Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů"— Transkript prezentace:

1 Výpočet délky předjíždění vozidla Předmět: Teorie dopravy - cvičení Ing. František Lachnit, Ph.D.

2 o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů
ZÁKON č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu) – paragrafy týkající se předjíždění § 17 Předjíždění (1) Předjíždí se vlevo. Vpravo se předjíždí vozidlo, které mění směr jízdy vlevo a není-li již pochybnosti o dalším směru jeho jízdy. Při jízdě v připojovacím nebo odbočovacím pruhu se smí vpravo předjíždět též vozidlo jedoucí v průběžném pruhu. Odbočovací pruh je přídatný jízdní pruh určený pro odbočování (vyřazování) vozidel z průběžného jízdního pruhu. (2) Řidič, který při předjíždění vybočuje ze směru své jízdy, musí dávat znamení o změně směru jízdy a nesmí ohrozit řidiče jedoucí za ním. Řidič musí dát znamení o změně směru jízdy při předjíždění cyklisty. (3) Řidič, který se po předjetí zařazuje před vozidlo, které předjel, musí dávat znamení o změně směru jízdy a nesmí ohrozit ani omezit řidiče vozidla, které předjel. (4) Řidič předjížděného vozidla nesmí zvyšovat rychlost jízdy ani jinak bránit předjíždění.

3 (5) Řidič nesmí předjíždět
a) nemá-li před sebe rozhled na takovou vzdálenost, která je nutná k bezpečnému předjetí, b) jestliže by se nemohl bezpečně zařadit před vozidlo nebo vozidla, která hodlá předjet, c) jestliže by ohrozil nebo omezil protijedoucí řidiče nebo ohrozil jiné účastníky provozu na pozemních komunikacích, d) na přechodu pro chodce nebo na přejezdu pro cyklisty a bezprostředně před nimi, e) dává-li řidič vpředu jedoucího vozidla znamení o změně směru jízdy vlevo a není-li možné předjetí vpravo podle odstavce 1 nebo předjetí v dalším volném jízdním pruhu vyznačeném na vozovce v tomtéž směru jízdy, f) na křižovatce a v těsné blízkosti před ní; tento zákaz neplatí 1. jde-li o předjíždění vpravo podle odstavce 1, 2. jde-li o předjíždění jízdních kol, mopedů a motocyklů bez postranního vozíku, 3. na hlavní pozemní komunikaci, 4. na křižovatce s řízeným provozem. g) na železničním přejezdu a v těsné blízkosti před ním.

4 § 18 Rychlost jízdy (1) Rychlost jízdy musí řidič přizpůsobit zejména svým schopnostem, vlastnostem vozidla a nákladu, předpokládanému stavebnímu a dopravně technickému stavu pozemní komunikace, její kategorii a třídě, povětrnostním podmínkám a jiným okolnostem, které je možno předvídat; smí jet jen takovou rychlostí, aby byl schopen zastavit vozidlo na vzdálenost, na kterou má rozhled. (2) Řidič nesmí a) snížit náhle rychlost jízdy nebo náhle zastavit, pokud to nevyžaduje bezpečnost provozu na pozemních komunikacích, b) omezovat plynulost provozu na pozemních komunikacích, zejména bezdůvodně pomalou jízdou a pomalým předjížděním.

5 § 19 Vzdálenost mezi vozidly (2) Řidič motorového vozidla o maximální přípustné hmotnosti převyšující kg, jízdní soupravy, jejíž celková délka přesahuje 10 m, a zvláštního vozidla2) musí mimo obec zachovávat za vozidlem jedoucím před ním takovou vzdálenost, aby se předjíždějící vozidlo mohlo před něj bezpečně zařadit; to neplatí, připravuje-li se k předjíždění, při předjíždění a při souběžné jízdě. Provoz na dálnici § 36 (4) Řidič nákladního automobilu o celkové hmotnosti převyšující kg a řidič jízdní soupravy, jejíž celková délka přesahuje 7 m, nesmí předjíždět jiné vozidlo, pokud k jeho předjetí nemá dostatečnou rychlost, takže by omezil v jízdě ostatní vozidla svou výrazně nižší rychlostí jízdy.

6 Přehled jednání spočívajících v porušení vybraných povinností
stanovených předpisy o provozu na pozemních komunikacích a počet bodů za tato jednání předjíždění vozidla v případech, ve kterých je to zákonem zakázáno bodů

7 Zdroj: http://www. policie. cz/clanek/statistika-nehodovosti-900835

8 Výpočty délky předjíždění a délky rozhledu
Pohyb vozidel při předjíždění je závislý na řadě faktorů. Pro výpočty pohybu přijmeme různá zjednodušení. Výpočty délky předjíždění a délky rozhledu u – předjíždějící vozidlo, r – předjížděné vozidlo, g – protijedoucí vozidlo L – délka rozhledu Lu – délka předjíždění l1, l2, l3 – bezpečný odstup lu, lr – délka vozidel vu – rychlost předjíždějícího vozidla vr - rychlost předjížděného vozidla vg - rychlost protijedoucího vozidla

9 Předjíždění konstantní rychlostí

10 Délka rozhledu pro předjíždění
Délka předjíždění - konstanta Délka rozhledu pro předjíždění

11 Předjíždění při konstantním zrychlení a zpomalení
Vozidlo u zrychluje z rychlosti vo na rychlost vo+Dv a potom zpomaluje zase na rychlost vo

12 Délka předjíždění Přírůstek rychlosti a1 – zrychlení vozidla
a2 – zpomalení vozidla

13 Délka předjíždění (po úpravě)
Dv dosadíme

14 Délka rozhledu pro předjíždění

15 Předjíždění při rovnoměrně zrychleném pohybu vozidla během celého předjíždění
au = konstanta

16 Délka předjíždění

17 Rychlost na konci předjíždění

18 Délka rozhledu

19 Zadání: Vypočítat a odevzdat zadané příklady.


Stáhnout ppt "o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů"

Podobné prezentace


Reklamy Google