VYBRANÉ FYZIKÁLNÍ OMYLY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nicola Tesla století.
Advertisements

Život.  Jeho otec byl lékárník.  Kvůli finančním potížím jeho rodiny, nemohl Hanz chodit do školy. Učil se sám z knih.  Ve 12. letech pomáhal svému.
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
16. – 17. století. Narodil se v Pise Otec vážený obchodník a hudební znalec Studoval medicínu, při níž se věnoval matematice a fyzice Učil na univerzitách.
Gottfried Wilhelm von Leibniz
Vědecký a technický pokrok na konci 19.století
PYRAMIDA Práce a energie
Wilhelm Conrad Röntgen
Jan Čebiš Vývoj modelu atomu.
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: James Prescott Joule
Svět techniky a já.
Osvícenství 2. pol. 18. století VY_32_INOVACE_145 pro 5. ročník ZŠ
17. století = tzv. Velké století = Revoluce ve vědě
James Prescott Joule Narozen 24. prosince 1818, Salford
Vytvořila Eliška Horáková
Narozen Zemřel Anglický fyzik
Gymnázium Vincence Makovského se sportovními třídami Nové Město na Moravě VY_32_INOVACE_FYZ_RO_10 Digitální učební materiál Sada: Molekulová fyzika a termika.
Návštěva NTM Vypracovaly: Klára Procházková a Nikola Pospíšilová, 1.BL.
Významné osobnosti fyziky a chemie Nikola Tesla americký fyzik
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Technologické procesy ve strojírenství - úvod
Teslův transformátor Marek Vlk Tereza Váchalová
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS, DUM 15
ÚVOD DO CHEMIE.
Pierre Curie Nikola Kolev 9.B.
A) Úvod do fyziky původ slova Fyzika: z řečtiny, physikos = přírodní
Fy_103_Elektromagnetické jevy_Elektromagnetická indukce Autor: Mgr. Libor Sovadina Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační.
ŠablonaIII/2číslo materiálu387 Jméno autoraMgr. Alena Krejčíková Třída/ ročník1. ročník Datum vytvoření
Úvod do fyziky původ slova Fyzika: z řečtiny, physikos = přírodní
Úvod Co je to fyzika? Čím se tato věda zabývá?.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Matematické Riskuj 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Věda, technika, vynálezy a pokrok – přelom 19. a 20. století
Problémy klasické fyziky vedoucí ke vzniku speciální teorie relativity
Millikanův pokus Supervisor: ing. Jan Dostál
Technická mechanika Statika Úvod 01 Ing. Martin Hendrych
TĚLESO A LÁTKA.
Petr Doubrava Vojtěch Jelen
Provádění betonových konstrukcí. Bodové hodnocení seminářů 6. ročníku v akreditovaných projektech celoživotního vzdělávání ČKAIT - 1 bod a ČKA - 2 body.
Millikanův pokus Michal Jex, gym. Jaroslava Heyrovského, Praha
Měření rychlosti světla Foucaultovou metodou
Co bude? Rentgenfluorescenční analýza Můj experiment
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_05 Název materiáluFotoelektrický.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_1189_ROZVOJ VĚDY A TECHNIKY Téma: MANUFAKTURA,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_42_14 Název materiáluIzobarický.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 9 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1. Jakým způsobem lze získávat elektrickou energii?
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Nobelovy ceny. Nobelova cena Každoročně udělované ocenění za významný vědecký výzkum, technický objev nebo za přínos lidské společnosti Uděluje se v oblasti:
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
William Thomson.
Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT Nabízíme nové studijní zaměření Fyzika a technika termojaderné fúze Nové studijní zaměření, které FJFI ČVUT.
Šablona III/2 VYNÁLEZY A OBJEVY 18. – 20. STOLETÍ Mgr
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
DOBROVOLNICTVÍ „Na této Zemi nemůžeme dělat velké věci, ale pouze malé věci s velkou láskou.“ Matka Tereza Bc. Petra Moravcová, DiS.
Fyzici a fyzikální jevy
Millikanův experiment
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_01
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_09
Autoři: Zdeněk Švancara Petr Marek Martin Pavlů
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Wilhelm Conrad Röntgen
Foucaultovo kyvadlo …a možná ani to ne
Otto Wichtrle Prof. Ing. Otto Wichtrle
VY_32_INOVACE_19 19 PERPETUUM MOBILE autor: Mgr. Miroslava Mahdalová
Transkript prezentace:

