Božena Genrtová. Obsah:  Co oceňujeme, co nám vadí  Časté chyby  Praktické cvičení  Doporučení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výstavba mluveného projevu
Advertisements

JAZYKOVĚDA, JAZYKOVÁ KULTURA, ŘEČ A JAZYK
1 Osobní prodej OSPRO/ S4 Řízení vztahu s klientem – rámec EDICT. Paměť. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ,
1 Týmová práce TYMP1/ C4 Verbální a neverbální komunikace - 1 Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV.
Tvorba snímků v PowerPointu
Z ÁKLADY PREZENTACÍ Celostátní seminář SOČ 2012, Brno Jaroslava Geletičová
Druhy řečnických projevů
Jak správně prezentovat
Umění prezentace.
Profesionální prezentační dovednosti a jejich trénink.
Maturitní otázka č. 21 Kristýna Kaňovská 4. A.
Rétorika Etymologie Dialektologie
Profesionální prezentační dovednosti a jejich trénink Cíl: V době vymezené na seminář zopakovat a prohloubit znalosti a dovednosti účastníků v oblasti.
VY_32_INOVACE_PSYM24960ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Hodnocení výstupu v kurzu verbální složka: přiměřená hlasitost přiměřené tempo správné frázování dynamika řeči emocionalita.
Řečnický styl Projekt „EU peníze středním školám“ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT CZ.1.07/1.5.00/ PředmětČeský jazyk Ročník a obor1.
 Co je cílem projevu – co je třeba vysvětlit, vždycky vysvětleme.  Ke komu budeme mluvit:  Sledujme reakci posluchačů  Jeví-li známky nepozornosti,
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Dopis Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Listopad 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
Dujková Michaela, 4.B Juřinová Nikola, 4.A. Stanovené cíle prezentace Upřesňující informace Shromáždění podkladů Stanovení hlavních bodů Grafické zpracování.
Hodnocení ústní prezentace Mgr. Petra Janečková šk. r. 2007/2008
Prezentační dovednosti
 1. Autor zprávy : Původcem zprávy a tím, kdo ji předává druhým, jste vy sami. Způsob, jakým ji předáváte dál, může být ovlivněn například :  Postoj.
KOMUNIKACE OLGA BÜRGEROVÁ. CÍLE:  VÝZNAM PRVNÍHO DOJMU  UMĚT NAVÁZAT KONTAKT.
(specifické prostředí ve škole)
Komunikace a informace „Schopnost prezentace, představí sebe a oddíl“ Zásady kvalitní prezentace Jan-Iáček-Konečný , Vídeň.
Obhajoba maturitní práce
Úvod do managementu 1. seminář
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
FÁZE NÁCVIKU SLOHOVÉHO PROJEVU
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_2.1.4.
Hudební výrazové prostředky
ZÁSADY PREZENTACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Účinná prezentace doc. PhDr. Růžena Lukášová, CSc.
KOMUNIKACE OLGA BÜRGEROVÁ.
Styl řečnický Marcela Jurková.
DIGITÁLNÍ U Č EBNÍ MATERIÁL Č í slo projektu CZ.1.07/1.5.00/ N á zev projektu EU pen í ze středn í m š kol á m Masarykova OA Jič í n N á zev š koly.
PREZENTAČNÍ DOVEDNOSTI
Jak přednášet o fyzice.
Tvorba posterů *1* - Co je to poster? *2* - Jak vypadá?
KOMUNIKACE V RÁMCI SOCIALNÍCH INTERAKCÍ Božena Genrtová.
Michal Rameš, Martin Pína, Jan Panáček
Jak prezentovat Dana Hlaváčková.
6. FORMÁLNÍ ÚPRAVA ODBORNÝCH TEXTŮ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Jak prezentovat Informace pro vědu a výzkum - Kurz pro doktorandy 2010
Řečnický styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
DYSLEXIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
J AK PSÁT SEMINÁRNÍ PRÁCI. V ÝBĚR TÉMATU, VYHLEDÁNÍ ZDROJŮ Výběr tématu zvolit téma, které mne zajímá zvolit raději užší, specifické téma (příliš široká.
Tomáš Seidl 1 c. Prezentace Podání většího množství informací v krátkém čase. Co je k dobré prezentaci třeba? Kvalitní vystupování Dokonalá prezentace.
1 Aplikovaná informatika Aplikovaná informatika Zápočtové cvičení ZEMÁNEK, Z. - PLUSKAL, D. Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
CHYSTÁME SE PSÁT DOPIS POKYNY A RADY ZÁSADY NA ÚVOD O DOPIS JE VIZITKOU AUTORA, ORGANIZACE O S P R Á V N O S T  VĚCNÁ  SLOHOVÁ  JAZYKOVÁ  ESTETICKÁ.
KULTURA OSOBNÍHO PROJEVU Střední škola obchodně technická s. r. o. Mgr. Marta Fojtíková.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Praktická aplikace teoretických poznatků z hláskosloví Online diskuse k virtuální hospitaci – Open Gate, gymnázium.
AnotaceMetodický pokyn Prezentace obsahuje celkem 9 snímků. Po spuštění jsou na 2. snímku pokyny pro postup práce s prezentací. Do 3. snímku je vložen.
PREZENTACE.  Základní principy prezentace  Příprava prezentace  Struktura prezentace  Závěr.
ZÁSADY PREZENTACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
PROSLOV Mgr. Michal Oblouk.
PROSLOV Mgr. Michal Oblouk.
Závěrečné seminární práce 9. ročník 2016/2017
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Komunikace Mgr. Vladimír Velešík.
Prezentační dovednosti Pavla Kotyzová
Výstavba mluveného projevu
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
PSB_10 PREZENTAČNÍ DOVEDNOSTI
Závěrečné seminární práce 9. ročník 2018/2019
Transkript prezentace:

