Trojitý zápisník Přečti si citaci.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vývoj politické mapy Evropy
Advertisements

Svět na rozcestí Evropa Supervelmoci – SSSR, USA Atomové zbraně.
Evropa po válce Kvíz Pro návrat na klikni na broučka.
STUDENÁ VÁLKA.
Svět Západu a vznik NATO
Kapitola 1: Poválečné rozdělení světa
Problémy poválečného světa
VY_32_INOVACE_2D.9.14 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
STUDENÁ VÁLKA.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 9.
ZÁKLADNÍ CHARAKTERISTIKA STUDENÉ VÁLKY
SVĚT PO 2. SVĚTOVÉ VÁLCE PhDr. Jana Žáková.
Reakce evropských velmocí na německý fašismus
Polovina 50. let 20.století Milan Šimek Dějepis a občanská výchova
Evropská integrace Poválečný vývoj v Evropě
Vývoj v Číně po 2. světové válce
Berlínská krize
VY_32_INOVACE_2D.9.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Mír po válce. Spolupráce velmocí OOOOSN 1945 NNNNorimberský proces 1945 – 1946 ( s nacistickými válečnými zločinci) ppppodpis mírových smluv.
Německá otázka, vznik SRN a NDR
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
EVROPA PO ROCE 1945.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Dějepis II. stupeň Název a číslo učebního materiálu Poválečné.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Zdeňka Šupková Název šablonyIII/2.
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Studená válka.
Studená válka 1. fáze uč
Mezinárodní vztahy v předvečer 1. světové války
Nový svět Petr Machala. Jaké byly výsledky II. světové války?
Postupimská konference
Rozdělená Evropa.
EVROPA V POČÁTCÍCH STUDENÉ VÁLKY
Studená válka Poválečné uspořádání Německa Založení vojenských paktů
Svět po 2. světové válce.
EVROPA A SVĚT PO ROCE 1945.
Postupimská konference
Otázky po válce Období po 2. sv. válce. Charakter doby velmoci řeší uspořádání světa řeší, zda mají potrestat viníky války konference v Postupimi (Německo,
Digitální učební materiál: Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Rozdělení světa do bloků. USA – od r politika zadržování komunismu západní Evropa – snaha o rychlou hospodářskou obnovu a rozvoj železná opona,
Svět po 2. světové válce. Mír Válka v Evropě skončila Německo bylo rozděleno na 4 okupační pásma, která si rozdělili vítězové (VB, Francie,
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE 1. fáze studené války období zadržování komunismu (1946 – 1953)
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
STUDENÁ VÁLKA 1. FÁZE POČÁTKY STUDENÉ VÁLKY ZA POČÁTEK SE POKLÁDÁ PROJEV WINSTONA CHURCHILLA V AMERICKÉM FULTONU 1946 – EVROPA ROZDĚLENA NA.
3. Fáze (60. léta). -Nejen z ekonomických důvodů, ale hlavně kvůli politickému útlaku utíkaly tisíce lidí z východního Německa do západního -Východní.
EVROPA A SVĚT PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE – 2. část
Cesta ke studené válce v Evropě
Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu
Formování protihitlerovské koalice. Velká trojka.
PRVNÍ FÁZE STUDENÉ VÁLKY
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
2. fáze studené války – V čele Sovětského svazu Stalina vystřídal Nikita Sergejevič Chruščov V SSSR došlo k mírnému uvolnění poměrů Po Stalinově.
STUDENÁ VÁLKA 1.
Polovina 50. let 20.století Milan Šimek Dějepis a občanská výchova
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Východní blok Hlavní stát východního bloku byl SSSR. Skládal se z 15 svazových republik. Byl to největší stát světa. Měl vliv ve střední a jihovýchodní.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_DĚJEPIS
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Studená válka - 1. fáze uč. 96 – 101 PS
STUDENÁ VÁLKA 1.
Cesta ke studené válce v Evropě
DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Studená válka - úvod.
EVROPA PO II. SVĚTOVÉ VÁLCE
Předmět: Dějepis Ročník: 9. Tématický celek: Válečné události
KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM SVAZU (SSSR)
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Studená válka úvod.
Transkript prezentace:

Trojitý zápisník Přečti si citaci. Napiš k citaci komentář? O čem citace vypovídá? Co si o citaci myslíš? Vyměň si zápisník se spolužákem. Přečti si jeho komentář a také ho okomentuj? Co si myslíš o komentáři spolužáka?

Jak si toto slovní spojení vykládáš? Co se ti vybaví? Studená válka Jak si toto slovní spojení vykládáš? Co se ti vybaví? Rozděl si v sešitě stránku na dvě půlky. Dělej si během povídání poznámky, co patří ke každé straně.

Počátek studené války Po 2. sv. v. vytvoření neprostupné hranice mezi: Evropské demokratické státy na Západě Komunistické režimy ve sféře vlivu Sovětského svazu na Východě Konec spolupráce vítězných mocností Již 1945 projev Winstona Churchilla – použil pojem železná opona Svět se rozdělil na Východ a Západ Winston Churchill ve Fultonu

Proč myslíte, že byla tato „opona“ vytvořena? Jak podle vás vypadala reálná podoba železné opony vybudované na hranici mezi Východem a Západem? Proč myslíte, že byla tato „opona“ vytvořena?

Období tzv. studené války Západní země – koncepce zadržování komunismu 1947 – vyhlášena Trumanova doktrína – politika aktivní podpory zemím ohroženým komunismem (Řecko, Turecko) 1946 Stalin prohlásil, že válka mezi kapitalismem a socialismem je nevyhnutelná Na obou stranách – rozvoj zbrojního průmysl Vývoj nových a účinnějších zbraní Největší hrozba – zbraně hromadného ničení Harry Truman

Vznik dvou německých států Rozpory mezi velmocemi – vznik dvou německých států V září 1949 – na území okupovaném Američany, Brity a Francouzi – vyhlášena Spolková republika Německo (SRN) V říjnu 1949 – v části okupované SSSR – vznikla Německá demokratická republika (NDR)

Berlín Jádro sporu Cíl SSSR – ovládnout celé město – i za cenu válečného konfliktu V létě 1948 – zahájil SSSR blokádu Západního Berlína Svět na pokraji nové války Západní mocnosti – letecké zásobování západní části města SSSR – nakonec blokádu ukončilo

Pětilístek Studená válka Téma: Studená válka Jaká byla? Co dělala? Věta o studené válce: Metafora, jiné označení.