Dobrovolné návraty. kompromisní řešení ukončení právně či sociálně-ekonomicky neudržitelného pobytu cizince na území prevence nelegální migrace a s tím.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi
Advertisements

Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Pomůcka – bydlení s doprovodným sociálním programem (nejedná se o popis projektu, ale o vysvětlení schématu třístupňového systému bydlení) • NNO Centrom,
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Právní úprava v oblasti správního vyhoštění a zajištění
Podpora trvalého řešení situace nezletilých žadatelů o azyl v ČR TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ.
Zákon o sociálních službách
Přístup migrantů bez oprávnění k pobytu ke zdravotní péči Marie Jelínková.
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Životní úroveň (II. část)
Zajištění bezpečnostní situace České republiky v souvislosti s propouštěním zahraničních pracovníků v důsledku hospodářské krize Ivan Langer ministr vnitra.
Vyhoštění, detence v. rodinná práva neregulérních migrantů
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Pracovní skupina III Osoby v krizi a osoby ohrožené sociálním vyloučením.
1. Povinnosti KÚ jsou uvedené v § 93 písm. b) a c) ZSS, KÚ zajišťují metodickou, koordinační roli vůči činnostem sociální práce na úřadech obcí s rozšířenou.
Praha, 26. – 27. listopadu Co přispělo k nárůstu počtu lidí bez domova Restrukturalizace průmyslu a s tím spojená dlouhodobá nezaměstnanost Nezaměstnanost.
Omezené nabírání žádostí
MAS a podpora sociálního podnikání Sociální podnikání a sociální bydlení Konference MAS
Klíčová otázka č. 4 Jak uskutečňovat komplexní sociální, zdravotní a další služby lidem bez domova? Představení „balíčku služeb“ – co vše je třeba (tj.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Institucionální a politická dimenze sociálního vyloučení.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY
Správa sociálního zabezpečení
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_87 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Z0027 GEOGRAFICKÁ ANALÝZA TRHU PRÁCE úvodní informace + cvičení září 2013.
Centrum sociálních služeb Praha je příspěvkovou organizací Magistrátu hlavního města Prahy.
Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2011 setkání RRLZ,
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Bc. Anna Kasincová (Pacholíková) Mgr. Markéta Křivská.
Sociální služby v ČR Mirka Wildmannová
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Integrace cizinců v Jihomoravském kraji Zasedání Rady pro rozvoj lidských zdrojů 21. září 2010.
D LUHOVÁ PORADNA – D IECÉZNÍ CHARITA P LZEŇ Mgr. et. Bc. Ondřej Špendlíček Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně vyloučených.
Naše zařízení a služby o Terapeutická komunita ADVAITA v Nové Vsi o Centrum ambulantních služeb v Liberci o Program ambulantního poradenství o Doléčovací.
Gender a (sociální) bydlení Linda Sokačová Platforma pro sociální bydlení Alternativa 50+, o.p.s.
VÚPSV, v.v.i., Karlovo nám. 1, Praha 2, tel.: , Zkušenosti s pracovní imigrací v České republice Jiří Vyhlídal VÚPSV.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Mgr. Petr Hanuš KOORDINÁTOR ODBORNÝCH SEKCÍ ASOCIACE POSKYTOVATELŮ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB ČR ŘEDITEL SEKCE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB UNIE ZAMĚSTNAVATELSKÝCH SVAZŮ ČR.
KA 05 – Poradenství pro osoby ohrožené recidivou drogové závislosti a osoby blízké Název projektu: Individuální projekt města Chebu na změnu situace sociálně.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
(a srovnání s předchozími lety). Nové příchody do PřS a PoS v období leden – prosinec 2015: Srovnání se stejným obdobím roku 2014: +343 (ve stejném.
Program podpory mladých lidí na trhu práce v regionu Děčínska a Šluknovského výběžku - CESTA Ing. Dagmar Prošková.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Úhrada zdravotních služeb poskytnutých „migrantům“ na území ČR
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Lenka Herčíková,
Kvalita v sociálních službách jako proces
Dobrovolné návraty a zajištění bezpečnostní situace ČR
Správa sociálního zabezpečení
Právní rámec terapie pachatelů domácího násilí
Evropský návratový fond (ENF)
doc. JUDr. Jan Ondřej, CSc., DSc.
Sociální politika EU Dávky v nemoci.
Terapeutické komunity
Právo sociálního zabezpečení
Krizová pomoc.
Úvod, základní principy a cíle
Sociální pomoc Mirka Wildmannová.
Zajištění bezpečnostní situace České republiky
Sociální bydlení v České republice Petr Krčál.
SOCIÁLNÍ BYDLENÍ V ARMÁDĚ SPÁSY - a co dál?
Žadatelé o udělení mezinárodní ochrany a nelegální práce
V rámci Operačního programu Zaměstnanost
ODBOR AZYLOVÉ A MIGRAČNÍ POLITIKY
Transkript prezentace:

Dobrovolné návraty

kompromisní řešení ukončení právně či sociálně-ekonomicky neudržitelného pobytu cizince na území prevence nelegální migrace a s tím spojených negativních jevů x stát cizince „motivuje“ tím, že mu uhradí (část) nákladů na vycestování

Dva základní druhy dobrovolných návratů: -dle zákona o azylu (pro žadatele o azyl) - dle zákona o pobytu cizinců (pro nelegálně pobývající cizince) Problémy současné úpravy: -nedostatečná procesní úprava -absence možnosti dobrovolného návratu pro legálně pobývajícího cizince (který již například nemá prostředky pro další pobyt na území) -absence reintegrační pomoci pro cizince v zemi návratu (k omezení jeho sociálního vyloučení): tento problém se ukazuje jako klíčový, pouhé přispění na náklady na cestu cizince nemotivuje a snižuje účinnost institutu dob. návratu

Činnost SOZE: zajištění obecného právního a návratového poradenství pro cizince v postavení umožňující žádat o dob. návrat a především možnost vytváření individuálního programu poskytnutí reintegrační pomoci v zemi návratu (především zajištění pracovních pomůcek, rekvalifikace, omezeného příspěvku na náklady na bydlení a stravu) Realizace projektu na podporu dobrovolných návratů umožňuje předcházet situacím bezdomovectví a sociálního vyloučení cizinců bez legálního pobytového oprávnění