Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Dlouhodobá intenzivní péče v pediatrii

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Dlouhodobá intenzivní péče v pediatrii"— Transkript prezentace:

1 Dlouhodobá intenzivní péče v pediatrii
Současný stav – jednotky intenzivní a resuscitační péče fakultních nemocnic. Péče v domácím prostředí. Není zařízení, které by se o tyto dětské pacienty staralo mimo tyto alternativy.

2 Dlouhodobá intenzivní péče v pediatrii
Výhody JIRP: okamžitá dostupnost vysoce kvalifikované lékařské a ošetřovatelské péče. Nevýhody JIRP: „blokace“ urgentního lůžka, osídlení multirezistentními patogeny a potencionální nebezpečí pro ostatní pacienty. Vzhledem k organizačnímu řádu a systému práce omezená možnost kontaktu s příbuznými. Omezená možnost reagovat na individuální potřeby pacientů (specifika v ošetřovatelské péči).

3 Dlouhodobá intenzivní péče v pediatrii
Výhody domácí péče: sociální kontakt nepřerušen; snížené riziko případných infekčních komplikací; možnost reagovat okamžitě na individuální potřeby jednotlivce. Nevýhody domácí péče: v případě komplikací ztížená dostupnost kvalifikovaného zásahu.

4 Dlouhodobá intenzivní péče v pediatrii
Domácí péče není pro každého jedince možná či vhodná. Problematika sociálního zázemí - otázka finanční, morální, etická… Problematika zdravotního stavu jak postiženého dítěte, tak i jeho ošetřovatelů. Nebezpečí sklouznutí do rutinních zvyklostí může vést až k fatálním stavům.

5 Dlouhodobá intenzivní péče v pediatrii
Pacientů, potřebujících dlouhodobou péči, přibývá. Pre a perinatální poškození, intrauterinní hypoxie, krvácení do komorového systému, stavy po novorozeneckých meningitidách. Vrozené vývojové, chromozomální a metabolické vady, nezachycené screeningem.

6 Dlouhodobá intenzivní péče v pediatrii
Traumatické poškození CNS – úrazy, stavy po topení, suicidální pokusy. Zánětlivá onemocnění mozku – meningitidy, encephalitidy. Jiná poškození mozku – stavy po protrahovaných epileptických paroxysmech, hypoglykemická komata, otravy… Vzhledem k stále propracovanějším a dokonalejším postupům přežívají pacienti, kteří by ještě před několika roky zmírali.

7 Dlouhodobá intenzivní péče v pediatrii
Zařízení, které by se staralo o tyto pacienty, by bylo prvním tohoto druhu v ČR. Slučovalo by - alespoň částečně - výhody JIRP a domácí péče a eliminovalo jejich nevýhody. Omezení možnosti infekce - oddělení „rodinného typu“ - 9 lůžek pro trvale hospitalizované pacienty, 1-2 lůžka pro „výpomoc“ rodičům s dětmi v domácí péči.

8 Dlouhodobá intenzivní péče v pediatrii
Okamžitá dostupnost kvalifikované péče. Možnost kontaktu s rodinnými příslušníky i mimo „ oficiální“ návštěvní dobu. Vzhledem k menšímu počtu pacientů flexibilnější reakce na jednotlivé jejich potřeby (rehabilitace, specifika ošetřovatelské péče a výživy, možnost individuálního přístupu).

9 Dlouhodobá intenzivní péče v pediatrii
Zařízení typu dlouhodobé intenzivní péče pro pediatrické pacienty v našem regionu by přineslo nejen určitou výjimečnost a nadregionální rozsah, ale hlavně by zlepšilo péči o pacienty, o kterém se v rodinném prostředí okolí nemůže nebo nechce starat.


Stáhnout ppt "Dlouhodobá intenzivní péče v pediatrii"

Podobné prezentace


Reklamy Google