Felinoterapie.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Specifika dobrovolnické služby na onkologickém oddělení
Advertisements

Studijně-poznávací návštěva Ankary –
Dobrovolnický program na Onkologické klinice FN Olomouc
Maminka maminek kontaktní sestra
Zavedení uživatelky do komplexní domácí péče případová práce Příklad dobré praxe Městská charita Plzeň Bc. Alice Průchová.
J AK SE ZAŘADIT DO SPOLEČNOSTI ? N A KOHO SE MOHU OBRÁTIT ? Praktická část.
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Schopnost zvířat léčit
Vyškovský cerebrovaskulární den Stávající stav budovy neurologického oddělení I a II p.
Zvířata pomáhají člověku.
Projekt Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně „Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe“ reg.č. CZ.1.07/1.1.00/
Dobrovolníci na oddělení protetiky
Polytraumatizovaný pacient v péči traumacentra KNTB Zlín
TRANSPLANTACE LEDVIN.
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Střední škola sociálních a zdravotnických služeb VESNA, o.p.s.
Klíčová otázka č. 4 Specifika péče o osoby bez přístřeší na akutní příjmové ambulanci z pohledu všeobecné sestry Mgr. Patrik Burda 26. – 27. listopadu.
Studijní den ERC – duchovní služba ve zdravotnictví – ÚVN Praha - Střešovice mjr. Mgr. Pavel Ruml Motol
Postřehy ze studijního pobytu, aneb Fulda 2004 (Socrates Erasmus)
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
Onkodobrovolníci v Krajské nemocnici Liberec Konference I slova léčí, aneb dobrovolníci na onkologických pracovištích Praha 27. února 2012 © Bc. Dana HRSTKOVÁ,
Provoz lůžkové části Kliniky pracovního lékařství
V roce 2005 jsme se na setkání, které organizoval TANDEM Plzeň, seznámili s kolegyní z Německa, která měla zájem o spolupráci a navíc se sama učila česky.
Střední škola sociálních a zdravotnických služeb VESNA, o.p.s.
Zdravotní péče o osoby bez domova z pohledu azylových domů.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
* Pracovními činnostmi jsou - komplexní ošetřovatelská péče o nemocného, příjem nemocných do ordinace nebo do nemocničního ošetření, získávání informací.
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
Euroškola Strakonice SOŠ s.r.o. 1 Zahraniční stáže pravidelné 8-týdenní odborné stáže v *****hotelu Maximilian v bavorském Bad Griesbach.
Ošetřovatelský proces
Rekondiční pobyt osob po cévní mozkové příhodě Skokovy 2.9. –
Organizace zdravotnické služby v armádě
Nelékařské zdravotnické profese v ČR. Nelékařské profese MŮJ PROFIL zahájeno studium na SZŠ, 1. vstup do nemocnice maturita, nástup na resuscitační.
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Domov pro osoby se zdravotním postižením v Horním Benešově
Praxe v EU Claudia Mónica Gutiérrez. Výběrové řízení 1. kolo – přihláška k dispozici online na stránkách školy (130 studentů) 2.kolo – výběr z cca 60.
Domov seniorů T.G.M. Beroun Poskytování sociálních služeb Příspěvková organizace Pod Studánkou Beroun Zpracoval: Marek Paclt.
Domov pro seniory Chotěboř. Z historie  Město Chotěboř již několik let uvažuje o výstavbě zařízení pro seniory.  Původní záměr výstavby domu s pečovatelskou.
Zvláštnosti ošetřovatelské péče u seniorů Mgr. Dana Vaňková.
Sociální služby města HB – Domov pro seniory Bc. Milan Žák, DiS. Sociální pracovník organizace.
Jan Vacek. Program cerebrovaskulárních center  Věstník MZ …………………………………………………………… …………………………………………………………… …………………………………………………………… ……………………………………………………………
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Domovy se zvláštním režimem. poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu:  chronického duševního onemocnění  závislosti.
DOP-HC s.r.o. Dům ošetřovatelské péče – Home Care Dolní Rychnov Prezentuje: MSc. Magdaléna Radošová Scholzová, MBA
Domov důchodců Dubí, příspěvková organizace Na Výšině 494 a Ruská 130.
Zhodnocení II. zahraniční stáže Mgr. Petra Trtíková vedoucí zdravotního úseku.
GRANADA – 9.5 ERASMUS + Specifika ošetřovatelské a nutriční péče u seniorů v zahraničí. Alan Hájek a Tereza Havlíková.
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
Kvalita očima pacientů Praha , MUDr.Markéta Hellerová.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
S LUŽBY PRO SENIORY. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu.
Financování hospicové péče. Seznam zdravotních výkonů a úhradová vyhláška Pro zdravotnická zařízení typu hospic je určen ošetřovací den č a jeho.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Pilotní projekt Mobilní specializovaná paliativní péče (MSPP) Několik poznámek z perspektivy ČSPM MUDr. Ondřej Sláma, Ph.D. Vědecký sekretář ČSPM ČLS JEP.
SENIOR WORK Eva Smejkalová.
DOMOVA DŮCHODCŮ HRUBÁ VODA
Paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb
Gerontopsychologie v praxi
Dlouhodobá intenzivní péče v pediatrii
Táňa Křížová Krajský úřad Kraje Vysočina
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
ZDRAVOTNICKÉ PROSTŘEDÍ.
Hodnoty v péči o seniory
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
STŘEDNÍ ZDRAVOTNICKÁ A VYŠŠÍ ODBORNÁ ŠKOLA ZDRAVOTNICKÁ MB
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Dobrovolnické programy
CENTRALIZACE ÚSTAVNÍ LÉKÁRNY V PODMÍNKÁCH SOCIÁLNÍCH SLUŽEB
PaedDr. Alena Gajdůšková místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku Výbor pro zdravotnictví Petiční výbor POSLANECKÁ SNĚMOVNA PARLAMENTU ČESKÉ REPUBLIKY.
Transkript prezentace:

