Reforma daňového systému 2010 3. 4. 2008. Cíle vlády Efektivní veřejná správa Přátelské veřejné služby.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Reformy v sociální oblasti Změny ve financování sociálních služeb Ing. Ondřej Mátl.
Advertisements

Daňový systém – realita a vize konference vydavatelství EURONEWS Martin Novák – ředitel divize finance ČEZ, a. s.
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
Aktuální otázky veřejných financí - příjmy 3. dubna 2009, konference TPAVF Peter Chrenko.
Daňové aktuality Daňové aktuality 14. října 2014 IFA Praha. náměstek ministra financí I. náměstek ministra financí.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
Policie ČR partner dalších orgánů státu a samosprávy Senát Parlamentu ČR Ing. Jaroslav Salivar 1. náměstek ministra vnitra.
Vize daňové reformy doc. Ing. Alena Vančurová, Ph.D. Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví Katedra veřejných financí
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Odbor veřejné správy a eGovernmentu v roce 2013
Mirek Topolánek V l á d a ODS. Vláda funguje  Díky koaličnímu kabinetu ODS:  Po deseti letech spravuje zemi  Plní volební sliby v maximální míře 
Registr dlužníků státu
Připravované úpravy daňových zákonů ke snížení deficitu a jejich dopad na malé a střední podniky 1. prosince 2009 Ing. Eduard Janota.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
definice daně přímé daně (daň z příjmu, majetkové daně) nepřímé daně
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra. Veřejné finance Finance představují proces tvorby, rozdělování a užití peněžních fondů a peněžního kapitálu. Finance.
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů („NZDP“)
Daňová reforma 2010 Snížení administrativní zátěže pro poplatníky a státní správu MF ČR Peter Chrenko.
Jan Škorpík a Martin Štěpánek 3. prosince 2008 Zavedení II. pilíře povinného důchodového systému v ČR, hlavní principy a návrh řešení.
ÚČTOVÁNÍ VE TŘÍDĚ 3: ZÚČTOVACÍ VZTAHY (základní schémata)
Daňová reforma ČR Konference ODS k reformním krokům vlády ČR Vlastimil Tlustý, 3. května 2007 Návrh nového zákona o dani z příjmů.
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Nové volební období a očekávaní obcí a měst Nové volební období a očekávaní obcí a měst XIII. celostátní finanční konference – 2. – 3. prosince 2010 Ing.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Ministr financí ČR Vlastimil Tlustý 100 dnů na MF ČR.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Daňová teorie a politika
Michal Doktor poslanec PS PČR člen Rozpočtového výboru předseda Stálé komise pro bankovnictví Daňový systém – realita a vize 25. září
Druhá fáze reformy veřejných rozpočtů - prorůstové daňové změny - Ministerstvo financí ČR
Základy daní úvod do českého daňového systému
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května 2012 – IFA. 1. Úvod 2. Změny Protischodkový balíček 2013 Protischodkový balíček 2.
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
DAŇOVÁ EVIDENCE – ÚVOD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Zuzana Mikulová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Obce jako oběť reforem? Obce jako oběť reforem? XIV. celostátní finanční konference 10. – 11. listopadu 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda SMO ČR Primátor.
Digitální Česko – veřejná konzultace Ing. Jan Duben ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Daňová teorie a politika
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Sociální pojištění Veřejný systém založený na rozpočtovém, nikoli pojistném principu. SZ a VZP.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Základní prvky daňové techniky
1 Optimalizace daní a odvodů podniku VŠFS, Zima 2006 Jiří Přibyl.
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
Business Consulting Services © 2005 IBM Corporation 9. ICT Forum, Praha Elektronická daňová správa Klientský přístup k daňovým subjektům.
Právní rámec pro oceňování a zdanění nemovitostí Jane H. Malme.
Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Vybraná problematika činnosti Svazu měst a obcí České republiky Mgr. Ludmila Němcová Ing.
Osnova: 1.Význam daňové soustavy 2.Definice daně 3.Právní úprava daní 4.Rozdělení daní v ČR 5.Základní pojmy 6.Otázky k opakování s řešením 7.Zdroje Daňová.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Finanční právo.
Ing. Daniel Trnka, Oddělení kvality regulace Úřad vlády ČR Zvyšování kvality regulace 9. mezinárodní konference o informatické podpoře personálních procesů.
Daně a jejich funkce Základy finančního práva Olga Sovová.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.13 Ročníktřetí.
FINANČNÍ GRAMOTNOST DANĚ ZŠ HejniceZ. Hyxa. DANĚ Daně a veřejné rozpočty daně jsou jedním ze zdrojů příjmů veřejných rozpočtů. Veřejné rozpočty jsou státní,
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
Současné aspekty daňového práva procesního
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Obecná část daňového práva procesního I
DAŇOVÁ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Reforma policie Největší změna za posledních 50 let
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Daňová soustava v ČR Daňová soustava v ČR Musí odpovídat soustavám EU
Expertní skupina pro snižování administrativní zátěže podnikatelů
Stavební přípravy a zásady Rekodifikace veřejného stavebního práva
PODNIKATELSKÁ RADA 23. zasedání
Transkript prezentace:

