RODIČOVSKÁ ZODPOVĚDNOST POJEM, ÚČEL, OBSAH, VZNIK, VÝKON, MODIFIKACE, ZÁNIK, © Zdeňka Králíčková, 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu
Advertisements

Subjekty a předmět všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_10.
Právo na duševní a tělesnou integritu
RODIČOVSKÁ ZODPOVĚDNOST © Zdeňka Králíčková, 2009.
JMÉNO A PŘÍJMENÍ NEZLETILÉHO DÍTĚTE
Právní hledisko dětské paliativní péče
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_RODINNÉ.
Nařízení Brusel II Nařízení Rady č. 2201/2003 o příslušnosti a uznávání a výkonu rozhodnutí ve věcech manželských a ve věcech rodičovské zodpovědnosti.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Sociální patologie SCPT SCPA
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Martina Kochová Lucie Svobodová Lenka Kratochvílová Eva Mašková
Kapitoly z rodinného a trestního práva přednáška
VÝŽIVNÉ PODLE ZÁKONA O RODINĚ
Rodinné právo II Milana Reichlová.
PRAMENY LISTINA ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD č. 2/1993 Sb. ZÁKON O RODINĚ
SVĚŘENÍ DÍTĚTE DO VÝCHOVY (PÉČE) JINÉ FYZICKÉ OSOBY NEŽ RODIČE OSOBNÍ PÉČE O DÍTĚ V RODINĚ BEZ ZMĚNY STATUSU.
PÉČE SOUDU O NEZLETILÉ VE VĚCECH ZDRAVOTNÍ PÉČE © Anna Hořínová, 2012.
Zdánlivé a neplatné manželství
MAJETKOVÁ PRÁVA NEPROVDANÉ MATKY
INTERVENCE STÁTU DO RODINNĚPRÁVNÍCH VZTAHŮ © Radovan Dávid, 2012.
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
RODINNÉ PRÁVO PREZENTACE.
PORUČENSTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
OPATROVNICTVÍ © Radovan Dávid, 2012.
VÝŽIVNÉ MEZI ROZVEDENÝMI MANŽELY § 92 – 94 ZOR © Zdeňka Králíčková, Veronika Kozlová, 2012.
ZÁKLADY OBČANSKÉHO PRÁVA
MANŽELSTVÍ, PARTNERSTVÍ, NESEZDANÉ SOUŽITÍ
Náhradní rodinná péče -NRP
ROZVOD © Zdeňka Králíčková, 2009.
PRÁVO PROTI DOMÁCÍMU NÁSILÍ III. soukromoprávní instituty.
VYŽIVOVACÍ POVINNOST DĚTÍ K RODIČŮM § 87 ZOR § 96 a násl. ZOR © Zdeňka Králíčková, 2012.
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ PŘEHLED, VÝZNAM, ÚČEL DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY © Zdeňka Králíčková, 2012.
VYŽIVOVACÍ POVINNOST DĚTÍ K RODIČŮM
PĚSTOUNSKÁ PÉČE POJEM, ÚČEL, OBSAH, VZNIK, ZÁNIK
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY.
ČESKÉ RODINNÉ PRÁVO © Zdeňka Králíčková, I. POJEM RODINNÉ PRÁVO (objektivní, co je po právu?) pilíř soukromého práva, mající zásadní.
2. Správní trestání a správní delikty
Náhradní rodinná péče. Náhradní rodinná výchova  náhradní řešení krize přirozené rodiny  měla by sledovat primárně zájem dítěte  dle Úmluvy o právech.
Osvojení (adopce) Osvojením (adopcí) se rozumí právní jednání (právní akt), jímž 2 osoby spolu vstupují do poměru rodič-potomek.
Právní aspekty života LGBT lidí v České republice Mgr. Martina Štěpánková, PROUD Seminář pro sociální pracovníky „LGBT lidé a sociální práce“, Jihlava,
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Opatrovnictví dítěte © Radovan Dávid, OBSAH Obecný úvod Poručenství a opatrovnictví Odlišnosti Opatrovnictví Vymezení pojmu Důvody.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Zákon o rodině Vztahy mezi rodiči a dětmi Rodičovská zodpovědnost = souhrn práv a povinností: při péči o nezletilé dítě při zastupování nezletilého dítěte.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Práva a povinnosti mezi manželi
RODINNÉ PRÁVO Zákon o rodině Ročník: 4. Vzdělávací obor:
MANŽELSTVÍ, PARTNERSTVÍ, NESEZDANÉ SOUŽITÍ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-02
Občanskoprávní rámec problematiky domácího násilí
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_01_Náhradní rodinná péče
INSTITUCE NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ PŘEHLED, VÝZNAM, ÚČEL DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY © Zdeňka Králíčková, listopad.
RODIČOVSKÁ ZODPOVĚDNOST
ČESKÉ RODINNÉ PRÁVO © Zdeňka Králíčková, 2010 Zápatí prezentace.
Opatrovnictví a poručenství 2. prosince 2009
Práva LGBTI osob Vojtěch Pospíšil Oddělení rovného zacházení
Zdánlivé a neplatné manželství
Práva a povinnosti nesezdaných párů
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
OCHRANNÁ VÝCHOVA © Radovan Dávid, 2012.
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
Osvojitelnost dítěte v agendě mezinárodního osvojení Mikulov, 15. –16
Rodinné právo Občanská nauka 1. M.
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

