Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přemyslovská knížata Vlastivěda 4. ročník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přemyslovská knížata Vlastivěda 4. ročník"— Transkript prezentace:

1 Přemyslovská knížata Vlastivěda 4. ročník
OP VK – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov Mgr. Kateřina Korcová, Ph.D. Číslo a název klíčové aktivity: III/2; Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Interní číslo: VY_32_INOVACE_VL.KK.4.08

2 Bořivoj1 V 10. stol. Přemyslovci založili český stát.
1. doložený český kníže byl Bořivoj. Vládl v 9. stol., současně se Svatoplukem na Moravě. Spolu s manželkou Ludmilou se nechal pokřtít a zasloužil se o šíření křesťanství u nás. Knížecí přesunul na Pražský hrad, kde byl také postaven kostel.

3 Spytihněv a Vratislav I. 1
Potom vládl Spytihněv a po jeho smrti jeho bratr Vratislav I. Jeho manželkou byla Drahomíra a měli syny Václava a Boleslava. Václava vychovávala jeho babička Ludmila, která se s jeho matkou dělila o vládu po otcově smrti. Drahomíra se bála ztráty vlivu na své syny a nechala Ludmilu zavraždit.

4 Václav1 Václav byl vzdělaný, moudrý a dobrosrdečný.
Dostal se do sporu s německým králem, platil mu za zachování míru. To se nelíbilo jeho bratru Boleslavovi, který Václava vylákal do Staré Boleslavi, kde ho v asi v roce 935 nechal zavraždit u vchodu do kostela. Václav i Ludmila byli prohlášeni za svaté a na památku sv. Václava slavíme státní svátek 28. září.

5 Slavníkovci1 Významným soupeřem Přemyslovců byli v 10. stol. Slavníkovci. Přemyslovci je nechali v roce 995 vyvraždit. Přežil jediný – Vojtěch, který byl později svatořečen.

6 Oldřich a Božena2 Na našem území se hodně bojovalo, klidnější časy nastaly za panování knížat Oldřicha a Břetislava. Oldřich měl za ženu Boženu, kterou objevil v lese při praní prádla. Břetislav zavedl pravidlo, že na trůn nastupuje vždy nejstarší člen rodu.

7 Vratislav II. 2 Nejúspěšnějším synem Břetislava byl Vratislav II.
Ten v roce _1085 získal od německého císaře první královský titul. Byl zatím jen pro jeho osobu. Stal se tak prvním českým králem.

8 Použitá literatura STŘÍBRNÁ, Ivana. Vlastivěda 4. Hlavní události nejstarších českých dějin. Brno: Nová škola, s. 16. ISBN STŘÍBRNÁ, Ivana. Vlastivěda 4. Hlavní události nejstarších českých dějin. Brno: Nová škola, s. 17. ISBN


Stáhnout ppt "Přemyslovská knížata Vlastivěda 4. ročník"

Podobné prezentace


Reklamy Google