Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1034.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1034."— Transkript prezentace:

1 Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo DUM: VY_32_Inovace_GR04_Mra01_07 Vytvořeno: Listopad 2012 Autor: Mgr. Hana Mrázová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Sada: Děje v plynech Název vzdělávacího materiálu: Perpetuum mobile Ročník: 1. až 4. ročník čtyřletého gymnázia

2 Anotace: Prezentace popisuje perpetuum mobile. Slouží pro prezentaci tohoto tématu, ale také jako učební materiál pro samotné žáky. Očekávané výstupy: Žák uvede 2. termodynamický zákon, popíše perpetuum mobile 1. a 2. druhu

3 PERPETUUM MOBILE

4 Perpetuum mobile I. druhu
Každý stroj, který byl jednou uveden do pohybu a setrvává v něm tak dlouho, dokud ho vnější síla nezastaví. Perpetuum mobile prvého druhu by byl cyklicky pracující stroj, který by "z ničeho" vyráběl práci. To odporuje první větě termodynamické.

5 Perpetuum mobile II. druhu
Každý stroj, který dokáže beze zbytku všechnu dodanou energii přeměnit na užitečnou práci. Neodporuje první větě termodynamické, ale je zakázáno druhou větou termodynamickou.

6 Perpetuum mobile - obrázek

7 Perpetuum mobile - schéma

8 Druhý termodynamický zákon
Není možné sestrojit periodicky pracující tepelný stroj, který by jen přijímal teplo od určitého tělesa (ohřívače) a vykonával stejně velkou práci.

9 Test Perpetuum mobile druhého druhu:
a) odporuje první větě termodynamické b) je v souladu s první větou, ale odporuje druhé větě termodynamické c) je v souladu s první i druhou větou, ale odporuje třetí větě termodynamické d) je v souladu s první, druhou i třetí větou, ale odporuje čtvrté větě termodynamické b) je v souladu s první větou, ale odporuje druhé větě termodynamické

10 Zdroje Licence Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported (schéma)


Stáhnout ppt "Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.1034."

Podobné prezentace


Reklamy Google