Proč studovat makroekonomii?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MODEL IS-LM.
Advertisements

Makroekonomie I ( Cvičení 5 – Agregátní poptávka a nabídka )
Hospodářské cykly a ekonomický růst
7 Nezaměstnanost.
Fungování tržního mechanismu - neviditelná ruka trhu
MAKROEKONOMIE – 2. část Autor: Ing. Vladimír Havlík.
Agregátní poptávka a nabídka
Makroekonomické agregátní veličiny Ing. Vojtěch Jindra
Demografická prognóza
Agregátní poptávka a nabídka Martina Hedvičáková
MAKROEKONOMIE – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření: Klíčová.
Makroekonomie a hospodářská politika
MODEL AS-AD INFLACE V EKONOMICE HYPERINFLACE DEFLACE
Inflace 1. Vymezení pojmů 2. Příčiny inflačních procesů.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval : Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Makroekonomie.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Firma a hospodářská politika. Souvislosti.
Hospodářské cykly a ekonomický růst
Mikroekonomie I Agregátní poptávka, agregátní nabídka a potenciální produkt Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Předmětem přednášky jsou…
Makroekonomie Základní východiska zkoumání. O co se snaží makroekonomická teorie? Cílem makroekonomické teorie je v podstatě –Popsat a teoreticky vysvětlit.
Teorie reálných hospodářských cyklů (RBC)
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Trh a tržní mechanizmus Ne chaos, ale ekonomický řád.
Krátkodobé kolísání ekonomiky
Zadání případové studie
Slide 0 Organizace. slide 1 Makroekonomie II Miroslav Hloušek Katedra ekonomie Kancelář č. 606 Konzultační hodiny: pondělí:
Předmětem přednášky jsou…
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Slide 0 Organizace. slide 1 Makroekonomie II Zdeněk Tomeš Katedra ekonomie Kancelář č. 612 Konzultační hodiny: pondělí:
Základní varianta a citlivostní analýza k makroekonomickému scénáři.
Předmětem přednášky jsou…
Kontext Ppt 9a zavedla model AD-AS.
2 JAK FUNGUJE TRH.
Slide 0 Organizace. slide 1 Makroekonomie II Tomáš Paleta Katedra ekonomie
Hospodářské cykly ekonomiky
Trh práce a politika zaměstnanosti
1 2. Růst a cykly. 2 GDP per capita*, Table 3.01(a) Sources: See p. 47 of text Western Europe7711,2044,57919,256 China600.
Slide AGREGÁTNÍ NABÍDKA A PHILLIPSOVA KŘIVKA.
Podnik a výroba 8. – Obsah Základní ekonomické pojmy Podnik a výroba – úvod do problematiky Podniky v Evropě Obrat podniku Sociální a environmentální.
NEZAMĚSTNANOST, INFLACE
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY 2008 Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: úterý
1 ÚVOD DO HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY Zdeněk Tomeš Kancelář 612 KH: středa
1 Růst, cykly a konvergence. 2 GDP per capita*, Table 3.01(a) Sources: See p. 47 of text Western Europe7711,2044,57919,256.
2. Ekonomický růst a hospodářské cykly
Předmětem přednášky jsou…
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Ekonomika Hospodářská politika 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_02.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Slide 0 3. EKONOMICKÁ ROVNOVÁHA. slide 1 Předmětem přednášky je… ….odpovědět na následující typy otázek:  Kolik se toho v ekonomice vyprodukuje?  Kdo.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Monetarismus Milton Friedman (1912 – 2006)
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Téma č. 3: Modely ekonomické rovnováhy Petr Musil
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-1)
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Organizace.
Organizace.
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
Makroekonomie – úvod TNH 2 (S-2)
Koncepční přístupy k hospodářské politice
8. ISLM model.
9. ISLM model.
Agregátní poptávka a agregátní nabídka Ing. Stanislav Heczko, Ph.D. Praha 2018.
Organizace.
Makroekonomie a hospodářská politika
Základy Ekonomie pro adiktology část Prof. Martin Dlouhý
Transkript prezentace:

Úvod

Proč studovat makroekonomii? 1. Makroekonomika ovlivňuje společenský blahobyt. % pracovní síly Počet zločinů na 100.000 obyvatel USA: Nezaměstnanost a kriminalita Nezaměstnaní (levá osa) Majetková kriminalita (pravá osa)

Proč studovat makroekonomii? 2. Makroekonomika ovlivňuje individuální blahobyt. %změna oproti stavu před 12m % změna oproti stavu před 12 m. Pokud roste nezaměstnanost, růst mezd obvykle zpomaluje.

