ÚVOD DO KŘESŤANSTVÍ Ježíš Kristus Jabok / ETF UK ZS 2008/09 Petr Jandejsek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Život v obecenství – Zpověď
Advertisements

Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
TRHLINA Špatná zpráva s dobrým koncem
Křesťanství Křesťanství je soustředěno kolem života a učení Ježíše z Nazaretu. Křesťanství vzniklo z židovství na území Palestiny, kde Ježíš působil.
Požehnání skrze autority Židům 13:17 Poslouchejte ty, kteří vás vedou, a podřizujte se jim, protože oni bdí nad vámi a budou se za vás zodpovídat. Kéž.
Základní pojmy a souvislosti
Jedinečný Ježíš Velikost člověka se dá určit podle toho, co za sebou zanechal a zda přivedl druhé k tomu, aby uvažovali nově, a dal impuls, který ho přetrval...
PŘIJĎ KRÁLOVSTVÍ TVÉ CENTRUM PRO KATECHEZI OLOMOUC, 2014.
2013 Marek Vácha.  v seminářích se pokusíme nahlédnout do toho, co by mohlo být „křesťanství“  a podobně se pokusíme nahlédnout do oblasti zvané „environmentální.
5.1.2 Zjevení Boha v Ježíši Kristu Nový zákon Fundamentální teologie,
Symboly v obřadech křesťanské iniciace
Povolání Leviho (Lk 5,27-32) 5:27 Pak vyšel a spatřil celníka jménem Levi, jak sedí v celnici, a řekl mu: Pojď za mnou." 28 Levi nechal všechno, vstal.
Sv. Pavel – misionář a teolog 1. První dojmy 2. „Viděl jsem Pána“ 3. Dva věky světa 4. Starý a nový Adam 5. Bůh na kůlu hanby 6. Úvahy o „zmrtvýchvstání“
Následuj zbožnost 1. Timoteovi 6, 3 – 12 ….Ty však se tomu jako Boží člověk vyhýbej? Následuj spravedlnost, zbožnost, víru, lásku, trpělivost, mírnost………
Jak zvěstovat evangelium Obrněné Boží vojsko
Slovo života listopad 2012 „Kdo mě miluje, bude zachovávat mé slovo a můj Otec ho bude milovat a přijdeme k němu a učiníme si u něho příbytek.“ (Jan.
Připrava na přijetí svátosti BIŘMOVÁNÍ
KŘESŤANSTVÍ V RANÉM STŘEDOVĚKU
Křesťanství.
Světová náboženství.
naslouchání Bohu.  Je naslouchání Bohu. Ježíš často také při své modlitbě mlčí naslouchá Otci. – naslouchá Otci.
Ježíšova velekněžská modlitba I
KOMUNISMUS Michal Hess.
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí.
Jsem přijat(a) za vlastní(ho). Způsoby chápání křesťanství Křesťanství zákona (povinností, řádu) Křesťanství akce, výkonu a pojistky.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_09.
Boží jméno ve starověké hebrejštině. zájem  -studují Bibli  -poučují druhé o Bibli  -chodí na biblické přednášky  (viz dále)  -nekradou  -nekouří.
Systematická teologie II: christologie
Vypracoval: Jakub Moravec
Inspirace ke zvěstování od ranné církve – aneb jak se s tak malým vybavením dá tolik získat???
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_18.
Ježíš MICHAELA CHLUMSKÁ, C4A. Život  Mezi 7 a 1 p.n.l. – mezi 29 a 36 n.l.  Josef a Marie  Ježíš Nazaretský  Rok 28, oblast dnešního Izraele a západního.
Rysy Ježíšovy modlitby Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník - Člověk a společnost – Dějepis - Křesťanství autor VM:Ondřej Vojáček.
Bible = Písmo svaté, Boží slovo, Kniha knih
„Ježíšova blahoslavenství dnes?“ O spirituální dimenzi sociálně pastoračního pracovníka.
Podobenství o Božím království (Mk 4,26-31)
Raný středověk Označení materiálu: VY_32_INOVACE_02_rany_stredovek.ppt
Centrum pro katechezi, Olomouc 2013
1. Já jdu tam do Boží země, kde vládne jas, já jdu tam do Boží země, kde vládne jas, kde je na věky mír.
Pán prstenů: Symbolika Ježíšova příběhu?
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro : žáky ZŠ, 2.
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
Spirituální teologie 2. KDO JSME?. Stvořeni k obrazu a podobě Boží  Gn 1,27  Naší podstatou je prvotní požehnání  Bible se snaží ukázat jednotu mezi.
Matoušovo evangelium.
Markovo evangelium. Autor a datum vzniku Marek 50. – 60 po. Kr.
Skutečná svoboda Bohumír Novotný, , AC Ivanovice n.H.
Spirituální teologie 10. VZÁJEMNÉ PŘEBÝVÁNÍ. Úvod „Vy však buďte dokonalí, jako je dokonalý váš nebeský Otec.“ „Buďte velkorysí a milosrdní k druhým,
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Křesťanství B. Trojanová. Křesťanství Monoteistické náboženství Vznik v 1. století n.l., původ v učení Ježíše Krista Vyvinulo se z judaismu, ale na.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
Křesťanství Adámková. Co křesťanská víra není? Velmi často se setkávám s představou, že křesťanská víra znamená dělat určité věci za účelem naklonění.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
K ŘESŤANSTVÍ. M APA KŘESŤANSTVÍ VE SVĚTĚ Monoteistické náboženství Vznik v 1. – 2. st. n. l. Soustředěno kolem života Ježíše z Nazaretu Vzniklo z židovství.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 1. ročníku střední odborné školy a žáky nástavbového studia. Text zpracovává druhou část většího celku - Bible. Věnuje.
Křesťanství B. Trojanová.
Úvod do teologického myšlení
5.1.2 Zjevení Boha v Ježíši Kristu
ÚVOD DO KŘESŤANSTVÍ Ježíš Kristus Jabok / ETF UK ZS 200/10
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Digitální učební materiál
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
5.1.2 Zjevení Boha v Ježíši Kristu
Fundament a jeho strukturace
Raný středověk Označení materiálu: VY_32_INOVACE_02_rany_stredovek.ppt
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Křesťanství – pojmy, VY_32_INOVACE_
Člověk a jeho svět, 2 Název školy, adresa:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

