KNÍŽECÍ DRUŽINA A ŠLECHTA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Advertisements

RANÝ STŘEDOVĚK.
Lenní systém Lenní systém Jan VACEK 2.E.
Vznik státních útvarů V.
Struktura středověké společnosti
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
VY_32_INOVACE_ 03 - Feudální stát
FRANSKÁ ŘÍŠE.
POČÁTKY KAPITALISMU V ANGLII
Příjmení a jméno: Stříbná Magda, Mgr.
Všeználek vypravuje o středověku.
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
MÉ KRÁLOVSTVÍ.
Mgr. Michaela Psíková.
RANÝ STŘEDOVĚK.
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, první ročník Kapitoly z českých a světových dějin Rozvinutý středověk - města Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno:
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
ERBY Heraldika.
VY_32_INOVACE_1D.7.08 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Přemyslovci Vláda přemyslovských knížat.
Dějiny významných států a národů v Evropě V
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Lenní systém Lenní systém Jan VACEK 2.E.
Heraldika Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Kočovní Maďaři a vznik uherského státu
Feudální systém.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
České země za třicetileté války
Středověk Lenní systém Mgr. Jakub Němec VY_32_INOVACE_D1r0105.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_23_ČS TEMA: SPOLEČNOST PO TŘICETILETÉ.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Mgr. Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_171_O klášterech TÉMA: STŘEDOVĚK.
Středověké městské právo Privilegium vydané Karlem IV. pro Moravskou Ostravu, kterým přiznal městu právo na konání výročního trhu Obr. 1.
OPAKOVÁNÍ DĚJEPIS 7. ROČNÍK.   JAK SE DĚLILA SPOLEČNOST? DĚLILA SE NA 3 VRSTVY: PANOVNÍK, DUCHOVENSTVO, PRACUJÍCÍ LIDÉ.
RANÝ STŘEDOVĚK. Úvod do středověku rozpad ŘŘ – neexistovala žádná ochrana hranic úpadek obchodu a řemesel, vzdělanosti a umění vznik nových států.
Přemyslovci - Boleslav I. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Přemyslovci Datum vytvoření RočníkPrvní.
Poslední Přemyslovci autor: Jiří Macek.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
JUDr. Marek Starý, Ph.D. Praha, 2015
Poslední Přemyslovci – část druhá
Pravěk a středověk JAK TO BYLO?
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Marie Terezie a Josef II.
Život na vesnici VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_10_ŽIVOT NA VESNICI
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_18
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_STAT Název materiálu: Stát Předmět:
OBDOBÍ PO TŘICETILETÉ VÁLCE DO FRANCOUZSKÉ REVOLUCE
STŘEDOVĚKÁ SPOLEČNOST
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_165_O životě na vesnici
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
Středověká společnost- vrcholná
LUCEMBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
Přemyslovská knížata Vlastivěda 4. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Úvod do středověku.
zpracovaný v rámci projektu
STŘEDOVĚKÁ SPOLEČNOST
MĚSTSKÝ STÁT SPARTA.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ. ČESKÉ KRÁLOVSTVÍ Obsah Přemysl Otakar I. Situace ve městech Přemysl Otakar II. Nástup Lucemburků Zdroje.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Mnichovická 62, Kolín V,
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Středověké městské právo
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

KNÍŽECÍ DRUŽINA A ŠLECHTA Evelina Wajtrová a Kateřina Krejčí Aktualita

ÚVOD Na počátku středověku stál v čele Čes. státu kníže vydával zákony soudil bránil zemi před nepřáteli. Pomáhala mu vojenská družina , později knížecí: členové dostávali za svou službu půdu, hrady a úřady Nemuseli platit daně, v době ohrožení sloužili v knížecím vojsku. patřili do okruhu rodin, o které se kníže opíral osobní majetek se jim množil z kořistí, daní, odměn i darů od knížete ( šaty, stříbro, zlato ). Ze členů knížecí družiny se později vyvinula šlechta.

CO JE TO ŠLECHTA ? Šlechta byla vládnoucí vrstva středověké společnosti Šlechta byla skupina schopných lidí kteří za své služby od svého panovníka dostávali odměny v podobě pozemků a hradů. Zpočátku byla odměna tzv. osobní ( přidělena do smrti ) později se dědila

DĚLENÍ ŠLECHTY jednotlivé rody měly svůj vlastní šlechtický erb . DĚLENÍ ŠLECHTY jednotlivé rody měly svůj vlastní šlechtický erb Šlechta se dělila na nižší a vyšší šlechtu NIŽŠÍ: např. rytíř VYŠŠÍ : např.hrabě,vévoda a baron

OBRÁZKY .

KNÍŽECÍ DRUŽINA A ŠLECHTA 18.3. = pomáhala knížeti vládnout a plnila úkoly od panovníka sloužila k udržení a rozšíření moci panovníka členové družiny pracovali na řízení a správě země ŠLECHTA = vládnoucí vrstva středověké společnosti počátky naší šlechty souvisí s rodem Přemyslvců skupina schopných lidí, za své služby dostávali dary od panovníka (pozemky) Nejstarší šlechtické rody: Vítkovci, … šlechta nižší (rytíř) x vyšší (vévoda) do šlechtického stavu povyšuje jen panovník