Proč studovat makroekonomii? 3. Makroekonomika ovlivňuje politiku. Nezaměstnanost a inflace v USA ve volebním roce rok míra U míra inflace vítěz voleb 1976 7.7% 5.8% Carter (D) 1980 7.1% 13.5% Reagan (R) 1984 7.5% 4.3% Reagan (R) 1988 5.5% 4.1% Bush I (R) 1992 7.5% 3.0% Clinton (D) 1996 5.4% 3.3% Clinton (D) 2000 4.0% 3.4% Bush II (R) 2004 5.5% 3.3% Bush II (R)

Ekonomické modely …jsou zjednodušené verze složitější reality nepodstatné detaily jsou opomenuty …jsou využívány k zachycení vztahů mezi jednotlivými veličinami vysvětlení makroekonomického vývoje formulaci makroekonomických politik

Endogenní a exogenní proměnné Hodnoty endogenních proměnných jsou určeny v rámci modelu. Hodnoty exogenních proměnných jsou určeny mimo model: v modelu jsou jejich hodnoty brány jako dané.

Množství modelů…. Žádný model nemůže postihnout veškeré vztahy, které nás zajímají. Např: model nabídky a poptávky na trhu aut… může vysvětlit, jak pokles agregátního důchodu ovlivní cenu a množství aut. nemůže vysvětlit, proč agregátní důchod poklesl.

Množství modelů… Při studiu mnoha odlišných problémů (např, nezaměstnanost, inflace, dlouhodobý růst) používáme mnoho odlišných modelů. Pro každý nový model je zásadní si uvědomit: jaké jsou jeho předpoklady které veličiny jsou endogenní a které exogenní které otázky může vysvětlit a které nikoliv

Ceny: pružné x nepružné Čistící se trhy: Předpoklad, že ceny jsou pružné čímž hladce vyrovnávají poptávku s nabídkou. V krátkém období je mnoho cen nepružných – přizpůsobují se pouze velmi pomalu změnám v nabídce a poptávce. Například: Pracovní smlouvy (mzdové výměry) stanovují pevně nominální mzdu na dlouho dopředu Vydavatelé mění ceny novin a časopisů pouze zřídka

Ceny: pružné x nepružné Chování ekonomiky částečně závisí na tom, zda jsou ceny pružné nebo nepružné: Pokud jsou ceny nepružné, potom se poptávka nemusí vždy rovnat nabídce. Tím lze vysvětlit: nezaměstnanost (převis nabídky práce) proč se vždy nemusí prodat vše, co se vyrobí Dlouhé období: pružné ceny, čistící se trhy

LR: dlouhodobý rostoucí trend… Dlouhé (LR) a krátké (SR) období USA: Reálný HDP na hlavu (stálé ceny roku 2000) SR: Září 2001 SR: První ropný šok LR: dlouhodobý rostoucí trend… SR: Druhý ropný šok SR: Velká Deprese SR: 2. Světová válka

Přehled Makroekonomie II Klasická teorie (blok 1-2) Fungování ekonomiky v dlouhém období (pružné ceny) Teorie růstu (blok 3) Ekonomická úroveň a tempo jejího růstu ve velmi dlouhém období Teorie hospodářských cyklů (blok 4-5) Fungování ekonomiky v krátkém období (nepružné ceny) Makroekonomická politika (blok 5) Jak mohou vláda a centrální banka ovlivnit makroekonomický vývoj

Shrnutí Makroekonomie se snaží vysvětlit chování ekonomiky jako celku Makroekonomové používají různé modely k vysvětlení různých makroekonomických jevů Modely s pružnými cenami vysvětlují chování ekonomiky v dlouhém období; modely s nepružnými cenami vysvětlují chování ekonomiky v období krátkém. slide 12

Literatura Holman (2010): Kapitola 1: Ekonomická rovnováha. Mankiw (2010): Chapter 1: The Science of Macroeconomics. Powerpoint Slides: Mankiw’s Macroeconomics 6th edition. Worth Publishers. (autor: R. Cronovich) slide 13