Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Archimédes byl řecký matematik, fyzik, inženýr, vynálezce a astronom. Je považován za jednoho z nejvýznamnějších vědců klasického starověku.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Archimédes byl řecký matematik, fyzik, inženýr, vynálezce a astronom. Je považován za jednoho z nejvýznamnějších vědců klasického starověku."— Transkript prezentace:

1 Archimédes byl řecký matematik, fyzik, inženýr, vynálezce a astronom. Je považován za jednoho z nejvýznamnějších vědců klasického starověku.

2 Archimedes Řecký vynálezce, matematik a fyzik Archimédes se pravděpodobně narodil roku 287 před naším letopočtem. Jeho otcem byl astronom Fidius. Většinu svého života prožil Archimédes v sicilských Syrakusách (odtud pochází také jeho přízvisko). Archimédes žil v období rozkvětu řecké kultury a vzdělanosti v 6. až 4. století př. n. l. Archimédes spolupracoval s matematiky Kononem a Eratosthenem, kteří žili v Alexandrii.

3 Archimedes uskutečnil mnoho objevů v matematice a fyzice.
Je po něm např. nazýván kladkostroj nebo vodní šnekové čerpadlo (Archimédův šroub): je jedno z nejstarších známých čerpadel. Zkoumal zákonitosti plování a hydrostatického vztlaku,nestlačitelnost vody a dokázal ji pravděpodobně využít pro zjišťování objemu nepravidelných těles. Pochopil význam pojmu hustota, přesně jej formuloval a pravděpodobně nalezl metodu jejího měření dvojím vážením. Formuloval Archimédův zákon.

4 Archimédovy vynálezy princip vztlaku k ověření pravosti koruny
Archimédův šroub. Archimédés mohl použít k zapalování nepřátelských lodí zrcadla Archimédovo těleso

5 Archimedův zákon Těleso ponořené do kapaliny je nadlehčováno silou, rovnající se tíze kapaliny stejného objemu jako je ponořená část tělesa. Archimédův zákon platí nejen pro kapaliny, ale i pro plyny.

6 Archimédes-zlatá koruna
Král Hierón II požádal Archiméda, aby zjistil, je-li koruna vyrobena z ryzího zlata.Archimédés musel vyřešit problém bez poškození koruny, takže ji nemohl přetavit do pravidelného geometrického tvaru, u kterého by mohl spočítat objem, z hmotnosti a pak určit i jeho hustotu a porovnat s hustotou zlata. Řešení ho prý napadlo při koupeli, když si všiml, že hladina stoupla, když se ponořil do vody. Uvědomil si, že může využít nestlačitelnost vody, a ponoří-li korunu do nádoby naplněné vodou až po okraj, bude objem přeteklé vody rovný objemu koruny.

7 Archimédés zkoumal zákonitosti mechanické rovnováhy, a položil tak základy statiky pevných těles
Definoval řadu důležitých pojmů, jako těžiště nebo statický moment Zabýval se principy činnosti jednoduchých strojů – páky, kladky, nakloněné roviny, klínu a ozubeného kola a objevil a formuloval zákonitosti jejich rovnováhy.

8 Archimédes matematika
Z matematiky znal Archimédés vzorec pro součet nekonečné geometrické řady. Zjistil, že koule určitého průměru, válec a kužel, jejichž průměry základen a výšky jsou stejné jako průměr stejné koule, mají objemy v poměru 2:3:1. V geometrii zavedl původně negeometrické pojmy: těžiště a těžnice.

9 Kristýnka Šrámková 8.A Čerpáno z všeobecné encyklopedie a wikipedie.


Stáhnout ppt "Archimédes byl řecký matematik, fyzik, inženýr, vynálezce a astronom. Je považován za jednoho z nejvýznamnějších vědců klasického starověku."

Podobné prezentace


Reklamy Google