hypotézy  může dojít k vytržení věty, slova, situace z kontextu, nebo jí neporozumí

Nabídnout svoji přítomnost Nabídnout svoji přítomnost Obecné pokyny k vedení rozhovoru

Verbální komunikace Přizpůsobte Přizpůsobte-slovník - rychlost Opakujte!!! Opakujte!!!

rodina Nemoc ovlivní nějakým způsobem celou rodinu Nemoc ovlivní nějakým způsobem celou rodinu Mění se vztahy a možnosti rodiny, chování nemocného Mění se vztahy a možnosti rodiny, chování nemocného přetížení přetížení Reakce: vztek, pocity viny, strach Také procházejí jednotlivými fázemi vyrovnávání se s nemocí

Validace – metoda práce Naomi Feil Vrácení pocitu vlastní hodnoty redukce stresu, obrana života (neproduktivní skupina) zlepšení verbální a neverbální komunikace zlepšení pohybových schopností

→ stahují se čím dál víc do sebe: aby prožili stav izolace a opuštěnosti aby prožili stav izolace a opuštěnosti aby překonali nudu aby překonali nudu aby opět prožili pocit, že jsou potřební aby opět prožili pocit, že jsou potřební aby se mohli zaobírat minulostí aby se mohli zaobírat minulostí

Asertivita – říci si o to, co chci Já jsem já, ty jsi ty. Já jsem já, ty jsi ty. Já dělám svou věc, ty děláš svou věc. Já dělám svou věc, ty děláš svou věc. Já nejsem na světě proto, abych žil podle představ tvých, ty nejsi na světě, abys žil podle představ mých. Já nejsem na světě proto, abych žil podle představ tvých, ty nejsi na světě, abys žil podle představ mých. Pokud se shodneme, setkáme, dohodneme, je to super! Pokud ne, nedá se nic dělat! Pokud se shodneme, setkáme, dohodneme, je to super! Pokud ne, nedá se nic dělat!

Děkuji za pozornost