ÚVOD DO KŘESŤANSTVÍ Ježíš Kristus Jabok / ETF UK ZS 2008/09 Petr Jandejsek

I. Kdo byl Ježíš z Nazareta? „Tvrdá fakta“ o Ježíšovi Ježíš není mýtus! Je historická postava, lépe doložitelná než většina velkých náboženských postav. Problém s prameny: - zlomky starověkých autorů - Bible: evangelium říká čtenářům, že Ježíš je někdo mimořádný; vůči této zvěsti nelze zůstat neutrální – buď ji přijmout, nebo odmítnout Kým Ježíš nebyl (srov. Hans Küng, Být křesťanem, s ): - mužem kněžského establishmentu - politickým revolucionářem - asketickým mnichem - zbožným moralistou

II. Co hlásal Ježíš? Pouze v historické postavě Ježíše nenajdeme odpověď, proč se stal tak významnou postavou. Ježíš hlásal Boží království – Mk 1,14-15; Lk 4, Jde o Boží věc (= Boží vůli), která je identická s věcí člověka (= s jeho dobrem) - Jsou to hodnoty a postoje, které před Bohem/před budoucností obstojí - Je to něco zcela nového, neodvoditelného, co člověk přijímá jako dar (viz podobenství o perle) Ježíš se odkazuje na autoritu Boha, k němuž má velmi úzký vztah. Ježíš se plně identifikuje se svým poselstvím, stává se od něj neoddělitelný. To jej logicky vede až ke konfliktu a násilnému konci.

Smrtí Ježíšův příběh nekončí! Vzkříšení není historicky odvoditelný fakt. Je to tajemství víry. Bez něj ale nelze myslet křesťanství. Zcela nový impuls, ze kterého plyne silná energie. „Bez víry ve Vzkříšeného chybí víře v Ukřižovaného potvrzení a zplnomocnění. Bez víry v kříž chybí víře ve Vzkříšeného její specifičnost a určitost.“ (Hans Küng) Celý Ježíšův příběh je chápán ve světle Velikonoc. Takto jej zaznamenávají autoři Bible. Ze zvěstovatele se stává zvěstovaný. Ježíš není pouze výjimečný člověk oblíbený Bohem: jeho následovníci vyznávají, že on je člověk a Bůh zároveň.

III. Jak dnes Ježíš inspiruje? Schéma I Ježíš historie historie Ježíše Schéma II Ježíšovo hlásání > (povelikonoční) víra učedníků > psaná (Bible) a nepsaná tradice církve > naše doba, kultura, politika, sociální práce …

Současné interpretace Ježíše, např.: - filosofie (Kant, Hegel …) - umění (Dálí, Život Briana …) - politika (socialismus, teologie osvobození, politické kampaně – Jubilee 2000, Debt Relief, … ) - křesťané - já sám