RODIČOVSKÁ ZODPOVĚDNOST POJEM, ÚČEL, OBSAH, VZNIK, VÝKON, MODIFIKACE, ZÁNIK, © Zdeňka Králíčková, 2012

PRAMENY www.psp.cz 2. část RODINNÉ PRÁVO LISTINA ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD (č. 2/1993 Sb.) Úmluva o ochraně lidských práv a základních svobod (č. 209/1992 Sb.) Úmluva o právech dítěte (č. 104/1991 Sb.) ZÁKON O RODINĚ z. č. 94/1963 Sb., ve znění zejména z. č. 91/1998 Sb. OBČANSKÝ ZÁKONÍK z. č. 40/1964 Sb. PŘIPRAVOVANÝ OBČANSKÝ ZÁKONÍK www.psp.cz 2. část RODINNÉ PRÁVO

LITERATURA Hrušáková, M., Králíčková, Z.: České rodinné právo. 3. vyd. Brno: MU, 2006. Hrušáková, M. a kol.: Zákon o rodině. Zákon o registrovaném partnerství. Komentář. 4. vyd. Praha: C. H. Beck, 2009.

RODIČOVSKÁ ZODPOVĚDNOST: POJEM A ÚČEL HISTORIE: PATRIA POTESTAS DNES: SOUKROMOPRÁVNÍ INSTITUT §§ 31 – 37a ZOR, § 44 ZOR SOUBOR PRÁV A POVINNOSTÍ NÁLEŽEJÍCÍCH PLNĚ „SVÉPRÁVNÝM“ RODIČŮM NEZLETILÉHO DÍTĚTE K OCHRANĚ NEZLETILÉHO DÍTĚTE, O OCHRANĚ JEHO PRÁV A K JEHO VÝCHOVĚ K REALIZACI RODIČOVSTVÍ CÍL: ROVNOVÁHA V SOUKROMOPRÁVNÍCH POMĚRECH

RODIČOVSKÁ ZODPOVĚDNOST: OBSAH § 31/1 a), b), c), § 31/2 ZOR - trichotomie a) VÝCHOVA V ŠIRŠÍM SLOVA SMYSLU b) ZASTUPOVÁNÍ NEZLETILÉHO DÍTĚTE c) SPRÁVA JMĚNÍ NEZLETILÉHO DÍTĚTE