Felinoterapie

-v jakém typu nemocnice a na jakém oddělení felinoterapii využít - proč a u jakých pacientů a s jakou diagnózou - jak felinoterapii použít v praxi a s jakou povahou koček - výsledky a použití felinoterapie

Městská nemocnice Hustopeče je nestátní zdravotní zařízení , provozováno jako příspěvková organizace města se spádem cca 40 000 obyvatel. Největším oddělením je oddělení ošetřovatelské péče s kapacitou 70 lůžek. Pacienti hospitalizováni na tomto oddělení, zde obvykle tráví delší dobu v řádech týdnů eventuelně i měsíců. Složení pacientů je pestré od stavů po úrazech, po mozkových příhodách, infarktech ale i s kloubními a páteřními obtížemi. Většina pacientů je hospitalizována k doléčení a především  rehabilitaci. Vzhledem k tomu , že pacienti pochází z vesnic a malých městeček, při delším pobytu v nemocnici jim chybí kontakt s jejich zvířecími oblíbenci.

Na myšlenku přinést do nemocnice kočku mne před lety přivedla pacientka, která u nás byla hospitalizována po zlomenině dolní končetiny a při přijetí na oddělení jevila známky desorientace v čase i prostoru, neustále hledala a volala své kočky. Po přinesení plyšové kočičky pacientka reagovala velmi nezvykle – se slovy ty jsi za mnou přišla se uklidnila a během několika dní se zorientovala a nadále žije doma sama se svými zvířecími miláčky. Chovám doma čistokrevné sibiřské kočky, které jsou společenské, kamarádské, vnímavé a zvyklé na velké množství lidí z mnoha výstav koček. Rozhodla jsem se tedy přinést na oddělení kočku živou. Musím říct , že výsledek předčil moje očekávání. V současné době využívám k pobytům v nemocnici kočky Dorotku a Igoru a kocoura Amura.

Jak konkrétně probíhá den s kočkami na našem oddělení ? Při ranní vizitě obejdeme s kočkou či kocourem na vizitním vozíku oddělení . Pak obcházíme jednotlivé pacienty, ti, kteří mají zájem mohou kočku pohladit, pochovat. V dalším čase je kočka na vyšetřovně, kde opět mají pacienti možnost kontaktu se zvířetem . Někteří pacienti chtějí delší dobu kontaktu se zvířetem i to jim pod dohledem zdravotnického personálu umožňujeme. Možnost kontaktu pacientů se živým tvorem je jistě v našem případě hlavně rehabilitací psychickou a sociální. Zlepšení psychického stavu a navození pohody, připomínka domova. Uklidňující působení nejen živého tvora, ale i hebké hřejivé kočičí srsti a trpělivost našich koček, které jsou i s cizími lidmi v pohodě a předou,jsou faktorem zlepšujícím pohodu a přispívajícím k rychlejšímu uzdravení pacientů.

Při těchto kočičích návštěvách jsme zaznamenali různá byť i drobná zlepšení zdravotního stavu pacientů. Například souvislou větu u pacientky s Alzheimerovou demencí, která nemluvila, snahu o chůzi bez opory u pacienta, který nesl kočku v náruči., zlepšení jemné motoriky u pacienta již propuštěného z oddělení, který však po zkušenostech u nás ,doma pravidelně hladí kočku. Velký ohlas na našem oddělení zaznamenala návštěva mých kolegyň chovatelek, kdy jsme pacientům personálu předvedly 10 koček a všichni měli možnost opět si je pohladit i pochovat Jistě však hlavní přínos přítomnosti koček v naší nemocnici je ve zlepšení psychické pohody pacientů a to nejen těch dlouhodobě hospitalizovaných ale i personálu, vždyť práce sester není jednoduchá a také psychicky náročná. A tak slova sester, kdy zas přinesete Amču / to je náš kocour/ potřebujeme se trochu odreagovat a vyjádření již dávno propuštěné pacientky „na ty kočky nemůžu zapomenout“ , jsou pro nás více než odměnou.