Finanční kontroly ve veřejné správě IT podpora kontrolovaných procesů při správě prostředků SR a EU Konference ISSS Hradec Králové, březen 2004 RNDr. Zdeněk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zavedení vnitřního kontrolního systému v příspěvkových organizacích zřizovaných krajem Vysočina Pravidla kraje Vysočina.
Advertisements

Ministerstvo financí ČR Odbor 54 – Ekonomické informace
Možnosti a limity kontroly obcí
Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje Schvalování účetních závěrek Zlín, 3. října 2013 Ing. Leona Kočařová Odbor ekonomický Krajského úřadu.
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Potřeby a strategický rozvoj měst v evropském kontextu Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Konference.
Rozšíření kompetencí NKÚ jako nástroj boje proti korupci CELOSTÁTNÍ FINANČNÍ KONFERENCE SMO ČR Dopady reforem na hospodaření obcí a měst Stanislav.
Page  1 YOUR LOGO STÁTNÍ Využití Centrálního systému účetních informací státu nejen pro kontrolní činnosti JUDr. David Bauer vedoucí oddělení Metodika.
Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Základní registry veřejné správy
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 8. dubna 2013.
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Financování výkonu státní správy územních samosprávných celků
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
9.Národní konference kvality ve VS Ing. Kamil Rajsigl, vedoucí Organizačního odboru Magistrátu města Brna Kvalita v základních územně samosprávných celcích,
Vzdělávání v oblasti základní registrů a dalších kmenových projektů eGovernmentu Mgr. Monika Pálková, odbor veřejné správy a eGovernmentu MV ČR.
Bezpečnost informačních systémů - nástroje pro podporu řešení bezpečnosti Nemochovský František ISSS Hradec Králové, března 2004.
Reinženýring cesta ke zvyšování výkonnosti státní správy s využitím procesního řízení Ing. Martin Čulík Notes CS a.s. Konference ISSS 2003 Hradec Králové.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Zákon o obcích č.128/2000 Sb..
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 19. března 2014.
eGovernment Informační systémy ve státní správě a samosprávě
Jednotná kontaktní místa podle zákona o volném pohybu služeb Vlastimil Slovák, odbor Vnitřního trhu a služeb EU Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Správní dozor Kontrolní činnosti spojené s veřejnou správou:
Základní registry ve veřejné správě
Současnost a budoucnost služeb ISKN ČÚZK pro oblast veřejné správy ISSS 2006 Hradec Králové, 3. a 4. dubna 2006 Roman Kamarýt, NESS Czech Ředitel divize.
Vladimír Šiška Náměstek ministra – ředitel sekce
Finanční a rozpočtové právo
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
Business Consulting Services Internet ve státní správě a samosprávě 2003 © 2003 IBM Corporation Elektronické daňové podání Pavel Rozsypal IBM Česká republika,
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Porada MV s tajemníky úřadů obcí s rozšířenou působností Institut pro veřejnou správu Praha Benešov 12. říjen 2011.
Ing Jiří Krump, UOOU, náměstek předsedy pro ekonomiku a provoz
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Vytváření registru územní identifikace a adres v ČR Ministerstvo práce a sociálních věcí Odbor informatiky Mgr. Karel Lux vedoucí oddělení koncepce
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Novelizace zákona č. 365/2000 Sb., o ISVS Hradec
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Profesní čipové karty Mgr. Lada Hrůzová Vedoucí projektu Konference ISSS, 24. – 25. březen 2003, KC Aldis Hradec Králové.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Správa v resortu MFČR Dana Šramková Petr Mrkývka.
Strategie Smart Administration David Zeisel Odbor programového řízení Ministerstvo vnitra ČR
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Obsah veřejných rozpočtů III 18. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 21.
PROCESNÍ MODELOVÁNÍ AGEND VEŘEJNÉ SPRÁVY Rámcový návrh projektu.
“Analýza agend a optimalizace výkonu státní správy v resortu životního prostředí” Aleš Vokál Ministerstvo životního prostředí.
Systém základních registrů. Zákony a nařízení vztahující se k problematice základních registrů Zákon č.111/2009 Sb. o základních registrech v aktuálním.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
Duben 2013 Odbor informatiky KrÚ JMK Výzva č. 08 Integrovaného operačního programu na Integrovaného operačního programu na Rozvoj služeb eGovernmentu v.
Kvalita v sociálních službách jako proces
Rozkrývání vlastnických struktur a skutečných majitelů
Ing. Zuzana Khendriche Trhlínová
Obsah veřejných rozpočtů III
Informačních systémů veřejné správy
Alois Rašín první ministr financí ČSR ( )
Seminář MZe pro vodoprávní úřady Skalský Dvůr, 19. –
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013
Finanční kontrola v příspěvkových organizacích kraje
Ing. Stanislava Správková
Kontroly výkonu přenesené působnosti v oblasti editace dat RÚIAN
Ekonomický základ veřejné správy MP313K Úvod do studia veřejné správy 9. přednáška doc. JUDr. Petr Havlan, CSc. Definujte zápatí - název.
LEGISLATIVNÍ DROBEČKY …plus něco navíc
Obecná část rozpočtového práva III
Obsah veřejných rozpočtů III
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Transkript prezentace:

