Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trh peněz Ing. Vojtěch Jindra
Advertisements

1 Makroekonomie Ing. Vojtěch Jindra.
Opakování k maturitě.
MAKROEKONOMIE – 2. část Autor: Ing. Vladimír Havlík.
Hospodářská politika státu
Agregátní poptávka a nabídka
Fiskální a monetární politika
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
MAKROEKONOMIE – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření: Klíčová.
Světové hospodářství.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval : Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Makroekonomické souvislosti (opakování)
Makroekonomie.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Tato prezentace vznikla s finanční podporou CERGE-EI. Firma a hospodářská politika. Souvislosti.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Nástroje makroekonomické politiky státu VY_32_INOVACE_
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Marketingové prostředí
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval : Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Trh a tržní mechanizmus Ne chaos, ale ekonomický řád.
MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215
Hospodářská politika. Hospodářská politika (HP) je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu v jednotlivých oblastech ekonomické reality.
Mikroekonomie I Tržní selhání, nedokonalá konkurence
VNITŘNÍ MĚNOVÁ (MONETÁRNÍ) POLITIKA – 1. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Úloha neziskových organizací v národním hospodářství.
Hospodářská politika. HP je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu. Cíle: 1) plná zaměstnanost 2) cenová stabilita 3) růst ekonomiky.
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
Druhy ekonomik, hospodářský proces, trh
Bankovnictví. ČNB (Česká národní banka)  je právnická osoba, která má postavení veřejnoprávního subjektu se sídlem v Praze  není zapsaná v obchodním.
Hlavní druhy bank Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Bankovní systém a trh peněz
Česká národní banka.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základy ekonomie Seminář 10..
Monetární (měnová) politika
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ SYSTÉMY
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_715 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Písemná práce, tržní ekonomika,
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Mezinárodní finanční instituce.
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
TRH (tržní mechanismus)
MAKROEKONOMIE HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA STÁTU, JEJÍ CÍLE A ÚČINNOST
Regionální politika Oldřich Hájek. Nástroje regionální politiky Makroekonomické nástroje Makroekonomické nástroje Jsou omezené ostatními cíly hospodářství.
Trh a tržní systém Trh směna místo, kde se dochází ke střetu poptávky a nabídky oblast ekonomiky, ve které dochází k výměně činností mezi.
Ekonomika Hospodářská politika 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_02.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Bankovnictví Téma 2: Centrální bankovnictví 1.Soudobé funkce centrální banky 2.Centrální banka jako subjekt monetární politiky 3.Centrální banka jako zdroj.
Fiskální politika Pavel Seknička.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Rozpočtová a fiskální politika
Peníze a měnová politika
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Hospodářská politika státu
Úvod do finanční vědy a financí
Hospodářská politika VY_32_INOVACE_40_815
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Úvod, základní principy a cíle
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Úvod do finanční vědy a financí
Koncepční přístupy k hospodářské politice
11 HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
Rozpočtová a fiskální politika
Základy ekonomie Seminář 10..
Rozpočtová a fiskální politika
Transkript prezentace:

Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra

Národohospodářské soustavy Tři hlavní ekonomické otázky firmy Tři hlavní ekonomické otázky firmy “co“, “jak“ a “pro koho“ vyrábět “co“, “jak“ a “pro koho“ vyrábět Tři národohospodářské soustavy (ekonomické systémy) Tři národohospodářské soustavy (ekonomické systémy) (1) tradiční ekonomika (2) tržní ekonomika (3) centrálně řízená (plánovaná) ekonomika

I. tradiční ekonomika Řeší ekonomické problémy na základě tradic a zvyků předávaných z generace na generaci. Řeší ekonomické problémy na základě tradic a zvyků předávaných z generace na generaci. řemeslo, obchod, zemědělské hospodářství řemeslo, obchod, zemědělské hospodářství

II. tržní ekonomika Tři základní ekonomické otázky řeší tržní mechanizmus. Tři základní ekonomické otázky řeší tržní mechanizmus. Spotřebitelé a výrobci vstupují na trhu do vzájemných vztahů, kde každý z nich usiluje o prosazení svých zájmů. Spotřebitelé a výrobci vstupují na trhu do vzájemných vztahů, kde každý z nich usiluje o prosazení svých zájmů. nejvyšší užitek vs. nejvyšší zisk nejvyšší užitek vs. nejvyšší zisk Vztahy mezi spotřebiteli a výrobci na trhu zboží a služeb se utvářejí dobrovolně, s použitím peněz, při cenách určovaných trhem na základě poptávky po určitém zboží a jeho nabídky. Vztahy mezi spotřebiteli a výrobci na trhu zboží a služeb se utvářejí dobrovolně, s použitím peněz, při cenách určovaných trhem na základě poptávky po určitém zboží a jeho nabídky.

III. centrálně řízená ekonomika Všechna rozhodnutí o výrobě a rozdělování provádí stát (vláda). Všechna rozhodnutí o výrobě a rozdělování provádí stát (vláda). Hlavním nástrojem řízení je plán. Hlavním nástrojem řízení je plán. Stát vlastní půdu, kapitál, stanovuje ceny, mzdy a řídí i mikroekonomické procesy. Stát vlastní půdu, kapitál, stanovuje ceny, mzdy a řídí i mikroekonomické procesy. Motivace k práci dána administrativními předpisy a sankcemi prosazovanými zákonem (např. povinnost pracovat). Motivace k práci dána administrativními předpisy a sankcemi prosazovanými zákonem (např. povinnost pracovat).

