Komunitní sociální práce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Praha - 7. prosince 2006 Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky Plánování sociálních služeb ve městě Havlíčkův.
Advertisements

Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Veronika Dubská A09B0007P KMA/MAB
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Evaluace pilotního šetření a možnosti zavedení prvků švédského modelu v ČR Jiří Vyhlídal, Iveta Zelenková (FSS MU) Brno, Projekt OP LZZ „Aktivní.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Mechanismy evaluace kulturních služeb
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
KONTAKT BOHUMÍN – metodika komunitního centra a soc
 schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor Úřadu vlády  zmocněnec vlády pro lidská práva  monitorovací výbor Vznik AGENTURY.
Vytvoření a podpora Lokálního partnerství pro sociálně vyloučenou lokalitu Přichystalova 70 Sdružení Podané ruce, o.s.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Budování kapacity NNO Globální grant Operační program Rozvoj lidských zdrojů.
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Aplikace komunitně vedeného místního rozvoje do venkovského prostředí Venkovská konference Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. (20.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Management a rozvoj obcí
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
KPSS Vsetínska v systému udržitelného rozvoje Seminář KÚ ZK, Hotel Moskva, 14. listopadu 2007 Ing. Petr Kozel, Společnost pro komunitní práci Vsetín o.p.s.
Projekt je finančně podpořen v rámci programu EK pro Prevenci a boji proti kriminalitě Číslo projektu: HOME/2010/ISEC/FP/C2/ PROJEKT„ÚSPĚŠNÁ.
AGENTURA V ROCE Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách  schválen usnesením vlády č. 85/2008  pilotní fáze 2008 – 2010  odbor.
W.P Ekonomický a sociální výbor Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování.
KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB. KOMUNITNÍ PLÁNOVÁNÍ metoda Komunitní plánování je metoda metoda – jak zpracovávat rozvojové materiály pro různé.
Cíle sociální politiky „Základní“ cíle (sociální), obecně: Dimenze ochrany před riziky: –Ochrana před chudobou –Ochrana navyklého životního standardu –Přesun.
Interkulturní práce a slovník roku Mladý Jeroným, Jana Vlastníková.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
Politika sociální inkluze v Evropské unii
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Jana Žáčková.  Bílá kniha v sociálních službách definuje komunitní plánování jako „plánování komunitou pro komunitu a lidi v ní žijící“  sociální.
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Sociální práce charakteristiky, definice, vývoj oboru Úvod do sociální práce ZS 2015 Úvod do sociální práce ZS 2015.
AKTUÁLNÍ PRIORITY ČESKÉ REPUBLIKY V OBLASTI BOJE PROTI TERORISMU Ivan Langer ministr vnitra.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Individuální projekt systémový - OP VVV Inkluzivní a kvalitní vzdělávání v územích se sociálně vyloučenými lokalitami.
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Doc. PhDr. Kateřina Ivanová, Ph.D.
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Subjekty a objekty veřejných politik
PROJEKT„ÚSPĚŠNÁ PRAXE PŘI ZVLÁDÁNÍ KOMUNITNÍCH KONFLIKTŮ V REGIONECH STŘEDNÍ A VÝCHODNÍ EVROPY” Projekt je finančně podpořen v rámci programu EK pro.
Ekonomika malých a středních podniků
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
11. Evaluace/hodnocení Hodnocení škol, školských zařízení a vzdělávací soustavy vymezuje § 12 zákona 561/2005 Sb. o předškolním , základním, středním,
PROJEKT„ÚSPĚŠNÁ PRAXE PŘI ZVLÁDÁNÍ KOMUNITNÍCH KONFLIKTŮ V REGIONECH STŘEDNÍ A VÝCHODNÍ EVROPY” Projekt je finančně podpořen v rámci programu EK pro.
Podpora obcím, které se potýkají se sociálním vyloučením
Mezioborový přístup v SP východiska, podmínky, metody
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Klíčové aktivity projektu
Transkript prezentace:

Komunitní sociální práce Sociální práce v boji proti sociálnímu vyloučení

Úvodní charakteristika Komunitní sociální práce je jednou z hlavních metod sociální práce (vedle individuální a skupinové sociální práce). Komunitní sociální práce x komunitní práce se nedělá jen v zařízeních sociální práce (zdravotní politika komunity, bydlení a rozvojem komunity, politikou zaměstnanosti v komunitě atd.) Komunitní sociální práce se uskutečňuje jak v rámci státního, tak i nestátního sektoru. Komunitní sociální práce nereprezentuje jednotný model práce s komunitou. Do tohoto přístupu náleží různé školy a patří mezi ně modely označené například jako „organizace komunity“, „sociální rozvoj“, „rozvoj lokality“ či „sociální plánování“. !!! Komunitní sociální práce NEZAMĚŇOVAT s „terapeutickou komunitou“

Co to je komunita? teritoriální komunita zájmová komunita Oba přístupy se uplatňují (Bulmer, 1987)!

