Mgr. Mark Rieder Email: Mark_Rieder@vuv.cz www.vuv.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hydrosféra.
Advertisements

VODA 8. třída.
Hydrologické extrémy MARK RIEDER
 HYDROSFÉRA  created by: Wolf & Pipes ®.
Voda a její okolí.
VODA (H2O) Sumárním vzorcem H2O.
Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Obecná Limnologie 02: Hydrosféra
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Seminář V rámci projektu „Čisté povodí Svratky“ - Problematika zatížení vodních nádrží fosforem, zkušenosti s odstraňováním fosforu, možnosti.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
VODA Vypracovali: Jakub Zeman a Adam Obrtel Vyučující : Ludvík Kašpar
Koncepce environmentální bezpečnosti
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Možnosti financování protipovodňových.
VODA Kateřina Beranová.
Voda Co o ní víme?.
Charakteristika kraje
Voda - Nezbytná podmínka života na Zemi
Voda.
VODA Lukáš Mráček, 2.L VOS a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc.
Lokalizační faktory (druhá část)
Adaptační aktivity na scénáře změny klimatu ve vodním hospodářství Adaptační aktivity na scénáře změny klimatu ve vodním hospodářství RNDr. Pavel Punčochář,
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Ellen zvolská , Veronika Frýdová , Sabina Hübschová , Natalie Vaitová
Složky krajiny a životní prostředí
Hydrosféra – vody pevnin
Vodní nádrže.
HYDROSFÉRA VODA NA ZEMI.
Hydrosféra Anotace Prezentace zpracovává informace o vodstvu na Zemi, jejím významu, seznamuje se základními pojmy z oblasti hydrosféry, oběhem vody na.
Identifikátor materiálu: EU
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
J. Schlaghamerský: Ochrana životního prostředí - ochrana vod – voda jako zdroj Voda jako zdroj.
Hydrosféra Vodní obal země.
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Možnosti financování adaptačních opatření – Operační program Životní prostředí Přednášející: Datum: Ing. Jan Pištěk
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
+. Adam Mach 12 let, 7.A Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
Možnosti financování životního prostředí z Evropských strukturálních fondů Zuzana Matoušková 3. ÚFŘP.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 8. Půda a produkce potravin Název sady: Základy ekologie pro střední.
K oběhu vody dochází hlavně díky sluneční energii. Voda se vypařuje z oceánů, vodních toků a nádrží, ze zemského povrchu a z rostlin. Droboučké kapičky.
Adaptace v krajině, jejich potenciál a význam David Pithart, Beleco z.s., Koalice pro řeky z.s.
Dopady změn klimatu na hydrologické poměry v povodí Rakovnického potoka Sestavil L. Kašpárek.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Voda je velmi důležitá pro život! Bez vody člověk vydrží mnohem kratší dobu než bez jídla.Před mnoha miliony let se život vyvinul právě ve vodě.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
V ODA Z ÁKLAD ŽIVOTA Ing. Jakub Esterka. Úvodní test 1.Kolik procent vody na zemi je ve formě sladké vody? 2.Kdy má voda největší hustotu a jaké jsou.
Vodohospodářské aktuality
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Voda – oběh vody Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné.
Fakta o klimatických změnách
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Vláhová bilance jako ukazatel dostupné vody v krajině
Eva Zaplatílková Lucie Vostárková ZŠ Chrastava
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
VY_32_INOVACE_
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Hydrosféra – vody pevnin
Hydrosféra – vodní obal země.
Klimatizace Prahy Arnika 2017.
Transkript prezentace:

Mgr. Mark Rieder Email: Mark_Rieder@vuv.cz www.vuv.cz

Vodní bezpečnost v ČR Bezpečnostní politika České republiky Stav a perspektivy zajištění „vodní“ bezpečnosti EU a ČR 4.5.2010

Vymezení problematiky Většinu povrchu Země (71 %) pokrývá slaná voda moří a oceánů, jež tvoří 97 % celého vodstva na naší planetě. Sladká voda tvoří jen nepatrnou část hydrosféry 3 %, přičemž 69 % této vody je v ledovcích, které jsou v polárních oblastech. Dalších 30 % je voda podzemní a jen necelé procento tvoří voda povrchová a atmosférická.

Vymezení problematiky Forma množství(mil.km3) procenta Moře a oceány 1 370 97,25 % Ledovce 29 2,05 % Podzemní voda 0,5 0,68 % Jezera 0,125 0,01 % Půdní vlhkost 0,065 0,005 % V atmosféře 0,018 0,001 % Řeky 0,0017 0,0001 % Biosféra 0,0006 0,000004 %

Vymezení problematiky Specifikum České republiky Veškerým zdrojem vody v ČR(povrchové i podzemní) jsou atmosférické srážky Podzemní voda 0,5 0,68 % Jezera 0,125 0,01 % Půdní vlhkost 0,065 0,005 % V atmosféře 0,018 0,001 % Řeky 0,0017 0,0001 % Biosféra 0,0006 0,000004 %  0,696104% Celkové procento využitelné vody k uspokojování potřeb lidstva

Funkce vody Je základní podmínkou života. Ve vodě vznikl život. Surovina pro výrobu pitné vody (cca 1 mld. lidí trpí nedostatkem pitné vody) Je nejdůležitější surovinou všech průmyslových odvětví, používá se ke chlazení, ohřevu, oplachu atd. Výroba elektrické energie. Je základní podmínkou rostlinné a živočišné výroby. Je zdrojem obživy v přímořských státech. Vodní toky (řeky) a plochy (oceány, moře, jezera) hrají významnou roli v dopravě. Základní složka všech ekosystémů. Voda je využívána při rekreaci a sportu.