(a) výchova (x osobní péče) PÉČE O NEZLETILÉ DÍTĚ, O JEHO ZDRAVÍ, TĚLESNÝ, CITOVÝ, ROZUMOVÝ A MRAVNÍ VÝVOJ, ŘÍZENÍ JEHO JEDNÁNÍ ZA VYUŽITÍ PŘIMĚŘENÝCH VÝCHOVNÝCH PROSTŘEDKŮ, ABY NEBYLA DOTČENA DŮSTOJNOST DÍTĚTE, VÝKON DOHLEDU DÍTĚ NENÍ PASIVNÍ OBJEKT, ALE AKTIVNÍ SUBJEKT, MÁ TZV. PARTICIPAČNÍ PRÁVA (§ 31/3 ZOR, § 100/4 OSŘ) (INFORMACE, VYJADŘOVÁNÍ, SPOLUROZHODOVÁNÍ) RODIČE MAJÍ BÝT DÍTĚTI PŘÍKLADEM SPOLUÚČAST MANŽELA RODIČE DÍTĚTĚ ŽIJÍCÍHO VE SPOLEČNÉ DOMÁCNOSTI (§ 33 ZOR)

(b) zastupování VE VĚCECH, KE KTERÝM NENÍ DÍTĚ ZPŮSOBILÉ (srov. § 36 ZOR ve spojení s § 8 a 9 OZ) dále viz Evropskou dohodu o ochraně zvířat v zájmovém chovu (19/2000 Sb. m. s.) NESHODA RODIČŮ V PODSTATNÉ VĚCI (KONFLIKT), ROZHODNE SOUD (srov. § 49 ZOR) HROZÍ-LI KOLIZE ZÁJMŮ RODIČE A DÍTĚTE, RESP. MEZI DĚTMI TÝCHŽ RODIČŮ  soud dítěti/dětem ustanoví kolizního opatrovníka, zpravidla orgán soc. právní ochrany dětí - OSPOD (srov. § 37 ZOR)

(c) správa jmění RODIČE JSOU POVINNI SPRAVOVAT JMĚNÍ DÍTĚTE S PÉČI ŘÁDNÉHO HOSPODÁŘE (srov. § 37a ZOR) VÝNOS x PODSTATA: použití v zájmu dítěte i rodiny NESHODA RODIČŮ V PODSTATNÉ VĚCI, ROZHODNE SOUD (srov. § 49 ZOR) MAJETKOVÝ OPATROVNÍK (srov. § 37b ZOR) PO DOVRŠENÍ ZLETILOSTI: ODEVZDÁNÍ JMĚNÍ DÍTĚTI A VYÚČTOVÁNÍ SPRÁVY (§ 37a/3 ZOR) NAKLÁDÁNÍ S MAJETKEM DÍTĚTE PODLÉHÁ SOUHLASU SOUDU (§ 28 OZ)

Rodiče mají dále (bez ohledu na rodičovskou zodpovědnost): práva humanitárního charakteru (právo na styk?) práva statusová (určení jména a příjmení, založení otcovství, udělení souhlasu k osvojení) (k tomu viz Haderka, J.: Rodičovská zodpovědnost a související otázky od účinnosti zákona č. 91/1998 Sb. Právní praxe, 1998, č. 8) - vyživovací povinnost (§ 85 a násl. ZOR)

RODIČOVSKÁ ZODPOVĚDNOST: VZNIK vzniká a náleží ex lege RODIČŮM DÍTĚTE SE ZPŮSOBILOSTÍ K PRÁVNÍM ÚKONŮM V PLNÉM ROZSAHU (plně svéprávným), bez ohledu na existenci manželství, faktického soužití apod. okamžikem VZNIKU STATUSOVÉHO POMĚRU matka: porod otec: porod a právní domněnka (I. – III.) nevzniká a nenáleží ex lege (srov. § 34/2 ZOR) RODIČŮM DÍTĚTE SE ZPŮSOBILOSTÍ K PRÁVNÍM ÚKONŮM: částečnou, omezenou, žádnou (OZ) nenáleží-li, nelze ji modifikovat

RODIČOVSKÁ ZODPOVĚDNOST NEZLETILÉHO RODIČE § 34/3 ZOR soud může přiznat rodičovskou zodpovědnost ve vztahu k péči o dítě i nezletilému rodiči, staršímu 16 let, má-li k tomu předpoklady jde pouze o částečnou rodičovskou zodpovědnost, jejímž obsahem může být pouze osobní péče o dítě rodičovská zodpovědnost v plném rozsahu náleží druhému z rodičů (splňuje-li zákonné podmínky) nebo musí být dítěti ustanoven poručník (§ 78 ZOR)