Hospodářská politika Souhrn různých opatření státu k prosazení předem stanovených cílů. Souhrn různých opatření státu k prosazení předem stanovených cílů. Státní zásahy do ekonomiky Státní zásahy do ekonomiky daně, jednotky měr a vah,peněžní jednotky, tisk peněz daně, jednotky měr a vah,peněžní jednotky, tisk peněz Příčiny zásahů státu do ekonomiky jsou nedostatky ve fungování tržního mechanizmu (tržní selhání). Příčiny zásahů státu do ekonomiky jsou nedostatky ve fungování tržního mechanizmu (tržní selhání).

Nedostatky ve fungování tržního mechanizmu I. vznik monopolů vznik monopolů vznik negativních externalit vznik negativních externalit znečištění vzduchu, vody, půdy apod. znečištění vzduchu, vody, půdy apod. trh nevytváří zájem soukromého sektoru o činnosti důležité pro společnost trh nevytváří zájem soukromého sektoru o činnosti důležité pro společnost malé zisky, kapitálová náročnost, dlouhodobá návratnost malé zisky, kapitálová náročnost, dlouhodobá návratnost např. bezpečnost státu, péče o životní prostředí např. bezpečnost státu, péče o životní prostředí

Nedostatky ve fungování tržního mechanizmu II. trh poskytuje informace s určitým časovým zpožděním trh poskytuje informace s určitým časovým zpožděním trh zesiluje sociální diferenciaci trh zesiluje sociální diferenciaci nerovnost mezi lidmi nerovnost mezi lidmi stávky, politická hnutí, kriminalita stávky, politická hnutí, kriminalita => z těchto problémů vyplývají hlavní ekonomické funkce vlády

Hlavní ekonomické funkce vlády Vytváření právního rámce tržní ekonomiky Vytváření právního rámce tržní ekonomiky Prosazování národohospodářské efektivní alokace zdrojů. Prosazování národohospodářské efektivní alokace zdrojů. Přerozdělování důchodů a zajištění makroekonomické stability. Přerozdělování důchodů a zajištění makroekonomické stability.

Cíle hospodářské politiky Vysoká zaměstnanost (popř. snižování míry nezaměstnanosti) Vysoká zaměstnanost (popř. snižování míry nezaměstnanosti) Stabilita cenové hladiny (popř. snížení míry inflace) Stabilita cenové hladiny (popř. snížení míry inflace) Optimální hospodářský růst (omezení tržních výkyvů) Optimální hospodářský růst (omezení tržních výkyvů) Vnější rovnováha (rovnováha platební a obchodní bilance) Vnější rovnováha (rovnováha platební a obchodní bilance)

Cíle hospodářské politiky II. Zvýšení inovační aktivity Zvýšení inovační aktivity státní podpora vědy a výzkumu státní podpora vědy a výzkumu Zvýšení konkurenční schopnosti domácích výrobků na světovém trhu Zvýšení konkurenční schopnosti domácích výrobků na světovém trhu proexportní politika proexportní politika Změna struktury národního hospodářství Změna struktury národního hospodářství politika restrukturalizace politika restrukturalizace Příprava a rekvalifikace pracovníků Příprava a rekvalifikace pracovníků

Vládní nástroje zásahů do ekonomiky Monetární politika Monetární politika uskutečňuje stát prostřednictvím peněžního oběhu a úvěru uskutečňuje stát prostřednictvím peněžního oběhu a úvěru diskontní sazba (základní úroková míra) centrální banky diskontní sazba (základní úroková míra) centrální banky operace na volném trhu (cenné papíry) operace na volném trhu (cenné papíry) stanovení výše povinných minimálních rezerv pro komerční banky stanovení výše povinných minimálních rezerv pro komerční banky Fiskální politika Fiskální politika ovlivňování veřejných financí a vytváření celkové ekonomické rovnováhy pomocí změn rozsahu a struktury příjmů a výdajů státního rozpočtu ovlivňování veřejných financí a vytváření celkové ekonomické rovnováhy pomocí změn rozsahu a struktury příjmů a výdajů státního rozpočtu Důchodová politika Důchodová politika stát ovlivňuje ceny výrobních faktorů i ceny zboží a služeb prostřednictvím administrativních opatření stát ovlivňuje ceny výrobních faktorů i ceny zboží a služeb prostřednictvím administrativních opatření

Vládní nástroje zásahů do ekonomiky II Vnější obchodní a politika Vnější obchodní a politika stát ovlivňuje vývoz a dovoz zboží a služeb stát ovlivňuje vývoz a dovoz zboží a služeb Vnější měnová politika Vnější měnová politika stát reguluje měnové kurzy stát reguluje měnové kurzy Státní vlastnictví a podnikání Státní vlastnictví a podnikání státní železnice, elektrárenský průmysl atd. státní železnice, elektrárenský průmysl atd. Státní plánování a prognózování Státní plánování a prognózování informace pro podnikatele o předpokládaném vývoji cen, struktuře nabídky, poptávky atd. informace pro podnikatele o předpokládaném vývoji cen, struktuře nabídky, poptávky atd. pouze indikativní charakter => doporučení pouze indikativní charakter => doporučení

Trh a státní regulace S příchodem nové vlády dochází k částečné reformě daňového systému S příchodem nové vlády dochází k částečné reformě daňového systému ( snížení příp. zvýšení daňového zatížení ). Země Evropské unie dlouhodobě prosazují model sociálně tržní ekonomiky. Země Evropské unie dlouhodobě prosazují model sociálně tržní ekonomiky. Hospodářská politika musí odpovídat vždy konkrétním vnitřním a vnějším podmínkám určité země. Hospodářská politika musí odpovídat vždy konkrétním vnitřním a vnějším podmínkám určité země.