Božena Genrtová

Obsah:  Co oceňujeme, co nám vadí  Časté chyby  Praktické cvičení  Doporučení

Co oceňujeme. Co nám vadí.  Jazyk se váže k myšlení. Myšlenky vyjadřujeme slovy. Řeč je vizitkou myšlení. Výstavba, obsah řečového projevu vypovídají o úrovni i směru vzdělání a také o způsobu myšlení a o schopnostech řečníka.  Oceňujeme řeč jasnou, výstižnou, logicky a věcně srozumitelnou, přesnou a stručnou  Vadí projev rozbíhavý, zdlouhavý, rozvláčný, nesouvislý, přecházející v nepoživatelný slovní salát.

 Formální stránka řečového projevu informuje o vzdělanosti, rétorickém cviku, ale také o motivaci a temperamentu řečníka.  Oceňujeme vnitřní zaujetí přednášeným problémem, funkční dynamiku (odmlky, hlasitost, důraz, intonaci, apod.)  Odrazuje projev monotónní, suchý, nezáživný, pouze odříkaný, pronesený skomírajícím hlasem.

 Respekt ke spisovné češtině je nezbytný.  Neměl by být natolik úzkostný, aby projev působil příliš knižně, uměle a neživotně.  Nevhodné je ale také přejímání slangu, rádobyvtipná lidovost nebo vulgarismy.

Časté chyby  Nikdo není dokonalý!  Alespoň ty nejčastější: Hra na něco, čím nejsme Souvětí bez konce Přemíra cizích slov Plevelná slůvka (takže, prostě, že ano, tak určitě …) Módní slova, dobové rekvizity, slovní panely = vata (projekt, transparentní, sofistikovaný, …) Ehm, ééé a jiné zvuky Tichá řeč, špatná výslovnost

Praktické cvičení  Zhodnoťte vlastní řečový projev. Odpovídejte ano – ne. 1. Hovořím s hlasitostí, která je přiměřená velikosti místnosti a množství posluchačů. 2. Mám dobrou výslovnost, dobře artikuluji, je mi rozumět, i když ztiším hlas. 3. Hovořím spíše pomaleji, tak, abych byl pochopen, vyhýbám se monotónnosti, měním tempo v souvislosti s obsahem. 4. Moduluji hlas, funkčně zvyšuji nebo snižuji hlas, nezapomínám na pauzy. 5. Mám svůj projev strukturován – úvod, stať – jednotlivé body, závěr, případně diskuse. 6. Základní myšlenky sděluji pomaleji, s důrazem, opakovaně a zopakuji je v závěru.

7. Hovořím se snahou o stručnost, jasnost, výstižnost, přesnost, abych neunavil, ale zůstal přesný. 8. Využívám působivé řečnické obraty, přirovnání, řečnické otázky, apod. 9. Svou řečí se obracím nejen k „hlavám“, ale i k „srdcím“, uplatňuji racionální i emocionální argumentaci. 10. Respektuji zásadu: řečník má přesvědčit, ale také pohnout k činu. 11. V řeči se vystříhám módních a parazitních výrazů, frází, zbytečných cizích slov, jen pokud nejdou nahradit českými. 12. Přizpůsobuji se formou výkladu skupině posluchačů, nepodbízím se slangem či lidovostí.

 Kolikrát jste odpověděli „ne“?  Tak velké jsou vaše rezervy v rétorice a při prezentaci.

Doporučení (D. Carnegie)  Předmět řeči stanovit předem, promyslet obsah, případné dotazy.  Spokojit se s jedním úsekem probíraného tématu, nesnažit se jít příliš do šíře.  Opírat se o vlastní zkušenost.  Nezúžit proslov na věci, hovořit o lidech, …  Nementorovat, nedělat z řeči kázání.  Dokládat konkrétními příklady.  Nemluvit o tom, co zajímá vás, ale co je zajímavé pro posluchače.  Snažit se poznat posluchače a jejich potřeby.  Pročíst, co o zvoleném tématu řekli či napsali jiní.  Nezapomínat na řeč těla.

Seznam použitých zdrojů _Demostene_-_Vaticano_-_Roma.jpg?uselang=cs. [online]. [cit ]. ŠTĚPANÍK, Jaroslav. Umění jednat s lidmi: [cesta k úspěchu]. Vyd. 1. Praha: Grada, ISBN ŠPAČKOVÁ, A. Moderní rétorika.: Jak mluvit k druhým lidem, aby nám naslouchali a rozuměli. Praha: Grada, TOMAN, Jiří. Jak dobře mluvit. 1. vyd. Praha: Svoboda, 1981, 353 s. CARNEGIE, Dale. Jak úspěšně mluviti a působiti na lidi. Vyd. 1. Praha: Dominik Hlaváček, 1948, 253 s. KOHOUT, Jaroslav. Rétorika.Umění mluvit a jednat s lidmi. Praha: Management Press, 1998.

 Hodně úspěchů při vašich prezentacích!