ZAPÉKÁNÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ září 2012VY_32_INOVACE_TECH_130108
ZAPÉKÁNÍ – GRATINOVÁNÍ Je rychlá, až prudká tepelná úprava. Zapékáme pokrmy, které jsou již tepelně upravené. Zapékáme v nízkých nádobách vymaštěných tukem. Doplňujeme strouhankou, vejci, strouhaným sýrem. Zaléváme sýrovou omáčkou nebo pokapeme máslem. Sladké moučníky přelijeme žloutkovým krémem, bílkovým nebo ořechovým sněhem.
K zapékání používáme salamandr, gril, troubu, mikrovlnnou troubu, konvektomat. Maso Vnitřnosti Ryby Těstoviny Brambory Zeleninu Houby Ovoce Moučníky Zapékáme
Vařené bramboryPřidáme uzeninu Vařené vejcePokrm zalijeme vejcem, sypeme sýrem a zapečeme Francouzské brambory
Uvařené přílohové těstovinyVejce s mlékem, sůl, pepř Přidáme nakrájenou uzeninuPekáč vymažeme a vysypeme strouhankou Šunkové flíčky zapékané
Těstoviny smícháme s vejci a uzeninou Posypeme sýremDáme do trouby zapéct Šunkové flíčky zapékané
Uvařené bramboryOrestované filéVložíme fazolové lusky Zalijeme vejcem a mlékemPřidáme sýrZapečeme Rybí filé lázeňské
Gratinku vymažeme tukem, vyložíme vařenými bramborami, přidáme uvařenou brokolici, zalijeme rozšlehanými vejci se smetanou, zasypeme sýrem a zapečeme. Zapékaná brokolice
Žampiony očistímeŽampiony naplníme směsí Posypeme sýrem a zapečeme Zapékané žampiony plněné
Připravíme si palačinky, namažeme tvarohovou náplní s rozinkami, svineme, překrojíme na poloviny a poskládáme do vymazaného pekáče přes sebe. Zalijeme rozšlehanými vejci s mlékem a zapečeme. Při expedici sypeme moučkovým cukrem. Zapékané palačinky s tvarohem
Rýži uvaříme v mléce, necháme vychladnout, promícháme se žloutky, vmícháme zlehka sníh z bílků. Vrstvíme do zapékací mísy a prokládáme ovocem (jablka, švestky, meruňky, …), posypeme cukrem se skořicí. Poslední vrstvu tvoří rýže, kterou pokapeme máslem. Dáme zapéct. Rýžový nákyp s jablky
MATEJKA, Mikuláš a IBALAGOVÁ, Irena. Technologie přípravy pokrmů vyd. Praha: Merkur, ISBN SEDLÁČKOVÁ, Hana a OTOUPAL, Pavel. Technologie přípravy pokrmů vydání. Praha: Fortuna, ISBN Použitá literatura