Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VY_32_INOVACE_11_GAS_613_Per
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
65-51-E/02 Práce ve stravování
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
ZADĚLÁVÁNÍ září 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130104
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
ZPŮSOBY VAŘENÍ 1 září 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130101
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a služeb a.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Frankfurtská hovězí pečeně
Guláše z jatečného masa
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Dušení potravin Střední odborná škola Otrokovice
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Technologie pokrmů 1.Ročník obor kuchař s maturitou 26.hodina
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
DUŠENÍ září 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130105
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_511 Ročník: 2.
Charakteristika pokrmů z drůbežího masa.
Omáčky.
Druhy základů, zahušťování pokrmů
Charakteristika pokrmů
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 4 Název školy: Střední průmyslová.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Příprava pokrmů ze skopového masa
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_INOVACE_14_PRAKTICKÉ ČINNOSTI
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Úprava hovězích plátků
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Technologie 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
OMÁČKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Eva Pospíšilová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Dušení I. Ing. Petra Pechová, 2012.
Příprava drůbeže vařením, dušením
Přílohy ze zeleniny P. Pechová, 2012.
Transkript prezentace:

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy 1 Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_08_08 Název DUMu: Dušení Pro obor vzdělávání: 65-51-E/01, 65-51-E/02 Předmět: Technologie Ročník: 1 Autor: Renata Navrátilová Datum: 08.11.2012

Základní tepelné úpravy Vaření, zadělávání Dušení Pečení Smažení

Dušení Dušení je technologická úprava pokrmů v uzavřené nádobě, kdy na potravinu působí zespodu malé množství horké tekutiny (voda, vývar), částečně tuk a shora horká pára.

Způsoby dušení dušení na sporáku, v kotlích, v pánvích – zelenina, maso dušení v troubě – rýže, maso

Pokrmy dusíme ve vlastní šťávě – zelenina, houby ve vodě – dietní pokrmy na základech - masa

Druhy základů cibulový základ – rozehřátý tuk a cibule - světlý - zlatavý - tmavý

Druhy základů cibulo-paprikový základ - rozehřátý tuk, cibule a mletá paprika zeleninový základ - rozehřátý tuk, kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel) a cibule - světlý - tmavý - velmi tmavý-karamelový pro pečeně na víně

Dušení masa Předběžná úprava masa odblanění a omytí porcování protýkání – špikování, nadívání masa vcelku kořenění a solení

Odblanění masa

Špikování masa

Porcování masa

Dušení masa Průběh dušení opékání v základu – maso opékáme zprudka ze všech stran, aby se zatáhlo a bylo šťavnaté opékání na tuku a pak vložení do základu podlévání horkou vodou nebo vývarem dušení doměkka – za občasného obracení masa a podlévání vyjmutí měkkého masa zahuštění – dále uvedené provaření – 20–30 minut

Opékání na tuku

Opékání v základu

Podlití horkou vodou

Dušení masa Dokončovací práce dochucení – sůl, cukr, ocet, víno… cezení – přes síto zjemňování – smetana, mléko, máslo, žloutek vkládání vložek – vařená nebo dušená zelenina, okurka, houby, slanina, párek, vejce…

Příprava šťávy nebo omáčky zaprášením moukou do vydušeného základu – hladkou mouku orestujeme, zalijeme studenou vodou nebo vývarem, vyšleháme metlou a provaříme 20-30 minut jíškou (zásmažkou) – do rozehřátého tuku nasypeme hladkou mouku a orestujeme světlejší nebo tmavší jíšku podle druhu masa a úpravy, vychladlou jíšku zašleháváme do připravované omáčky a provaříme 20-30 minut nasucho opraženou moukou – na pánvi, rozředíme vodou a vlijeme do základu, provaříme 20-30 minut

Příprava šťávy nebo omáčky Hotová šťáva nebo omáčka je jemná, hladká a tuk se odděluje na povrchu.

Příprava jíšky

Nasucho opraženou moukou

Zaprášením moukou do vydušeného základu

Zahuštění, provaření a cezení omáčky

Zjemňování omáčky smetanou

Vyber správné potraviny Co patří do cibulo-paprikového základu? Co patří do cibulového základu? kořenová zelenina olej kořenová zelenina paprika olej cibule cibule paprika Co patří do zeleninového základu? olej paprika Zelená barva je správná odpověď kořenová zelenina cibule

Zdroj materiálů: Šindelková, Alena. Kuchařské práce: Technologie 1.díl. Praha: Parta, s.r.o., 2006, ISBN 80-7320-052-X. http://nd05.jxs.cz/992/672/d3b6cf3d85_83022773_o2.jpg http://nd03.jxs.cz/373/745/7654a92e0d_61230824_o2.jpg Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.