Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu"— Transkript prezentace:

1 Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc. Michael RADIMERSKÝ Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_32_ ROZDĚLENÁ EVROPA – EVROPA PO DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLCE Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu

2 EVROPA PO DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLCE
ROZDĚLENÁ EVROPA EVROPA PO DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLCE

3 POVÁLEČNÉ USPOŘÁDÁNÍ EVROPY
O poválečném uspořádání Evropy a světa se několikrát jednalo již v průběhu druhé světové války. 1943 v TEHERÁNU Únor 1945 v JALTĚ Červenec 1945 v POSTUPIMI (městečko nedaleko Berlína).

4 TEHERÁN 1943

5 JALTA – ÚNOR 1945 W. CHURCHILL Harry TRUMAN J.V. STALIN

6 POSTUPIMSKÁ KONFERENCE
Červenec 1945 – setkání tzv. „VELKÉ TROJKY“ – za SSSR J.V. STALIN, za USA prezident Harry TRUMAN, za Velkou Británii nejdříve W. CHURCHILL, toho vystřídal nový premiér C. ATTLEE. Jednání se týkala hlavně USPOŘÁDÁNÍ EVROPA a SAMOTNÉHO NĚMECKA a NOVÝCH POVÁLEČNÝCH HRANIC V EVROPĚ.

7 POSTUPIMSKÁ KONFERENCE – ČERVENEC 1945

8 POSTUPIMSKÁ KONFERENCE – ČERVENEC 1945

9 Výsledky jednání: NĚMECKO a jeho hlavní město BERLÍN byly rozděleny na ČTYŘI OKUPAČNÍ PÁSMA, která přešla pod kontrolu a správu USA, SSSR, VELKÉ BRITÁNIE a FRANCIE. Byla stanovena NOVÁ HRANICE MEZI NĚMECKEM A POLSKEM – tu tvořila linie řek ODRA-NISA. Německo ztratilo část území, které získalo Polsko. SOVĚTSKÝ SVAZ získal POBALTSKÉ REPUBLIKY a VÝCHODNÍ ČÁST POLSKA. Byl schválen ODSUN NĚMECKÝCH OBYVATEL Z ČESKOSLOVENSKA, POLSKA a MAĎARSKA !!!!!!!

10 4 okupační zóny – americkou, Francouzskou, anglickou
Rozdělení Německa na 4 okupační zóny – americkou, Francouzskou, anglickou a sovětskou

11

12 Byl schválen „PROGRAM ČTYŘ D“, který se týkal NĚMECKA
Byl schválen „PROGRAM ČTYŘ D“, který se týkal NĚMECKA. Program zahrnoval: DEMILITARIZACI = rozpuštění armády. DENACIFIKACI = odvolání nacistů ze státní správy a zákaz nacistické strany –NSDAP. DEMOKRATIZACI = výchovu Němců k dodržování demokratických zásad ve společnosti. DEKARTELIZACI (demonopolizaci) = zavření velkých továren, které se nejvíce podílely na zbrojení.

13 ZALOŽENÍ OSN Státy protinacistické koalice již během války uvažovaly o založení organizace, která bude řešit konflikty mezi státy za pomocí JEDNÁNÍ a tím zabránit dalším válkám. V dubnu 1945 byla v americkém městě SAN FRANCISKU založena ORGANIZACE SPOJENÝCH NÁRODŮ = OSN. K zakládajícím 51 státům patřilo i Československo.

14

15

16 PROCESY S VÁLEČNÝMI ZLOČINCI
Poprvé v dějinách světa bylo rozpoutání války uznáno jako ZLOČIN a bylo rozhodnuto o POTRESTÁNÍ VÁLEČNÝCH ZLOČINCŮ. Od listopadu 1945 do října 1946 zasedal v německém městě NORIMBERK mezinárodní vojenský soud složený z žalobců a soudců vítězných států. Ze zločinů proti lidskosti a míru bylo obžalováno 24 vysokých německých důstojníků a členů vlády. 12 z nich bylo odsouzeno k trestu smrti. Podobné procesy probíhaly i v jiných evropských zemích a v Japonsku.

17

18 „ŽELEZNÁ OPONA“ ROZDĚLUJE SVĚT
Již během jednání v Postupimi se mezi SSSR a západními spojenci objevily rozdílné názory na poválečné uspořádání světa. USA předpokládaly, že se všechny evropské státy vrátí k demokratickému zřízení a tím bude vytvořena jednotná a silná Evropa. SSSR však v zemích, které osvobodil, propagoval komunismus. I díky jeho přispění se v těchto zemích dostali k moci KOMUNISTÉ.

19

20

21

22 Komunistické vlády přesvědčovaly lidi, že pouze komunistická či socialistická společnost je nejspravedlivější, proto je třeba komunismus rozšířit do celého světa a kapitalismus zničit. Tyto myšlenky pak vyvolávaly veliké obavy mezi západoevropskými státy, kde se po válce obnovovala demokracie. Evropa a svět se tak v druhé polovině 40. let rozdělily do dvou odlišných bloků – VÝCHODNÍHO a ZÁPADNÍHO (Východ a Západ). Díky tomu se objevuje nový pojem „ŽELEZNÁ OPONA“ = označení pro neprostupnou hranici mezi západním a východním blokem v době studené války. Nacházela se na západní hranici NDR, Československa, Maďarska, ale i Rumunska a Bulharska. Označení železná opona je odvozené od pojmu z oblasti divadla, kde se železnou oponou rozumí ohnivzdorná stěna mezi hledištěm a scénou.

23 Rozdělení Evropy a světa
ZÁPADNÍ BLOK VÝCHODNÍ BLOK Státy s demokratickým zřízením a tržním hospodářstvím. USA + státy západní Evropy Státy s nedemokratickým zřízením a zestátněným hospodářstvím. SSSR + státy střední a jihovýchodní Evropy

24

25

26 STUDENÁ VÁLKA Rozdíly mezi státy Východu a Západu se prohloubily v roce 1947. USA přicházejí s tzv. MARSHALLOVÝM PLÁNEM – plán ministra zahraničí USA George Marshalla = plán na materiální a finanční pomoc evropským zemím, které mají hospodářské problémy. Tento plán přijalo 16 evropských zemí. SSSR nabízenou pomoc odmítl a přinutil k tomu i ostatní státy východního bloku (i ČSR).

27 Sovětský svaz toto zdůvodnil tím, že USA chtějí zasahovat do vnitřních záležitostí evropských států a snaží se rozšířit protisovětský blok. Největšími soupeři USA a SSSR, jsou označovány jako supervelmoci – Evropa ztratila svou vedoucí úlohu ve světové politice. Období mezinárodního napětí mezi komunistickými a demokratickými státy v letech 1947 – 1991 nazýváme STUDENOU VÁLKOU.

28 Zdroje:

29 http://www. kr-karlovarsky

30 Použité zdroje: Obrázky jsou z a nepodléhají žádným autorským právům. Není-li uvedeno jinak je materiál dílem autorky podle učebních osnov odpovídajících ŠVP vyučovaných podle učebnic: CSC. ČAPKA, František doc. PhDr. Dějepis pro 9. ročník. Novověk, moderní dějiny. 1. vydání. Nový Malín: Nová škola, s. r. o., učebnice vytvořená v souladu s RVP ZV. ISBN Učebnice je vybavena doložkou: „Schválilo MŠMT čj / dne 24. června 2010 k zařazení do seznamu učebnic pro základní školy jako součást ucelené řady učebnic pro vzdělávací obor Dějepis s dobou platnosti šest let.


Stáhnout ppt "Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu"

Podobné prezentace


Reklamy Google