Mimoúrovňové křižovatky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řízení motorových vozidel
Advertisements

Řízení motorových vozidel
Návrh parkování Návrh zastávek MHD.
Rekonstrukce severních mostů
Rozdíly v pravidlech silničního provozu
ŘÍZENÍ MOTOROVÝCH VOZIDEL
Řízení motorových vozidel
Bezpečnost dopravy na veřejných komunikacích
Křižovatky ČSN Projektování křižovatek na pozemních komunikacích
BEZPEČNOST DOPRAVY NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH
ZÁKLADNÍ POJMY DRUHY DOPRAVY ZPŮSOBY VEDENÍ TRASY V ÚZEMÍ
CYKLISTICKÁ INFRASTRUKTURA Jaroslav Martinek Central MeetBike.
Uzavírky silnic II/476 a I/11
ZÁKLADNÍ POJMY DRUHY DOPRAVY ZPŮSOBY VEDENÍ TRASY V ÚZEMÍ
Rozdíly v pravidlech silničního provozu
Ondřej Hynek. Česká republika: Dálnice Hospodářský zeměpis Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka,
Dopravní a liniové stavby
Směrový a výškový návrh trasy komunikace
Dopravní a liniové stavby
Pozemní komunikace Ing. Karel Zíka
Křižovatky ČSN Projektování křižovatek na pozemních komunikacích
ZÁKON O POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH
Pravidla provozu vozidel na pozemních komunikacích platná od
Opatření ke zklidňování na místních komunikacích
OKRUŽNÍ KŘIŽOVATKY I N S T I T U T D O P R A V Y
ZÁKLADY DOPRAVNÍHO INŽENÝRSTVÍ
Silniční doprava.
Teorie neřízených křižovatek
Pozemní komunikace v intravilánu ČSN „Projektování místních komunikací“, 2006 Změna Z1 – 2010 – Přechody a místa pro přecházení, rozhledové.
Modelování hluku ze silniční dopravy v oblasti městské zástavby
Název: BOD, PŘÍMKA, ÚSEČKA
PRACOVNÍ LISTY DOPRAVNÍ ZNAČKY
zásady navrhování dopravních – silničních staveb
Úvod do pozemních komunikací
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství I. - pozemní komunikace (místní a účelové)
Bezpečnost silniční a železniční dopravy Přednáška METODIKA BEZPEČNOSTNÍ INSPEKCE 1 Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního stavitelství, Fakulta.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Doprava v klidu – parkování vozidel Podklad ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství I. - pozemní komunikace (dálnice a silnice)
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a Emise z dopravy Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
Bezpečnost silniční a železniční dopravy Přednáška AUDIT BEZPEČNOSTI POZEMNÍCH KOMUNIKACÍ 1 Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního stavitelství,
Anotace: Materiál je určen pro 3. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní proud Předmět: Teorie dopravy Ing. František Lachnit, Ph.D.
ZÁKLADNÍ POJMY II. Obec -zastavěné území -počátek a konec je na pozemní komunikaci označen příslušnými dopravními značkami -na účelových komunikacích.
SMĚR A ZPŮSOB JÍZDY Směr a způsob jízdy - na pozemních komunikacích se jezdí vpravo, a pokud tomu nebrání zvláštní okolnosti, při pravém okraji -na krajnici.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní cesta Předmět: Technologie silniční nákladní dopravy Ing. František Lachnit,
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a Ochrana životního prostředí Podklad ke cvičení Převzato a upraveno.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství I. - křižovatky na pozemních komunikacích.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství a Hluk z dopravy Podklady ke cvičení Převzato a upraveno dle Zákonů.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní inženýrství I. - okružní křižovatky.
Cyklistická infrastruktura a její specifické aspekty ING. JAROSLAV MARTINEK CENTRUM DOPRAVNÍHO VÝZKUMU.
Bakalářská práce Autor: Petr Hoštička. * Cílem práce bylo zmapovat bezpečnost a použití zádržných systémů v silniční dopravě * Práce se zabývá rozdělením.
REKONSTRUKCE A VÝSTAVBA SILNIC V PARDUBICKÉM KRAJI Ing. Jan Kroupa generální ředitel ŘSD ČR PREZENTACE ŘSD.
Sdružený tramvajový a autobusový pás | Novotný, Javořík, Kočárková | Czechbus 2015, Praha Sdružený tramvajový a autobusový pás návrh nového skladebního.
Dopravní inženýrství I. - kapacita křižovatek na PK
ODBOČOVÁNÍ A JÍZDA KŘIŽOVATKOU
Vzorový příklad výpočtu křižovatky se SSZ
INTERAKTIVNÍ POZNÁVAČKA
Navrhování tunelových staveb
Dotační programy sfdi.
Bezpečnost silniční a železniční dopravy
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
D o z p n r.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů
Opatření ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu v kraji
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie
PRACOVNÍ LISTY DOPRAVNÍ ZNAČKY
PROVOZ NA DÁLNICI. PROVOZ NA DÁLNICI Na dálnici je povolen jen provoz motorových vozidel a jízdních souprav, jejichž nejvyšší dovolená rychlost není.
Dopravní značení Podklad ke cvičení
Identifikace rizikových faktorů na železničních přejezdech
Transkript prezentace:

Mimoúrovňové křižovatky Petr Tkadlec

Názvosloví Křížení: místo, v němž se komunikace protínají, aniž jsou vzájemně spojeny Křižovatka: místo, v němž se pozemní komunikace protínají nebo stýkají a alespoň 2 z nich jsou vzájemně propojeny Mimoúrovňová křižovatka: křižovatka, na níž jsou vzájemně propojeny pozemní komunikace, křížící se v různých úrovních Průplet: manévr, při kterém dochází k postupnému připojování a odbočování vozidel, nebo k jejich křížení pod malým úhlem (do 15°) Průpletový úsek: část křižovatky, na níž dochází k průpletu jízdních proudů

Znázornění hlavních pojmů

Schémata MUK

Schémata MUK

Schémata MUK

Vyřešení levého odbočení

Principy dispozičního uspořádání Princip A: Volba typu a geometrických prvků podle intenzity dopravy Princip B: Odbočování dopravních proudů nemá významně snižovat rychlost v průběžném směru Princip C: Při připojování dopravních proudů je třeba zajistit řádný rozhled zpět i vpřed Princip D: Průpletové úseky (krátkého typu) mimo průběžné jízdní pásy Princip E: Na hlavním směru jen jeden odbočný a jeden přípojný bod

Přídavné pruhy

Průpletový úsek Průpletovým úsekem neprojíždí obvykle jen proudy, které se navzájem proplétají, ale většinou i vozidla, která se průpletu neúčastní Použití přídavných pásů Krátký p.ú. – připojování a odbočo- vání téměř v jednom bodě Dlouhý p.ú. – 2 proudy vozidel se nejdříve sloučí v 1 a později znovu rozvětví

Délka d.p.ú.

Délka p.ú.

Mimoúrovňová okružní křižovatky Doporučené hodnoty dle Britských směrnic Schéma M ÚOK na D1 u Liptovského Mikuláše (sk)

Použitá literatura Jirava P.:Mimoúrovňová křižovatka Projekt křižovatky, ČVUT, 1981 ČSN 73 61 01 Projektování silnic a dálnic ČSN 73 61 02 Projektování křižovatek na silničních komunikacích