Finanční kontroly ve veřejné správě IT podpora kontrolovaných procesů při správě prostředků SR a EU Konference ISSS Hradec Králové, březen 2004 RNDr. Zdeněk Králík, ředitel odboru 38, Ministerstvo financí

2 Obsah příspěvku Úvod – důvody a cíle finančních kontrol Legislativní rámec a subjekty provádějící kontroly Východiska pro provádění kontrol – analýza rozhodovacích rizik Základní agendy finančních kontrol Informatická podpora pro provádění finančních kontrol a datové zdroje MF Závěr a shrnutí příspěvku

3 Důvody a hlavní cíle finančních kontrol zajištění ochrany veřejných prostředků a prostředků poskytnutých z fondů EU, zamezení jejich nesprávného použití prověřování dodržování právních norem při hospodaření s veřejnými prostředky prověřování procesu informování vedoucích orgánů veřejné správy o nakládání s veřejnými prostředky prověřování efektivního výkonu veřejné správy

4 Legislativní rámec a subjekty provádějící finanční kontroly Základní zákonné normy: – Zákon č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole ve veřejné správě a vyhláška Ministerstva financí č. 64/2002 Sb. – Zákon č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků. – K dalším souvisejícím zákonům patří zákon č. 218/2000 Sb., zákon č. 250/2000 Sb., zákon č. 531/1990 Sb. a další. Mezi kontrolní orgány patří zejména: – ústřední orgány, státní příspěvkové organizace, fondy – územní samosprávné celky, kraje, magistráty, obce a jejich příspěvkové organizace – územní finanční orgány FÚ/FŘ/ÚFDŘ, celní úřady a další

5 Východiska pro provádění finančních kontrol (1) Východiska volena v závislosti na typu prováděné kontroly, jedním z východisek je např. analýza rozhodovacích rizik vztažená ke konkrétní agendě a jejím procesům: Plánování kontroly Provedení kontroly Hodnocení výsledku Identifikace rizik Ohodnocení rizik Kontrolování rizik Přezkoumání procesu

6 Východiska pro provádění finančních kontrol (2) Výsledky identifikace a ohodnocení rizik procesů dané agendy jsou použity v procesu kontrolování rizik – plánování, provedení a hodnocení výsledku kontroly. Nutno provést rizikové analýzy klíčových agend veřejné správy jako podkladů pro plánování a provádění kontrol. Dalšími východisky jsou požadavky kladené legislativními normami na obsah, rozsah či zaměření kontrol pro konkrétní agendy.

7 IS FKVS, IS Audit IS CEDR III, FINWARE IS CEDR II Problematika a vztah agend finančních kontrol dle zákonů „320“ a „337“ a informační systémy Agenda kontrol dle zákona 337 Agenda kontrol dle zákona 320 podněty výsledky kontrol Zdroje informací jakožto podklady pro kontroly vazba IS

8 IS FKVS, IS Audit IS CEDR III, FINWARE IS CEDR II Agendy finančních kontrol a informační systémy podněty výsledky kontrol Elektronické vazby mezi IS formou tzv. „služeb IS“ Informace jako podklady

9 Praktický význam vazeb mezi informačními systémy agend „320“ a „337“ Z centrálního registru dotací (IS CEDR III) bude možno získat automatizovaně na základě elektronického dotazu on-line informace o dotacích a jejich příjemcích. Z kontrolních subsystémů ÚFO (IS CEDR II) je možno získat automatizovaně na základě elektronického dotazu on-line informace o výsledcích kontrol provedených FÚ (dotaz na subjekt, dotaz na podnět). Do kontrolních subsystémů ÚFO (IS CEDR II) bude možno automatizovaně zaslat podněty.

10 Konkrétní řešení podpory IT – informační systémy

11 Závěr Diskuse, dotazy