RODIČOVSKÁ ZODPOVĚDNOST - VÝKON § 31 a násl. ZOR  nejlepší zájem dítěte Důvodová zpráva k zákonu č. 295/2008 Sb., novele o. s. ř. „…odmítá-li rodič apriori možnost nalezení kompromisu s druhým rodičem ve věcech týkajících se jejich společného dítěte, má takové jednání rovněž určitou vypovídací hodnotu o jeho výchovných předpokladech ve vztahu k dítěti a k zajištění jeho harmonického vývoje.“ soud může uložit účastníkům účast na mimosoudním smírčím nebo mediačním jednání nebo rodinné terapii nejen v rámci řízení na prvním stupni (§ 100 odst. 3 o. s. ř.), ale i v rámci výkonu rozhodnutí [srov. § 253 odst. 2 písm. a) o. s. ř.] soud může stanovit také plán navykací režimu [srov. § 253 odst. 2 písm. b) o. s. ř.].

JUDIKATURA ÚSTAVNÍHO SOUDU Nález Ústavního soudu II. ÚS 363/03 „z ústavněprávního pohledu není možné nadřazovat modely fungování vztahů mezi oddělenými rodiči a nezletilými dětmi, které mají orgány veřejné moci zažité, nad zájem dítěte, který je definován v čl. 3 Úmluvy o právech dítěte. Tyto modely, jakkoliv jsou v mnoha případech přínosné a použitelné, nemohou postihovat situaci každého jednotlivého nezletilého dítěte. Je proto věcí obecných soudů, aby při zohledňování všech konkrétních okolností daného případu a z nich vyplývajícího zájmu dítěte, který musí být vždy předním hlediskem při jakékoli činnosti týkající se dětí, ať už uskutečňované veřejnými nebo soukromými zařízeními sociální péče, soudy nebo správními orgány, rozhodly o konkrétní podobě nejvhodnějšího uspořádání vztahu mezi rodiči a dětmi. Na tom nemůže nic měnit ani to, že se rodiče nejsou schopni na takovémto uspořádání sami dohodnout.“

Nález Ústavního soudu I. ÚS 315/03 „… není – ani při plném respektu k právům samotných nezletilých – zákonného, tím méně pak ústavně právního důvodu k tomu, aby rodiči, v jehož přímé péči nezletilé dítě není, byl styk s ním zakázán, resp. nepřiměřeně omezen …“ .

JUDIKATURA ESLP Wallová a Wallo v. Česká republika

PRÁVA DÍTĚTE V RÁMCI VÝKONU RODIČOVSKÉ ZODPOVĚDNOSTI NEJLEPŠÍ ZÁJEM DÍTĚTE AUTONOMIE VŮLE – PARTICIPAČNÍ PRÁVA DÍTĚTE (§ 31/3 ZOR, § 100/4 OSŘ) PRÁVO DÍTĚTE NA INFORMACE PRÁVO DÍTĚTE NA VYJÁDŘENÍ SE A NA SLYŠENÍ V RÁMCI ŘÍZENÍ PRÁVO DÍTĚTE NA RESPEKTOVÁNÍ JEHO NÁZORU PRÁVO DÍTĚTE NA POUČENÍ O NÁSLEDCÍCH VYHOVĚNÍ JEHO PŘÁNÍ PRÁVO DÍTĚTE NA OCHRANU V PŘÍPADĚ KONFLIKTU ZÁJMŮ

RODIČOVSKÁ ZODPOVĚDNOST: MODIFIKACE SOUDEM § 44 ZOR POZASTAVENÍ z objektivních příčin (brání překážka), soud „může“, jako celek (sistace) OMEZENÍ ze subjektivních důvodů (nevykonává-li řádně), soud „musí“, částečné ► vymezení rozsahu omezení ZBAVENÍ se subjektivních důvodů (zneužívá-li, zanedbává-li) soud „musí“, jde-li trestnou činnost, soud „zváží“ vždy jako celek (sankce - vhodné zakázat i styk!)

