Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EVROPA PO ROCE 1945.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EVROPA PO ROCE 1945."— Transkript prezentace:

1 EVROPA PO ROCE 1945

2 KONFERENCE V POSTUPIMI 1945
Uspořádání Evropy a Německa Velká trojka USA (H. Truman) VB (W. Churchill / C. Attlee) SSSR (J.V.Stalin)

3 ROZHODNUTÍ Z POSTUPIMI:
Berlín (jako hlavní město Německa) - rozdělen do 4 okupačních částí – správa a kontrola přešla pod USA, SSSR, VB, Francii. Stanovena nová hranice mezi Německem a Polskem (linie řek Odra a Nisa). SSSR získá pobaltské republiky a část Polska. Konference schválila odsun Němců z území ČSR, Polska a Maďarska.

4

5 PROGRAM ,,4D“ Demilitarizace – rozpuštění armády
Program týkající se Německa Demilitarizace – rozpuštění armády Denacifikace – odvolání nacistů z úřadů, zrušení NSDAP Demokratizace – zavedení demokracie Demonopolizace – zavření továren, které se podílely na zbrojním průmyslu

6 VZNIK OSN 1945, Organizace spojených národů San Francisko
51 zakládajících členů (i ČSR) OSN nahradila SN (Společnost národů)

7 PROCESY S VÁLEČNÝMI ZLOČINCI 1945 - 1946
Sídlo: Norimberk Mezinárodní vojenský soud Poprvé v historii bylo rozpoutání války bráno jako zločin! ! ! Obžalovaní byli souzeni za zločiny proti lidskosti, za spiknutí, za zločiny proti míru… Souzeno bylo 24 vysokých německých důstojníků a členů vlády.

8 Obžaloba byla vedena i proti 6 organizacím:
VEDOUCÍ SBOR NSDAP SS SD (zpravodajská služba) GESTAPO SA VRCHNÍ VELENÍ WEHRMACHTU

9 TREST SMRTI – pro 12 lidí Martin Bormann – vůdcův tajemník (souzen v nepřítomnosti) Hermann Wilhelm Göring – říšský maršál a velitel letectva († 15. října 1946, krátce před plánovanou popravou spáchal sebevraždu) Joachim von Ribbentrop – říšský ministr zahraničních věcí († 16. října 1946) Julius Streicher – majitel a vydavatel protižidovského listu Der Stürmer († 16. října 1946) Fritz Sauckel – zmocněnec pro nasazení pracovních sil († 16. října 1946) Wilhelm Frick – ministr vnitra a říšský protektor v Čechách a na Moravě († 16. října 1946)

10 DALŠÍ TRESTY DOŽIVOTÍ:
Rudolf Hess – Hitlerův zástupce a vůdce NSDAP (zemřel 17. srpna 1987 ve vězení ve Spandau) 15 LET VĚZENÍ: Konstantin von Neurath – Ministr zahraničí do roku 1938, první protektor Čech a Moravy (v listopadu 1955 byl ze zdravotních důvodů propuštěn a zemřel 14. srpna 1956)

11 VZNIK ŽELEZNÉ OPONY Rozpory o budoucnosti Evropy mezi USA a SSSR již během konference v Postupimi. USA počítalo s tím, že se evropské země vrátí k demokratickým režimům. SSSR si připisovalo větší podíl na porážce Německa, a tak si dělalo nárok na rozhodování o jejich budoucím vývoji. V některých zemích se k moci začali dostávat komunisté a začala propagace komunistické (socialistické) společnosti.

12 Zatímco na západní části Evropy se obnovuje demokracie
Zatímco na západní části Evropy se obnovuje demokracie. Tak ve východní části vítězí komunismus. Svět se tedy rozdělil na pomyslný Západ a Východ. Na dva zcela odlišné bloky. Demokratický blok – USA + DEMOKRATICKÉ STÁTY EVROPY Nedemokratický blok – SSSR + STÁTY STŘEDNÍ A VÝCHODNÍ EVROPY

13

14 W. Churchill v projevu ve Fultonu (1946)
Od Štětína na Baltu po Terst na Jadranu byla přes kontinent spuštěna železná opona. Za touto linií leží všechna hlavní města starých států střední a východní Evropy: Varšava, Berlín, Praha, Vídeň, Budapešť, Bělehrad, Bukurešť a Sofie. Všechna tato vynikající města a jejich obyvatelé se nacházejí v něčem, co musím nazvat sovětskou sférou. Vše je v té či oné formě nejen předmětem sovětského vlivu, ale ve velké míře a mnohých případech také předmětem rostoucích opatření kontroly Moskvy. Pouze Athény - Řecko s jeho nesmrtelnou slávou - mohlo svobodně rozhodnout o své budoucnosti ve volbách pod dohledem Angličanů, Američanů a Francouzů.


Stáhnout ppt "EVROPA PO ROCE 1945."

Podobné prezentace


Reklamy Google