Tlaky Rostoucí počet obyvatel na zemi. Zvyšování životní úrovně – zvyšování spotřeby vody. Zvyšování zemědělské produkce. Zvyšování průmyslové produkce a spotřeby energie. Změna krajiny – snižování retenční schopnosti krajiny (zvyšování rizika důsledků povodní, resp. období sucha) Znečišťování vod. Zvyšování pravděpodobnosti havárií a teroristických akcí. „Jedna věc je množství vody, druhá věc její jakost pro různé účely, třetí věc přístupnost v konkrétním čase na konkrétním místě s přijatelnými náklady.“

Vše by bylo OK, kdyby vnější prostředí bylo stacionární, zatímco…. Na tyto tlaky a problémy EU a Česká republika reaguje a díky komplexu opatření: - Legislativní nástroje (např. „Rámcová směrnice“ – kvalita a bilančně vyrovnané využívání zásob vody). - Programy podpory opatření v infrastruktuře (OPŽP, Výstavba a obnova infrastruktury vodovodů a kanalizací II - MZe). - Programy opatření v krajině (OPŽP zvyšování retenční kapacity krajiny – např. připravovaný projekt „Přírodě blízká protipovodňová opatření“). Programy technických opatření (MZe - Podpora obnovy, odbahnění a rekonstrukce rybníků a zřizování vodních děl k ochraně před povodněmi a suchem. Tlak na úsporné chování občanů. Vše by bylo OK, kdyby vnější prostředí bylo stacionární, zatímco….

Dopady klimatické změny na změnu odtoku a vodní zdroje

Změna průběhu srážek (modře) a teplot (červeně)

Scénář RCAO (2071-2100) – teplota vzduchu 4,8 – 6,3 st.C Největší zvýšení teploty v letních měsících 1,3 – 2,7 st.C Roční vzestup 2,5 – 4 st.C

Scénář RCAO (2071-2100) - srážky 36 – 41 % 32 – 43 % Zvětšení srážek prosinec-březen, pokles srážek červenec-září

Scénář RCAO (2071-2100) - průměrné měsíční výšky odtoku + 11 % - 10 % 37 – 45 % Roční pokles 10 – 24 %

Pokles odtoku v povodí Vltavy - model Hirham - scénář A2

Pokles odtoku v povodí Vltavy - model RCAO- scénář B2

Poměr mezi objemem potenciálních (územně hájených) nádrží a chybějícím objemem vody v podmínkách klimatické změny (vyrovnání rozdílů nedostatkových objemů pod Q70)

Dopady klimatické změny na teplotu vody

kladné hodnoty teploty vzduchu - lineární vztah Závislost teploty vody na teplotě vzduchu kladné hodnoty teploty vzduchu - lineární vztah záporné hodnoty teploty vzduchu -exponenciální vztah Měsíční průměry ze stanice Dluhonice v období 1980 – 2006

Vzrůst teploty vzduchu a teploty vody od roku 1980 Průměrný růst teploty kolem 0,04 °C, přičemž většina hodnot teplot roste v intervalu od 0,03 po 0,06 °C za rok. Za období od roku 1980 vzrostla teplota vody od 0,78 až po 1,56 °C (s nejčetnější hodnotou přibližně 1 °C).

Vzrůst teploty k roku 2050 Podle klimatických scénářů projektu PRUDENCE vzroste teplota vzduchu k roku 2050 o 1,7 °C (optimistický scénář RCAO B2) až o 3,6 °C (pesimistický scénář HIRHAM A2). Průměrný vzestup teploty vzduchu ze 4 hlavních klimatických scénářů je 2,65 °C. Pro optimistický scénář RCAO B2 je odhadováno zvýšení teploty vody pro rok 2050 zhruba o 1,4 – 1,5 °C. Pro pesimistický scénář HIRHAM A2 byl odhadnut růst teploty vody v rozmezí 2,5 – 2,9 °C Vzrůst teploty vody v roce 2050 počítaný pomocí kombinace regresní analýzy závislosti teploty vody na teplotě vzduchu a regionálního klimatického scénáře HIRHAM A2

Dopad změn teplot vody na kvalitu vody Dopad změn teplot vody v jezeře Bassenthwaite na rozkvět řas (Zdroj: Elliot et al., 2008)

Nedostatek vody a násilné konflikty Převzato z: MOLLER, Bjorn. Fresh Water Sources, Security and Conflict

Aby toto nenastalo je nutné: jednat ve smyslu předběžné opatrnosti, 2) připravit taková adaptační opatření, která by eliminovala negativní dopady klimatické změny, 3) v případě potvrzení negativního vývoje tato adaptační opatření realizovat.

Děkuji