Česká statistická ročenka: www.czso.cz Ukazatel 2000 2001 2002 2003 2004 Indicator Rodičovská zodpovědnost 1 024 941 872 966 1 180 Parental responsibility z toho rodičovské zodpovědnosti zbavena   Stripped of parental responsibility Matka 121 132 123 159 136 Mother Otec 207 168 173 202 Fater oba rodiče 109 115 153 Both parents

RODIČOVSKÁ ZODPOVĚDNOST: TZV. FAKTICKÉ MODIFIKACE VÝKONU § 27/3 ZOR OMEZENÍ NEBO ZÁKAZ STYKU RODIČE S DÍTĚTEM je-li to „nutné v zájmu dítěte“ § 76b OSŘ (zákon č. 99/1963 Sb.) VYKÁZÁNÍ ZE SPOLEČNÉHO OBYDLÍ z důvodu domácího násilí ZDRŽENÍ SE SETKÁVÁNÍ SVĚŘENÍ DÍTĚTE DO PÉČE JINÉ OSOBY (FYZICKÉ, PRÁVNICKÉ)

RODIČOVSKÁ ZODPOVĚDNOST v. PORUČENSTVÍ SOUKROMOPRÁVNÍ INSTITUT § 78 a násl. ZOR VŠESTRANNÁ OCHRANA NEZLETILÉHO DÍTĚTE, JEHOŽ RODIČE: zemřeli byli zbaveni nebo pozastaveni v RZ soudem dle ZOR byli zbaveni nebo omezeni ve svéprávnosti dle OZ nemají-li svéprávnost pro nezletilost OBSAH: PRÁVO A POVINNOST VYCHOVÁVAT DÍTĚ, ZASTUPOVAT JEJ A SPRAVOVAT JEHO JMĚNÍ MÍSTO RODIČŮ (§ 78 IN FINE ZOR), případně OSOBNĚ O DÍTĚ PEČOVAT (není institut NRP) přiměřené užití ustanovení o rodičích a dětech (§ 81 ZOR) rozhodnutí v podstatné věci vyžaduje schválení soudem (§ 80/4 ZOR) dozor soudu (§ 80/1 ZOR)

RODIČOVSKÁ ZODPOVĚDNOST v. PĚSTOUNSTVÍ SOUKROMOPRÁVNÍ INSTITUT (§ 45a – 45d ZOR) OSOBNÍ PÉČE O DÍTĚ, O KTERÉ NEMOHOU OSOBNĚ PEČOVAT JEHO RODIČE OBSAH: POVINNOST O DÍTĚ OSOBNĚ PEČOVAT A PŘI PÉČI O OSOBU DÍTĚTE PŘIMĚŘENĚ VYKONÁVAT PRÁVA A POVINNOSTI RODIČŮ ZASTUPOVAT DÍTĚ A SPRAVOVAT JEHO BĚŽNÉ VĚCI možnost pěstouna domáhat se rozhodnutí soudu v podstatné věci (srov. § 45c/2, 2. věta ZOR) PRÁVA A POVINNOSTI VYPLÝVAJÍCÍ Z RZ ZŮSTÁVAJÍ RODIČŮM (VÝCHOVA – prostřednictvím osobního styku, SPRÁVA MAJETKU, ZASTUPOVÁNÍ V PODSTATNÝCH VĚCECH), event. PORUČNÍKOVI

RODIČOVSKÁ ZODPOVĚDNOST v. PÉČE JINÉ OSOBY: SOUKROMOPRÁVNÍ INSTITUT (§ 45 ZOR) OSOBNÍ PÉČE O DÍTĚ, O KTERÉ NEMOHOU OSOBNĚ PEČOVAT JEHO RODIČE OBSAH VYMEZÍ SOUD (srov. § 45/4 ZOR): zpravidla POVINNOST O DÍTĚ OSOBNĚ PEČOVAT A PŘI PÉČI O OSOBU DÍTĚTE PŘIMĚŘENĚ VYKONÁVAT PRÁVA A POVINNOSTI RODIČŮ, přijímat a vymáhat výživné ZASTUPOVAT DÍTĚ A SPRAVOVAT JEHO BĚŽNÉ VĚCI PRÁVA A POVINNOSTI VYPLÝVAJÍCÍ Z RZ ZŮSTÁVAJÍ RODIČŮM (VÝCHOVA – prostřednictvím osobního styku, SPRÁVA MAJETKU, ZASTUPOVÁNÍ V PODSTATNÝCH VĚCECH), event. PORUČNÍKOVI

