Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM SVAZU (SSSR)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM SVAZU (SSSR)"— Transkript prezentace:

1 KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM SVAZU (SSSR)

2 Komunismus je politická ideologie:
V 19. století ji vytvořili Karel Marx a Bedřich Engels. „comunnis“ = společný

3 V Rusku se dostali komunisté k moci po říjnové revoluci v roce 1917.
V čele byl Vladimír Iljič LENIN.

4 Společnost dělí na: A) vykořisťovatelskou třídu
bohatí = kapitalisté, vlastníci, zaměstnavatelé) B) vykořisťovaná třída (zaměstnanci, dělníci = proletariát)

5 KOMUNISTÉ Vystupují proti kapitalismu a soukromému vlastnictví. Po revoluci má dojít k znárodnění (zestátnění) a vytvoření beztřídní společnosti.

6 Ruské revoluce r. 1917 Únorová
Únorová  → svržen car, vzniká republika, pokračuje ve válce. Moc postupně přebírají bolševici. Carská rodina vyvražděna (1918)

7 pak začala občanská válka!
Bolševická VŘSR; Velká říjnová socialistická revoluce, v listopadu, V čele  Vladimír Iljič Lenin a Lev Trocký. křižník Aurora  - výstřelem zahájil útok na Zimní palác v Petrohradě pak začala občanská válka! uč. s. 19

8 Občanská válka v Rusku (1919 – 1922)
Březen 1918, separátní brestlitevský mír s Centrálními mocnostmi   uč. s. 20 Rudá armáda (bolševici; v čele Trockij) X bílé gardy (všichni ostatní). Bolševici zahájili „rudý teror“; Čeka - tajná policie; Gulagy – pracovní tábory (Sibiř, Dálný východ). Občanská válka v Rusku (1919 – 1922)

9 1922 – vzniká Svaz sovětských socialistických republik
atlas s. 27 (1924) umírá V. I. Lenin

10 v čele SSSR J. V. STALIN Likvidace nepřátel – čistky; (pronásledování i uvnitř komunistické strany); Zinscenované soudní procesy (např. v armádě); Celkem asi 20 mil. obětí. Vytváří kult osobnosti.

11

12 Hospodářství založené na:
1. INDUSTRIALIZACE přeměnit zemědělský stát na průmyslovou velmoc, těžký a zbrojní průmysl. 2. KOLEKTIVIZACE zemědělství; vznik společných zemědělských družstev; Kolchoz Násilná forma, hladomor na Ukrajině, kulaci.

13 Hospodářství založené na:
3. PLÁNOVANÍ; centrálně řízené; pětiletky (5-ti leté plány); zákaz soukromého podnikání; znárodňování. Stachanovské hnutí

14 Zahraniční politika SSSR
Po I. sv. válce → mezinárodní izolace. 1922 spolupráce s Německem (až do r. 1941!); vstup do Společnosti národů (vyloučen 1939); 1935 – spojenecké smlouvy s Francií a Československem (neúčinné); Srpen 1939 – pakt o neútočení s Německem

15 Otázky: Pakt o neútočení
co bylo obsahem tajné dohody? s. 24

16 Stalinovy čistky Podle statistik:
3 z 5 maršálů SSSR, 13 z 15 velitelů armád, 56 z 60 velitelů armádních sborů a všech 16 komisařů armád. Více než 150 ze 180 velitelů divizí bylo popraveno nebo posláno do gulagu. Od počátku čistky do jejího "oficiálního" konce bylo popraveno, mučeno nebo v různých délkách vězněno a postiženo téměř generálů a důstojníků Rudé armády. Téměř celý "Nejvyšší vojenský výbor" Rudé armády byl vyhlazen. Ze 108 členů bylo 98 zatčeno a zastřeleno.

17 Kolektivizace zemědělství
Hladomor na Ukrajině

18 něco na víc - videa vyvrazdeni-carske-rodiny-17-cervenec


Stáhnout ppt "KOMUNISMUS V SOVĚTSKÉM SVAZU (SSSR)"

Podobné prezentace


Reklamy Google