RZ
VLASTNOSTI: Kyseliny podobné anorganickým se všemi jejich vlastnostmi: Žíravé látky Vyskytující se běžně v přírodě Sloučením s hydroxidem vznikají soli Sloučením s alkoholem estery
NÁZVOSLOVÍ: 1.Triviální – nejčastěji používané v praxi 2.Jednodušší – název uhlovodíku + přípona –ová+ kyselina Každá kyselina musí obsahovat skupinu: R – C O HO
NÁZVOSLOVÍ: Název podobně jako u ostatních derivátů: Přípona –ová C – C – C – C HHHH HH HHHH O OH 1. butanová kyselina 2. Máselná kyselina
MOŽNOSTI: Karboxylové kyseliny se skupinou -COOH Karboxylové kyseliny s dalšími skupinami (např. –OH) Karboxylové kyseliny s více skupinami –COOH
ZÁSTUPCI: 1.mravenčí kyselina(methanová) výskyt: v mravenčím jedu, kopřivách 2.octová kyselina(ethanová) výskyt: vznik kvašením alkoholu užití: konzervace (okurky), ocet 5%, dezinfekce, zpracování kůží, barvářský průmysl, výroba esterů
ZÁSTUPCI: 3.máselná kyselina(butanová) výskyt: ve žluklých tucích, silně zapáchající 4.šťavelová kyselina výskyt: ve šťavelu, jahodách, rybízu, … - jedovatá!!!, způsobuje alergie u malých dětí Může být příčinou ledvinových kamenů!
ZÁSTUPCI: 5.benzoová kyselina výskyt: uměle vyráběná z toluenu užití: konzervační činidlo (hořčice, …) 6.(salicylová kyselina) výskyt: ve vrbové kůře, velmi hořká látka na výrobu acylpirynu
ZÁSTUPCI: 7.mléčná kyselina výskyt: ve svalech při námaze, v kyselém zelí (ke konzervaci) 8.citrónová kyselina výskyt: v citrusových plodech užití: konzervační činidlo, ochucovadlo
KONEC.