Druhá fáze reformy veřejných rozpočtů - prorůstové daňové změny - Ministerstvo financí ČR 3.2.2004.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Struktura daní v ČR.
Advertisements

GENERALI TOP TALENT 2007 Návrh koncepce penzijní reformy Jan Krejsa.
Daň z přidané hodnoty Nepřímá daň. Nepřímé daně jsou jednou z položek, které obecně přispívají do veřejných rozpočtů nejvýznamněji. EU harmonizuje sazby.
Struktura daní v ČR.
DŮSLEDKY SOCIÁLNÍCH UDÁLOSTÍ V RODINĚ Šimon Plecháček.
Komentář k důchodové reformě z pohledu VV 1. Dopad zvýšení DPH Sjednocení DPH na 20% (65 mld. Kč) pro financování důchodové reformy Zachování snížené.
DAŇOVÝ SYSTÉM České republiky. Daňový systém České republiky je ve svých hlavních znacích podobný systémům většiny vyspělých zemí Daňový systém České.
SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
Ekonomický program NS-LEV 21 Filip Drapák http://
Úsporná opatření v působnosti MPSV a daních z příjmů.
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
TÉMA: SPRAVEDLIVÁ REFORMA HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY AUTOŘI: JAN MLÁDEK, JIŘÍ HAVEL HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Měření flexibility trhu práce v ČR pomocí strukturálních indikátorů Jan Pavel MF, oddělení koordinace hospodářských politik.
Vyplatí se (více) pracovat? Jan Pavel MF, oddělení Koordinace hospodářských politik Smilovice – květen 2005.
Učíme se podnikat Registrační číslo: CZ.1.07/1.3.00/
Domácí rozpočet Poměr mezi příjmy a výdaji
Připravované úpravy daňových zákonů ke snížení deficitu a jejich dopad na malé a střední podniky 1. prosince 2009 Ing. Eduard Janota.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Protikrizová strategie Jiří Havel. 25. ledna Motto ČSSD: Na krizi nesmí doplácet ti, kteří ji nezavinili!
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
3. téma HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTÍ. Rozpočet - Příjmy Mzdy/platy Mzdy/platy Státní sociální zabezpečení Státní sociální zabezpečení Nájemné Nájemné Úrokové.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Martin Říman Méně byrokracie. Plníme své slovo  Dost bylo šikany:  registrační pokladny.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Hofmanová Dagmar Kučerová Eva GardenServices 1.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Reforma daňového systému Cíle vlády Efektivní veřejná správa Přátelské veřejné služby.
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Návrhy Ministerstva průmyslu a obchodu a zaměstnavatelů pro zlepšení pozice a kvality výstupů odborného školství.
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
ZDP - Zdanění právnických osob – veřejně prospěšných poplatníků (VPP) VPP = v souladu se statutem, stanovami apod. jako svou hlavní činnost vykonává činnost.
Financování kapitol státního rozpočtu II
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
ZÁLOHY NA DAŇ Z PŘÍJMU. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1271Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Záloha na daň z příjmu.
Novela zákona o daních z příjmů JUDr. Ing. Michal Radvan.
Základní prvky daňové techniky
DANĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_11_17 Název materiáluZákonná.
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Daňová soustava v ČR Daně tvoří významnou část příjmů státního rozpočtu a jsou významným nástrojem ovlivňování ekonomiky státem Daně tvoří významnou část.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_399.UCE.34 Sociální pojištění.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.17 Ročník3. ročník.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_10 Název materiáluPříjmy v.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
FINANČNÍ GRAMOTNOST DANĚ ZŠ HejniceZ. Hyxa. DANĚ Daně a veřejné rozpočty daně jsou jedním ze zdrojů příjmů veřejných rozpočtů. Veřejné rozpočty jsou státní,
Vysoká škola technická a ekonomická Bakalářská práce Daňové a odvodové zatížení podnikatelů ČR Autor: Radka Přibylová Vedoucí práce : Ing. Marta Hortová.
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan.
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
DAŇOVÁ SOUSTAVA CHARAKTERISTIKA DANÍ.
PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
VY_62_INOVACE_ , silniční daň Ing. Blanka Kožíšková
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Inovace bakalářského studijního oboru Aplikovaná chemie
Daň z příjmů fyzických osob
DUM - Digitální Učební Materiál
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

