Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_DĚJEPIS

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_DĚJEPIS"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268
Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_DĚJEPIS Téma: Nejnovější dějiny – Studená válka 2 Ročník: 9. Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Studená válka 2 2. fáze ( ) období zatlačování komunismu (snaha zatlačit SSSR ze získaných pozic zpět) V roce 1953 zemřel Stalin. Jeho nástupcem se stal Chruščov. -mírné uvolnění poměrů - uzavření příměří v Koreji - ukončen konflikt v Indočíně ( Vietnam byl rozdělen na 2 státy)

3 - navrácení německých zajatců ze SSSR - vstup NSR do NATO - vytvoření Varšavské smlouvy (vojenské seskupení zemí východního bloku) V roce 1956 se situace opět zhoršuje. Příčinou je Suezská krize. ( Velká Británie a Francie zaútočily na Egypt, neboť ten začal vybírat poplatky za průjezd přes Suezský průplav) OSN odsoudilo útok na Egypt (jednotky se stáhly, ale napětí zůstalo)

4 3. fáze ( 60.léta) druhé období zadržování komunismu Druhá berlínská krize a stavba berlínské zdi. Protože se množily útěky lidí do NSR přes rozdělený Berlín, chtěl SSSR celé město pod svoji kontrolu. S tím Západ nesouhlasil. Proto zde v roce 1961 vyrostla zeď a město bylo rozděleno na Západní a Východní Berlín.

5 Karibská krize SSSR začal na komunistické Kubě (F
Karibská krize SSSR začal na komunistické Kubě (F.Castro) budovat tajně raketové základny. USA zablokovaly námořní přístup na Kubu. SSSR zde operoval s jadernými ponorkami. Hrozila 3.světová válka.

6 Diplomatická jednání mezi Chruščovem a Kennedym během karibské krize na dobové karikatuře.

7 Prezidentem USA byl J.F. Kennedy.

8 Výsledky jednání a dohody: SSSR se z Kuby stáhl a USA stáhly rakety z Turecka a Itálie. Vztahy mezi Kubou a SSSR ochladly. V roce 1963 byl zavražděn Kennedy a o rok později byl z funkce odvolán Chruščov.

9 V roce 1963 probíhala jednání mezi oběma velmocemi o zákazu jaderných zkoušek. V roce 1968 byla podepsána smlouva mezi SSSR, USA a Velkou Británií o nešíření jaderných zbraní ( Francie a Čína podpis odmítly).

10 4. fáze (70.-80. léta) období uvolňování
Začátek pozvolné spolupráce (v otázkách využití atomové energie, v otázkách odzbrojování) Omezování rozmísťování jaderných zbraní Zákaz výzkumu, výroby a používání biologických zbraní Respektování sféry vlivu

11 -1975 konference v Helsinkách o bezpečnosti a spolupráci v Evropě (neporušitelnost evropských hranic, dodržování lidských práv, všestranná mez. spolupráce) nástup Gorbačova v SSSR, začíná etapa „perestrojky“ = reformy, spolupráce se Západem, uvolnění vztahů mezi SSSR a komunistickými zeměmi

12 -1986 schůzka Gorbačov-Reagan na Islandu
-1989 pád komunismu v řadě zemí -1991 rozpad SSSR

13 Zdroj: Vlastní tvorba Citace: VÁLKOVÁPRAHA, Veronika
Zdroj: Vlastní tvorba Citace: VÁLKOVÁPRAHA, Veronika. Dějepis 9 pro základní školy : nejnovější dějiny. 1. vydání. Praha : Spn, s. Anotace: Žáci se seznámí s konfrontací sil Západu a Východu v 50. až 60.letech 20.století, kdy svět stál několikrát na pokraji 3. světové války. Porovnají vývoj v 70. až 80. letech 20. století, kdy dochází k uvolňování napětí mezi bloky.


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Milena Hainišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_12_DĚJEPIS"

Podobné prezentace


Reklamy Google