Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_19 19 PERPETUUM MOBILE autor: Mgr. Miroslava Mahdalová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_19 19 PERPETUUM MOBILE autor: Mgr. Miroslava Mahdalová"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_19 19 PERPETUUM MOBILE autor: Mgr. Miroslava Mahdalová
identifikace: G třída: předmět: Fyzika anotace: Výklad nového učiva – pertpetuum mobile. Definice pojmu, historické kořeny.

2 hypotetický stroj, který by pracoval bez vnějšího zdroje energie
PERPETUUM MOBILE hypotetický stroj, který by pracoval bez vnějšího zdroje energie zařízení, pracující bez dodávání energie věčný stroj samohyb

3 Perpetuum mobile Villarda de Honnecourta
Villard de Honnecourt byl autor skicáře ze 13.století plného náčrtků, jeho profese není známa. Bývá považován za architekta či putujícího stavitele pravděpodobně z Pikardie. Honnecourtova sláva spočívá v dochovaném skicáři (Bibliothèque Nationale, Paris MS Fr 19093) obsahujícím 33 pergamenových listů se 250 kresbami světských i duchovních motivů.

4 Perpetuum mobile poháněné vodou přečerpávanou Archimédovým šroubem

5 ARCHIMÉDŮV ŠROUB Archimédův šroub je jedno z nejstarších známých čerpadel, popsané Archimédem, který toto zařízení viděl při svých cestách po Egyptě. Jde o šikmo uložený šnekový mechanismus v korytě, případně o trubku namotanou kolem šikmo uložené hřídele. Přepravovaná kapalina (nejčastěji voda) je v kapsách tvořených závity držena gravitací a čerpání je prováděno otáčením šneku nebo hřídele.

6 PERPETUUM MOBILE Česky = ustavičný pohyb. Latinsky = věčně v pohybu. Nelze sestavit perpetuum mobile – stroj, který by neustále pracoval, aniž by mu byla dodána nebo dodávána energie. Obecně by to znamenalo popření fyzikálních zákonů: ? neexistuje tření ? ? přeměna energií energii nelze zničit ? ? výkon větší jak příkon ?

7 Citace: Text: Autor. NTERNET, Internet. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: RAUNER, Karel a kol. Fyzika 8. Plzeň: Fraus, 2006, ISBN Ilustrace:


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_19 19 PERPETUUM MOBILE autor: Mgr. Miroslava Mahdalová"

Podobné prezentace


Reklamy Google