Druhá fáze reformy veřejných rozpočtů - prorůstové daňové změny - Ministerstvo financí ČR

Cíle Podpora hospodářského růstu s cílem dosáhnout jeho zrychlení (podpora nabídkové strany) Posílení konkurenceschopnosti ČR Podpora vzdělanosti Podpora rodin s dětmi se zaměřením na pracující rodiny (daňový bonus)

Snižujeme základní sazbu DPH Snižuje se základní sazba DPH z 22% na 19% Sociálně citlivé položky zůstávají ve snížené 5% sazbě –potraviny a nápoje, –léky a zdravotnické prostředky, –dodávky tepla, –stavební práce související s bydlením, –knihy a noviny, –dětské autosedačky a dětské pleny, –pohřebnictví a související služby, –vnitrostátní hromadná osobní doprava.

Snižujeme základní sazbu DPH Změna DPH je propočítána tak, aby měla minimální dopad na výdaje domácností a inflaci. Ke zmírnění případných dopadů harmonizačních a dalších změn DPH budou přijata následující opatření: –od 1. května 2004 bude zvýšen rodičovský příspěvek o 1.000,- Kč měsíčně, –k 1. červnu 2004 bude vyplacen jednorázový dětský přídavek 2.000,- Kč na každé dítě rodinám, které splňují nárok na vyplácení přídavků na děti, –k 1. červnu 2004 bude vyplacen jednorázový mimořádný důchod ve výši 1.000,- Kč každému důchodci (včetně důchodů vdovských, sirotčích a invalidních).

Podporujeme rodiny s dětmi Společné zdanění manželů s dětmi –Přispěje k podpoře rodin, které žijí ve společné domácnosti se svými dětmi –Jedná se o snahu zamezit negativnímu demografickému vývoji české populace Příklady: Jeden z manželů má průměrný příjem, druhý nemá příjmy žádné. Mají dvě děti. Ročně ušetří společným zdaněním více než korun. Manželé, oba pobírají průměrnou mzdu se dvěma dětmi. Ročně ušetří společným zdaněním téměř korun.

Podporujeme rodiny s dětmi Zavedení daňového bonusu –Od 1. ledna 2005 dostane rodina za každé vyživované dítě Kč ročně. –Daňový bonus bude omezen výší Kč ročně. Příklad: Rodina, která platí ročně Kč na daních, od roku 2005 bude dostávat od finančního úřadu Kč za rok.

Usnadňujeme podnikání Zrychlení odpisů 1. odpisová skupina – ze 4 let na 3 roky (např. nástroje a nářadí, autobusy, osobní automobily, dodávky, přívěsy a návěsy) 2. odpisová skupina – ze 6 let na 4 roky ( např. stavební jeřáby, traktory, obráběcí stroje, čerpadla) 3. odpisová skupina – z 12 let na 10 let ( např. tramvaje, vozy metra, vozy pro železniční dopravu, stroje pro metalurgii)

Usnadňujeme podnikání Zjednodušení administrativních úkonů spojených se zahájením a v průběhu podnikání. Zřízení centrálního místa pro registraci a kontakt s úřady

Usnadňujeme podnikání Do roku 2006 snížíme nejradikálnějším způsobem efektivní daň V roce 2006 budou v České republice firmy platit tak nízkou efektivní daň jako ve Slovenské republice.

Usnadňujeme podnikání Efektivní zdanění ve vybraných zemích rozdíl v % ČR24,1816,8530,3 Slovensko22,1016,8223,9 Polsko24,7317,4629,4 Maďarsko19,3713,9528 Německo37,1736,023,1

Podporujeme vědu Snížením daňového zatížení veřejných vysokých škol a veřejných výzkumných institucí. Zavedením možnosti odpočítávat od základu daně dary veřejným vysokým školám a veřejným výzkumným institucím až do výše 10% základu daně. Od daní dědických a darovacích budou osvobozena bezúplatná nabytí majetku určeného na financování výzkumu a vývoje.

Omezujeme daňové úniky Zamezení prodeje tabáku a lihovin na tržištích Zavedení registračních pokladen Přiznání k registrovanému majetku Povinné značení lihu Omezení plateb v hotovosti Finanční policie (od )