VYBRANÉ FYZIKÁLNÍ OMYLY Josef Havlík, Pavel Nechanický

OSNOVA PREZENTACE úvod perpetuum mobile - samohybný stroj) neexistující paprsky N - N rays

ÚVOD proč jsme si zvolili toto téma proč jsme vybrali právě tyto omyly

PERPETUUM MOBILE definice věčného stroje historie samohybu pokusy J. A. Komenského zlatý věk pro perpetuum mobile - další vynálezci lze ho patentovat? pokus – AŽ NA ZÁVĚR! 

DEFINICE VĚČNÉHO STROJE perpetuum mobile je hypotetický stroj, který pro svůj chod nepotřebuje žádný vnější zdroj energie. stroj je v rozporu s prvním nebo druhým termodynamickým zákonem. W = Q1 - Q2 r U = rQ + W

DEFINICE VĚČNÉHO STROJE perpetuum mobile 1. druhu je v rozporu s 1. termodynamickým zákonem rU = rQ + W vyrobí práci pouze pro svůj chod perpetuum mobile 2. druhu je v rozporu s 2. termodynamickým zákonem teplo přemění na jiný druh energie W = Q1 - Q2

HISTORIE SAMOHYBU zřejmě první záznam indický fyzik a matematik Bhaskara – 1150 n.l.

HISTORIE SAMOHYBU arabové se zajímají pohon zavlažovacích čerpadel

HISTORIE SAMOHYBU Francie – 13.století Villard de Honnecourt renesance techniky první výkres perpetua mobile v Evropě – náčrtek Villarda z Honnecourtu

ZLATÝ VĚK PRO PERPETUUM MOBILE perpetuum mobile proniká za velikou louži

JAN AMOS KOMENSKÝ kvůli věkovému rozdílu neseznámen s newtonovými spisy Motus perpetus, motus perennis, machynka chtěl sestavit machynku ku prospěchu všem lidem styděl se za své neúspěšné pokusy litoval promarněného času

ZLATÝ VĚK PRO PERPETUUM MOBILE

ZLATÝ VĚK PRO PERPETUUM MOBILE magnetické perpetuum mobile

ZLATÝ VĚK PRO PERPETUUM MOBILE

ZLATÝ VĚK PRO PERPETUUM MOBILE

LZE HO PATENTOVAT? ne  NEMŮŽEME PATENTOVAT: nebezpečné nové léky nevyzpytatelné vynálezy (jejichž vedlejší účinky jsou neodhadnutelné) vynálezy použitelné pouze k nelegálním účelům nemorální vynálezy nefunkční vynálezy, včetně strojů s věčným pohybem

PAPRSKY N – N rays kdo je "objevil" jaké měly mít vlastnosti jak se dokázala jejich neexistence dopad omylu na Blondota

RENÉ PROSPER BLONDOT (1849-1930) francouzský fyzik pracoval na univerzitě v Nancy 3 ocenění akademie věd za experimentální práci na Maxvelově teorii elektromagnetismu 1903 paprsky N

PAPRSKY N Měly procházet vším kromě dřeva a speciálně upravených kovů. Pozorovatelné pomocí paprsku sulfidu vápníku který se lámal na 60° hranolu z hliníku.

DŮKAZ NEEXISTENCE proveden doktorem Robertem W. Woodem (universita Johna Hopkinse) pokusíme se zinscenovat jak to tenkrát bylo…

Dopad omylu na blondota Byla mu odebrána cena a grant, které za objev obdržel. Zbláznil se a zemřel.

Z ČEHO JSME ČERPALI? Perpetuum mobile včera a dnes Jan Amos Komenský ve světě vědy a techniky (Stanislav Michal) A random walk in science (R L Weber, E Mendoza) Dr Wood Modern Wizard of the laboratory Wikipedia.org

PODĚKOVÁNÍ Panu doc. Ing. Štollovi Csc. za poskytnutí rad a materiálů Panu Ing. Svobodovi Csc. za kritiku prezentace před prezentováním

ADRESY Josef Havlík Průmyslová 1070 Sezimovo Ústí 391 02 jhavlik@email.cz Pavel Nechanický Mladá Boleslav poiui@seznam.cz