ASERTIVITA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Asertivita.
Advertisements

TYPOLOGIE KLIENTŮ s kým se mohu v praxi setkat
Action academy  Problém 1  Nezvládání časových nároků se často projeví nestíháním termínů, jindy pak kvalitou práce. Většinou.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_
1 Týmová práce TYMP1/ C3 Komunikace (nejen) v týmu. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV MARKETINGOVÝCH.
ASERTIVITA Společenská kultura Asertivita ; VY_32_INOVACE_D3_03
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 3. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE _2206_VO8 Umím se prosazovat? © Mgr. Jana Báčová, 2012Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou.
Kolja 9.
Asertivita Je-li člověk nespokojen se svým stavem, může jej změnit dvěma způsoby: buď změní podmínky svého života, nebo změní svůj duševní postoj. První.
KONFLIKTY V MEZILIDSKÝCH VZTAZÍCH
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Asertivita Umění přiměřeně se prosadit či bránit v situaci, ve které se právě nacházíte…
Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše a děti jsou z nebe JOHN GRAY
Interpersonální komunikace ve škole Etická výchova, o.p.s.
Empatie. Vcítění je složitý vnitřní proces skládající se z následujících složek:  Jsem připraven/a vžít se do situace svého protějšku. (Jak se ti v této.
Principy, zásady a chyby
Obrana proti působení stresu a budování vlastního sebevědomí
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Nakonec našel a nazval jej: KATEGORICKÝ IMPERATIV, který zní:
PALIATIVNÍ PŘÍSTUP V KC aneb „Pomoz mi nést můj úděl“ Semiramis o.s. / Laxus o. s. Richard Hanus, Eva Mifková.
PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI
Asertivita.
VY_32_INOVACE_PSYM25560ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
JAK ZDŮRAZNÍME GESTIKULACÍ SVÁ SLOVA? A KTERÁ GESTA BYCHOM POUŽÍVAT NEMĚLI.
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Proč miluji důchod.
ASERTIVITA.
Zdravotnický asistent, první ročník Manipulace Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha.
Komunikace s rodiči.
Komunikace. Komunikace Komunikace je přenos nejrůznějších informačních obsahů v rámci komunikačních systémů Komunikace je přenos nejrůznějších informačních.
Východiska úkolově orientované supervize
Fáze poradenského procesu
Psychologie zdraví Copingové strategie.

AKVIZICE AKVIZICE. Co si odvezete Zaměříme se na překážky na cestě ke zvýšení obratu a rozšíření portfolia Budeme hledat cestu jak spolupracovat i s největšími.
Plánování hodiny pozpátku Text: Ivan Klíma, Jak daleko je slunce Příprava hodiny literární výchovy pro žáky 4. a 5. ročníku ZŠ A. Studentka vyhledá text.
ASERTIVITA Alena Krákorová. Asertivita základy asertivního chování základní asertivní způsoby jednání asertivita DESATERO asertivita a obtížný klient.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Společnost Autor: Mgr. Miluše Džuberová ZÁVISLOST A DROGY Drogy se vyrábějí i z léků. Nitrožilní aplikace drog.
Finanční gramotnost: Kdo nám může poradit. NA PORADCI ZÁLEŽÍ … 10 Kdo nám může poradit Člověk s kufříkem se ptá jiného čekajícího na tramvaj: „Promiňte,
Anotace Aneb o dorozumívání  Slovo cizího původu, které znamená 1. Spojení - veřejné dopravní prostředky a veřejnou dopravu ( silnice, dráha) 2. Dorozumívání.
Komunikace a jednání mezi lidmi III. PROBLÉMOVÉ SITUACE A ASERTIVITA 1)Pasivita, agresivita, manipulace 2)Asertivita 3)Konflikt a jeho řešení 4)Chování.
Asertivita ve sportu doc.PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D.
Josef Procházka08 VKZ (Výchova ke zdraví) P08B0308P.
1 ODBORNÉ SOCIÁLNÍ PORADENSTVÍ Eva Jarolímová. 2 Odborné sociální poradenství se dle zákona vůči základnímu sociálnímu poradenství vymezuje jednak širším.
ASERTIVNÍ PRÁVA - MANIPULAČNÍ POVĚRY Ten, kdo se chce asertivně projevit, to má udělat slušně, ale důrazně. Má odolávat manipulacím, zbavit se úzkosti.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
KONFLIKTY V MEZILIDSKÝCH VZTAZÍCH
Člověk a zdraví Vysvětlení pojmu ASERTIVITA
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Pasivní chování Agresivní chování Asertivní chování
Empatie Z řeckých slov en + pathos (v + cítění) je schopnost vcítit se do pocitů a myšlenek druhého.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Fáze ÚOS Jitka Navrátilová.
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
VY_32_INOVACE_17_12_Asertivita
Komunikace Opakování (prezentace, asertivita, přesvědčování, manipulace, řeč těla, zpětná vazba, naslouchání, motivace)
Asertivita.
ZÁKLADY SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE
Jejich přijímání a vyjádření
Mgr. Kateřina Lojdová, Ph.D.
Temperament, charakter, motivace
Komunikační a prezentační dovednosti / C2
Dobrý den, prosím a děkuji
Edukace jako pomoc ve stáří
Fenomenální ženě! Zjistila jsem, že cokoliv se stane, jakkoliv zlé se to zdá - život jde dál a zítra to bude lepší.
Fenomenální ženě! Zjistila jsem, že cokoliv se stane, jakkoliv zlé se to zdá - život jde dál a zítra to bude lepší.
Pasivní chování Agresivní chování Asertivní chování
Metodika podpory sociálního a emočního vývoje dětí předškolního věku
Transkript prezentace:

ASERTIVITA

Co je asertivita? Co uděláte, když vás někdo nutí k něčemu,co nechcete? Útěk - pasivní chování Útok – agresivní chování Manipulace Asertivita – není pouze umění říkat NE!