RODIČOVSKÁ ZODPOVĚDNOST v. DOČASNÉ PÉČE PŘEDPĚSTOUNSKÁ § 45b/2 ZOR práva a povinnosti budoucích pěstounů nejsou výslovně upravena z povahy věci vyplývá právo a povinnost o dítě osobně pečovat a rozhodovat o běžných věcech rodiče jsou fakticky omezeni ve výkonu RZ, zejména v osobní péči, nicméně jsou zákonnými zástupci s právem rozhodovat o podstatných věcech dítěte, s právem se s dítětem stýkat budoucím pěstounům nenáleží právo domáhat se rozhodnutí soudu v podstatné věci dítěte PŘEDOSVOJITELSKÁ § 69 ZOR práva a povinnosti budoucích osvojitelů nejsou výslovně upravena, vyjma povinnosti mít dítě u sebe na vlastní náklad z povahy věci vyplývá právo a povinnost o dítě osobně pečovat a rozhodovat o běžných věcech rodiče jsou fakticky omezeni ve výkonu RZ, zejména v osobní péči, nicméně jsou zákonnými zástupci s právem rozhodovat v podstatných věcech dítěte z povahy věci nevyplývá právo rodičů na styk s dítětem – dali souhlas ke statusové změně (event. nebyl vyžadován dle § 68 ZOR) budoucím osvojitelům nenáleží právo domáhat se rozhodnutí soudu v podstatné věci dítěte

RODIČOVSKÁ ZODPOVĚDNOST v. ÚSTAVNÍ PÉČE SANKCE? je třeba rozlišovat, zda je dítě v ústavu z vůle rodičů nebo ne rodiče jsou fakticky omezeni ve výkonu RZ, zejména v osobní péči, nicméně jsou zákonnými zástupci s právem rozhodovat o podstatných věcech dítěte, a zásadně s právem se s dítětem osobně stýkat dítě nesmí být „trestáno“ zákazem styku s rodiči VOP: Rodina a dítě. Stanoviska 2. Praha: ASPI, 2007.

RODIČOVSKÁ ZODPOVĚDNOST v. VÝKON TRESTU rodiče ve výkonu trestu jsou fakticky omezeni ve výkonu RZ, zejména v osobní péči, nicméně jsou zákonnými zástupci s právem rozhodovat o podstatných věcech dítěte, s právem se s dítětem stýkat je třeba rozlišovat, zda je rodič ve výkonu trestu odnětí svobody z důvodu např. týrání dítěte, domácího násilí, zneužití dítěte k trestné činnosti atd. nebo z jiných důvodů souvisí-li trestná činnost rodiče s dítětem, je třeba „posoudit“, zda rodiče zbavit RZ dle § 44/4 ZOR nebo mu omezit nebo zakázat s dítětem (osobní) styk dle § 27/3 ZOR

PRINCIPY EVROPSKÉHO RODINNÉHO PRÁVA Komise pro evropské rodinné právo (CEFL) http://www.law.uu.nl/priv/cefl Boele-Woelki, K., Ferrand, F., González-Beilfuss, C., Jänterä-Jareborg, M., Lowe, N., Martiny, D., Pintens, W. (eds.): Principles of European Family Law regarding Parental Responsibilities. Antwerpen - Oxford: Intersentia, 2007.

(a) péče o osobu dítěte a jeho výchovu (b) správa jmění (c) zastupování dítěte také, a to expressis verbis: (d) právo na udržování osobních vztahů a zejména (e) právo na určení místa pobytu (determination of residence)