Reforma daňového systému

Cíle vlády Efektivní veřejná správa Přátelské veřejné služby

Cíl reformy daňového systému 2010 Snížení administrativní zátěže pro poplatníky a státní správu Jak toho dosáhnout: 1.Maximální zjednodušení legislativy 2.Maximální zjednodušení správy daní a odvodů

Nástroje Maximální zjednodušení legislativy –přehlednost a srozumitelnost zákonů (rekodifikace) –zákony založené na zásadách, principech a obecných pravidlech –snižování počtu daní a odvodů

Nástroje Maximální zjednodušení správy daní (1) –zjednodušení a zrychlení daňového procesu – nový daňový řád –jedno výběrní místo – sloučení výběru daní, cel a odvodů pojistného jeden formulář jedno podání jedna platba

Nástroje Maximální zjednodušení správy daní (2) –sjednocení vyměřovacích základů daně z příjmů a pojistného –klientský přístup k poplatníkům –centralizace a elektronizace procesů při vytváření efektivní organizace výběru daní a odvodů

Způsob provedení Komplexní reforma –zdaňování příjmů a majetku –daňového procesu –institucí

Reforma zdaňování příjmů a majetku Nový zákon o daních z příjmů Zrušení daně dědické a daně darovací Přehledný, srozumitelný a jednoduchý zákon Důraz na zásady a principy

Reforma zdaňování příjmů a majetku Zjednodušení odpisování majetku Větší podpora vědy, výzkumu a vzdělávání Podpora usazování kapitálu v ČR Zjednodušení daňového přiznání

Reforma zdaňování příjmů a majetku Jednotný základ pro daň z příjmů, sociální a zdravotní pojistné Nahradit sociální pojištění zavedením systému dvou sazeb pro daň z příjmů– základní a snížené –tj. zůstal by zachován efekt stropů pojistného

Reforma daňového procesu Nahrazení stávajícího zákona o správě daní a poplatků novým daňovým řádem Větší přehlednost a lepší systematická uspořádanost nového zákona Zlepšení postavení daňových poplatníků

Reforma daňového procesu Elektronizace daňové správy Posunutí splatnosti doměrku z kontroly až po rozhodnutí o odvolání Jasná pravidla pro vedení daňového spisu a nahlížení do něj

Institucionální reforma 1. fáze: sloučení daňové a celní správy 2. fáze: výběr všech veřejných příjmů prostřednictvím jednoho úřadu –jedno přiznání na jeden úřad –jedna kontrola

Veřejná diskuse Reforma daňového systému je nyní předkládána k veřejné diskusi. Veřejná diskuse potrvá do června. Návrh reformy bude upraven dle došlých připomínek.