Oxid siřičitý a jeho odstraňování v průmyslu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BIOMASA-BIOPLYN Úvod 1. Obnovitelné zdroje jsou takové, které se v přírodě obnovují (rostou) např. stromy a můžeme je používat stále, protože je nemůžeme.
Advertisements

Vlastnosti oxidů. Vlastnosti oxidů CO2 OXID UHLIČITÝ plynná, nedýchatelná látka Obrázek č.1 plynná, nedýchatelná látka ( má větší hustotu než vzduch)
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH16/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Kyseliny a zásady Autor:
VI.A SKUPINA CHALKOGENY.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115
Kyselý déšť.
Významné oxidy Mgr. Helena Roubalová
Fosfor. Poloha v periodické tabulce V.A skupina (skupina dusíku)
Výroba kyseliny dusičné
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
ZNEČIŠŤOVÁNÍ ATMOSFÉRY
Chalkogeny Richard Horký.
Vzduch Mgr. Helena Roubalová
Peťa Křenová, 9.D SÍRA   POWER POINT SÍRA Minerál.
Snižování růstu koncentrací CO 2 v ovzduší. Co je to CO 2 ? Oxid uhličitý je bezbarvý plyn bez chuti a zápachu; při vyšších koncentracích může mít v ústech.
Příčiny Spalování fosilních paliv, kterým vzniká oxid uhličitý.
OXIDY O-II oxygenium (latinsky) = kyslík
Elektrárny využívající biomasy na výrobu elektřiny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_CHE_404.
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
Významné oxidy Oxid uhličitý- CO2: -vzniká dokonalým spalováním,
Dusík, N.
Síra.
Oxidy CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_2306_CH8 Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou Mgr. Eva Živná, 2011.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_137_Síra AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: III/2VY_32_inovace_139.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. SULFIDY - sulphur.
UHLÍ.
Oxidy, které ovlivňují životní prostředí. Co známe z kapitoly Názvosloví organických sloučenin 1 Úkol 1: Doplň text: Oxidy jsou ……….. sloučeniny kyslíku.
Marie Jouglíčková Monika Placatová
Krajina a životní prostředí
Oxidy Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
VLIV PRŮMYSLU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Znečišťování ovzduší.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda, Chemie Název: Oxid siřičitý a dusičitý Autor: Zdeněk Fikejs Datum, třída: , 9.roč. Stručná anotace: Seznámení.
Šablony GEOLOGIE 11. Sulfidy
Síra Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
PrvekXI b. t. (K) b. v. (K) O 3, ,3 90,1 S 2, ,6 717,7 Se 2, ,6 958,0 Te 2, ,91263,0 Po 1, ,0 1235,0 VI. VI. skupina.
Sulfidy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
zpracoval: Michal Kuča
Kyslíkaté kyseliny.
Oxidy.
Oxidy 1 Oxidy, které ovlivňují životní prostředí Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR.
- bez kyslíkaté sloučeniny síry s kovy- většinou mají kovový vzhled - při zvětrávání se lehce mění na oxidy a sírany.
VY_32_INOVACE_CH.8.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.15_FOSILNÍ PALIVA Název:
Chemické reakce a výpočty Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 TEMA: Chemie 8 – Oxidy síry.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_07_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: UHLÍ Anotace:
Nejvýznamnější oxidy Autor: Mgr. Iveta Studená Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové.
VY_32_INOVACE_Slo_I_13 Voda 2 ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
CHEMIE 8., 9. ročník ZŠ BENEŠOV, JIRÁSKOVA 888 Významné nekovy, polokovy Mgr. Jitka Říhová.
ZŠ Jiráskova, Benešov CHEMIE Mgr. Jitka Říhová Kyselé deště – Oxidy 8. a 9. ročník.
- leskle stříbřitý kov s modrým nádechem - málo reaktivní - za zvýšené teploty reaguje s halogeny, borem, uhlíkem, fosforem, arsenem a sírou - nereaguje.
záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o kyslíku. Klíčová slova: kyslík, výskyt,
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Síra.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
VY_52_INOVACE_06 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod cz. 1.07/1.4.00/ „Blíže k přírodním vědám“ Mgr. Markéta Ulrychová VÝZNAMNÉ.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Významné oxidy Autor: Ing. Světlana Hřibalová.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Významné oxidy Oxid uhličitý CO2 nedýchatelný bezbarvý plyn
Názvosloví sulfidů (sirníků)
Transkript prezentace:

Oxid siřičitý a jeho odstraňování v průmyslu

Oxid siřičitý a jeho vznik Oxid siřičitý je bezbarvý, štiplavě páchnoucí, jedovatý plyn, který je asi 2,26 krát těžší než vzduch. Jeho sumární vzorec je SO2. Nejčastěji vzniká při spalování nekvalitního hnědého uhlí, kdy vzniká jako vedlejší produkt. Účinkuje proti bakteriím, kvasinkám, plísním, dokonce i jako antioxydant.

Tento oxid vzniká nejčastěji při spalování nekvalitního hnědého uhlí, kdy vzniká jako vedlejší produkt. Hnědé uhlí obsahuje jak volnou síru, tak i sirníky, mezi které patří zejména pyrit. Při spalování se dostává oxid siřičitý do atmosféry.

Hnědé uhlí obsahuje jak volnou síru, tak i sirníky, mezi které patří zejména pyrit. Protože se při spalování dostává oxid siřičitý do atmosféry, je proto nezbytné, aby docházelo k odsiřování kouře u elektráren, používající toto palivo.

Oxid siřišitý může vznikat: - pražením některých sulfidů(např Oxid siřišitý může vznikat: - pražením některých sulfidů(např. sulfid železnatý, olovnatý, zinečnatý ,měďnato-železnatý) - z plynárenských čistících hmot, kdy dochází k tomu, že se po očištění od amonných solí praží v mechanické třístupňové peci.

Využití: petrochemický průmysl základní surovina pro výrobu kyseliny sírové konzervační činidlo oxid siřičitý oxiduje na oxid sírový, jehož rozpouštěním ve vodě vznikne kyselina sírová – bělící účinky

Oxid siřičitý je jedna z nejškodlivějších látek, která se může dostat spalinami do ovzduší. Nejčastěji se do vzduchu dostává spalováním hněděhého uhlí. Síra se v uhlí může vyskytovat ve 2různých formách: - z menší části se nachází v anroganických sloučeninách (př. pyrity, sirníky), - z větší části se potom nachází formou organických sloučenin.

Většina množství spáleného oxidu siřičitého je unášena spolu s různými spalinami do ovzduší, kde z něj pomocí slunečního záření vzniká kyselina sírová, která v podobě kyselých dešťů překyseluje půdu. Překyselováním dochází ke snížení přísunu živin do listů a jehličí stromů – odumírání lesů.

Otázky: 1. Jaká je teplota varu oxidu siřičitého 2. Kde v přírodě můžeme najít oxid siřičitý? 3. Vzniká nejčastěji oxid siřičitý při spalování hnědého uhlí?

Vytvořili: Karla Kučerová Lucie Vondráčková Jaroslav Nykl