Definice komunitní práce 1: Dunham (1958) definuje komunitní práci jako „proces vědomého sociálního působení, které je zaměřeno na následující cíle: * propojení potřeb a existujících zdrojů v komunitě, * podpora skupinové solidarity a spolupráce v komunitě, * podpora změn v komunitě.“

Definice komunitní práce 2: Brager a Specht (1991) označují komunitní práci jako metodu: „ve které jsou jednotlivci, skupiny a organizace zapojeni do plánované činnosti s cílem ovlivnit společné problémy. Komunitní práce napomáhá rozvoji společenských institucí a zahrnuje dva důležité procesy: * plánování a * organizování.“

Definice komunitní práce 3: Butcher (1992) považuje komunitní práci za úsilí, které je zaměřeno na podporu kolektivní aktivity lidí, kteří sdílejí určitou potřebu.   Twelvtrees (1991) chápe komunitní práci jako pomoc obyčejným lidem, aby společným úsilím zlepšili svoji vlastní komunitu.

Základní teze komunitní práce Rossová : Komunita je svébytný organismus, který je schopen řešit problémy vlastními silami. Pracuje s prostředky a možnostmi komunity. Změna je možná! Občané by měli participovat na správě svého života. Změny v životě komunity, které jsou vyvolány zevnitř, jsou významné a trvalé, změny vyvolané zvenčí tyto vlastnosti postrádají. Holistický (komunitní) přístup úspěšně řeší velké problémy, které dílčí přístup (individuální práce s klientem) nevyřeší. Různé komunity potřebují pomoc v organizaci a uspokojování svých potřeb.

Přístupy ke komunitní práci - praktik Twelvetrees (1991): Profesionální komunitní práce rozvoj svépomocných aktivit zlepšení distribuce služeb Radikální komunitní práce třídní boj v různých podobách (dělníci, ženy)

Přístupy ke komunitní práci - teoretik

Přístupy ke komunitní práci - výzkumník „Community Work and Social Change“ (Gulbenkian Foundation 1969) : Graas roots Podpora spolupráce mezi organizacemi Rozvoj regionu a národní plánování

Přístupy ke komunitní práci - moc Batten (1967) vymezil následovné typy: Direktivní model komunitní práce Řízení, delegace úkolů Nedirektivní model komunitní práce Princip určení a participace

Typické úkoly komunitního pracovníka kontakt s jednotlivci, skupinami a organizacemi analýza komunitních zdrojů a potřeb strategické plánování podpora při ustavení skupin tvorba sítí vzájemné pomoci facilitace efektivního rozvoje skupin práce s konfliktem mezi skupinami, organizacemi i uvnitř skupiny spolupráce a vyjednávání s jinými organizacemi a odborníky vazba na lokální politiku ústní i psaná komunikace s jednotlivci, skupinami i organizacemi práce s jednotlivcem včetně poradenství práce se zdroji včetně času a rozpočtu integrace dobrovolníků do různých forem činnosti monitoring a evaluace vývoje odchod ze skupiny a její zakončení tvorba, sledování a hodnocení politiky rovných příležitostí

Fáze komunitní práce Průběžný monitoring Výzkum a analýza Projektování Expertní rozhovory Projektování Zpracování projektu Implementace Evaluace (hodnotící výzkum)

Příklad: Strategie sociální inkluze Romů v Brně Zadání: (1) Analýza situace (2) Určením cílů a priorit Strategie (3) Navržení možných řešení (4) Implementace Strategie (nebyla zahrnuta).

Postup: Strategie sociální inkluze Romů v Brně 1. krok: Volba strategie 2. krok: Formulace východisek Hodnoty - Koncepty - Metoda 3. krok: Posouzení situace 4. krok: Zpracování pilotní verze Strategie 5. krok: Angažování komunity: zřízení pracovních skupin 6. krok: Činnost pracovních skupin 7. krok: Kompletace textu a závěrečné zpracování 8. krok: Přerušení spolupráce a předání plánu komunitě