Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Škola pro 21. století Autor: Mgr. Jiří Lux Datum/období: Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma sady: Raný středověk Název: VY_32_INOVACE_03_VRSTVY STŘEDOVĚKÉ SPOLEČNOSTI – VLÁDNOUCÍ VRSTVA

2 Anotace předmět: dějepis věková skupina: sedmý ročník
časový fond: 20 min fáze hodiny: opakování látky z probraného tématu počet pracovních stran: 4 Materiál je určen k interaktivní výuce. Žáci inovativním způsobem vyhledávají a zpracovávají informace pomocí internetu, interaktivní tabule a powerpointové prezentace.

3 Anotace k jednotlivým stranám
Na první straně žáci přiřadí panovnické tituly do správného pořadí v pyramidě. Po kliknutí bude následovat kontrola. Na druhé a třetí straně žáci postupně odpovídají také přes PC, interaktivní tabuli či písemně na otázky kladené příslušníky vrstev středověké společnosti. Správnost potvrdí po kliknutí panovník, na třetí straně šlechtic. Na čtvrté straně žáci odpoví na otázky a po klinutí se zobrazí správná odpověď.

4 Vládnoucí vrstva A, panovník Přiřaď panovnické tituly od nejvyššího k nejnižšímu:
král císař

5 Pozice panovníka Odpovězte:
1. Kdo je vlastníkem veškeré půdy ve státě? 2. Kdo je považován za poddaného? 3. Kdo z nich platí daně? jen a pouze My, panovník země české Všichni ostatní: šlechtici, rytíři i prostý lid Děkujeme! Pochopitelně jen prostý lid. Šlechtu a církev, i když bych chtěl, zdanit nemohu, potřebuji je víc. Nemáte zač, jdu vyrábět klenoty, zatím ahoj!

6 Pozice šlechty – odpovězte:
3. Čím jste se lišili od rytířů? 1. Jak vznikla šlechta? 2. Co to vlastně šlechta byla? Byla to zvláštní vrstva s dědičným postavením pro potomky. Propůjčenou půdu od panovníka jsme drželi dědičně, a tak rostla naše moc. Rytíři získávali svou funkci pasováním a ne dědičně, že by se jimi už narodili. Bojovníci z družiny krále byli odměněni půdou a politickými funkcemi.

7 Lenní systém 1. Co je to léno? propůjčená půda 2. Co je to feudum?
latinsky léno 3. Kdo to byl leník? držitel propůjčené půdy 4. Kdo to byl lenní pán? majitel půdy 5. Co to byla lenní přísaha? slib věrnosti majiteli 6. V jaké pozici byl šlechtic? leník krále i lenní pán poddaných

8 Použité zdroje A, Použitá literatura: B, Internetové odkazy:
VÁLKOVÁ, Veronika. Dějepis 7 pro základní školy. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, akciová společnost, 2007, ISBN B, Internetové odkazy: Obr. 1 – šlechtic: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: . Obr. 2 – císař AUTOR NEUVEDEN. cs.wikipedia.org [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: . Obr. 3 – kníže: AUTOR NEUVEDEN. [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: . Obr. 4 – král: AUTOR NEUVEDEN. referaty-testy.webnode.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: .


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov"

Podobné prezentace


Reklamy Google