Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_01

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_01"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_01 TÉMA: SLAVNÍ FYZIKOVÉ ČÍSLO PROJEKTU: CZ / /

2 Anotace Prezentace seznamuje žáky se životopisnými údaji o fyzikovi. Seznamuje s jeho přínosem pro život a vědu a dokumentuje jeho objevy. Informuje o fyzikální veličině, jejíž jednotka dostala název po této osobnosti. Autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Křížková, MBA

3 Isaac Newton Anglický fyzik 4. ledna 1643 31. března 1727

4 Isaac Newton Do svých 11 let Isaac Newton navštěvoval vesnickou školu a od roku 1654 pak pokračoval ve studiu na King's school v Granthamu. Po čtyřech letech Newton školu opustil a vrátil se zpět ne vesnici, kde pomáhal matce živit své dva mladší sourozence. V roce 1661 začal Isaac Newton studovat univerzitu v Cambridgi.

5 Newtonův gravitační zákon
Newtonův gravitační zákon popisuje gravitační sílu, s níž na sebe působí dvě tělesa: Dvě tělesa na sebe působí silou, která je přímo úměrná součinu hmotností a nepřímo úměrná druhé mocnině jejich vzdálenosti.

6 Newtonovy pohybové zákony
Newtonovy pohybové zákony jsou fyzikální zákony formulované Isaacem Newtonem. Popisují vztah mezi pohybem tělesa a silami, které na toto těleso působí. Zákon setrvačnosti Jestliže na těleso nepůsobí žádné vnější síly nebo výslednice sil je nulová, pak těleso setrvává v klidu nebo v rovnoměrném přímočarém pohybu.

7 Newtonovy pohybové zákony
Zákon síly Jestliže na těleso působí síla, pak se těleso pohybuje se zrychlením, které je přímo úměrné působící síle a nepřímo úměrné hmotnosti tělesa. Zákon akce a reakce Vzájemná působení dvou těles jsou vždy stejně velká a míří na opačné strany.

8 Newton Po Isaacu Newtonovi je pojmenována základní jednotka síly .
1newton - 1N Siloměr

9 Použité zdroje Obrázky z otevřené galerie Microsoft Office.
Encyklopedie vědy a techniky. Albatros, 1986. VORÁČEK, Karel. Encyklopedie vynálezů. 1. vyd. Praha: Slovart, ISBN GOLDSMITH, Mike. Vynálezci a jejich vynalezené vynálezy. 1,. Praha: Egmont, ISBN CLARKE, Penny. Velké objevy: Vyprávění o objevech, vynálezech a myšlenkách, které obohatily náš život - David Stewart. 1,. Praha: Junior, 2007.


Stáhnout ppt "AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_01"

Podobné prezentace


Reklamy Google