Assert: potvrdit = sebevědomí Asertivita je schopnost (dovednost) prosazovat vlastní názor, stanovisko nebo zájem. Jednat asertivně znamená jasně, jednoznačně, slušně. Základem těchto práv je zásada, že nikdo s námi nemůže manipulovat, pokud mu to sami nedovolíme. Máte právo sám posuzovat své chování, myšlenky a city, ale nesete za sebe i sami zodpovědnost.

Asertivní práva vlastní odpovědnost a posouzení chování, myšlenek a pocitů neposkytování výmluv a vysvětlení za vlastní chování vlastní posouzení odpovědnosti za řešení potíží druhých změna názoru dělání chyb říkání "nevím" nezávislost na dobré vůli a mínění druhých dělání nelogických rozhodnutí říkání "nerozumím" říkání "je mi to jedno"

Asertivní dovednosti Umění vznášet oprávněné požadavky Umění požádat laskavost Umění vyjádřit své kladné i záporné emoce        Umění navázat, udržet a ukončit rozhovor Umění říci NE

Rychlá odmítnutí Nebezpečnou situaci rychle ukončíte. Vhodné tam, kde člověku na nabízejícím příliš nezáleží. Hodí se hlavně tam, kde by nabízející mohl být pro člověka nebezpečný. Nevidím, neslyším, čili ignorování nabídky: Nabízející je jakoby průhledný, nemusíte se na něj ani podívat, jdete pryč. Takto odmítá Američan, když mu dealer na ulici nabízí drogy. Odmítnutí gestem: zavrtění hlavou, odmítavý pohyb rukou. Prostě říci „ne!“ (nebo o něco zdvořilejší „nechci!“): Odmítnout a nevysvětlovat. „Ne“ můžete zesílit zavrtěním hlavy a klesající hlasovou intonací. „Nechci“.

Odmítnutí jako naprostý nezájem Použijí se tam, kde není možné odejít, ale o spolupráci s nabízejícím nemáte zájem. Porouchaná gramofonová deska: Při tomto způsobu odmítání ani nemusíte poslouchat, co vám druhý říká, jen opakujete jedno a totéž. Příklad: „Pojď do klubu.“„Nechci!“„Tak pojď a nedělej drahoty.“„Nechci!“„Jenom tam zaskočíme.“ “ Nechci!“ Odmítnutí protiútokem: Namísto omlouvání se a vysvětlování, řeknete druhému, co se vám na jeho chování nelíbí, případně dáte radu. Příklad: „Ne, uděláš dobře, když se budeš starat o sebe!“ Jiný příklad: „ Nechci, podívej se na sebe, jak vypadáš.“ Odmítnutí jako pomoc: Tímto odmítnutím chrání člověk vlastní zdraví i zdraví nabízejícího. Příklad: „Nejsem blázen a ty s tím také přestaň, dokud je čas.“ Jiný příklad: „Nechci, léčím se a ty bys měl se sebou taky něco dělat.“ Odmítnutí jednou provždy: Příklady: „Já nekouřím, nepiju, neberu.“„Nechci, neberu, úplně jsem s tím skončil.“Nechci, co jsem přestal, je mi líp. Nechci o tom ani slyšet.“

Zdvořilá odmítnutí Zdvořilé způsoby odmítání jsou vhodné hlavně u lidí, na kterých vám záleží a s nimiž si chcete udržet dobré vztahy. Odmítnutí s vysvětlením: Odmítáme drogu nebo riziková místa, ale ne o osobu. Příklad: „Ne, tam nepůjdu, přestal jsem a mohlo by mě to rozjet.“ Nabídnutí lepší možnosti: Nabízíte nějakou lepší možnost, např. místo alkoholu, který je pro vás také nebezpečný, kávu nebo čaj, místo rockového klubu výstavu, kino, jít do přírody nebo na varhanní koncert apod. Převedení řeči jinam: Krátce odmítnete a začnete se bavit o něčem, co by člověka se kterým se bavíte, mohlo zajímat. Omítnutí s odložením: Někdy se tím myslí skutečné odložení („Ne, dneska to nejde, jsem tu autem.“). Jindy se odmítnutí s odložením používá ve významu zdvořilého „ne“. Tento způsob ale spíše nedoporučujeme, většinou je lepší místo něj použít některé rychlé odmítnutí nebo odmítnutí jednou provždy.

Empatie Zdravotník či sociální pracovník jedná s lidmi s různými příběhy a neštěstími Soucítění – cítí stejně jako oni, prožívá jejich neštěstí --- důsledek emoční nerovnováha, až vlastní strachy, nebo duševní vyčerpání nebo syndrom vyhoření až necitlivost k lidem Empatie – vcítění – správný přístup – ví, co jeho klienti cítí, dovede se do nich vžít , ale nemusí to pociťovat také Příklad: rodiče nad umírajícím dítětem cítí totéž – žal, pracovník pečující profese ví, jak jim je, ale má odstup, neprožívá to s nimi

Empatie Vystihuje to: „jen zkus chodit v mých botách!“ Empatii může mít člověk vrozenou, ale může se ji též naučit tréninkem Empatie zahrnuje jak pozorování verbálních projevů člověka, tak neverbálních, z těch se dokonce vychází při pozorování lépe Empatie může být náhodná ( prodávající – kupující), ale i dlouhodobá ( pacient – personál) Nemyslete za sebe, ale myslete za druhé, každý je jiný, musíte se do každého vžít!