Druhá evaluace systému ARET pro automatické předčítání učebních textů a pro vytváření automaticky čtených učebních pomůcek Druhá evaluace systému ARET.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Jak se UČIT, aby mě to nebolelo
Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Výsledná metodika hodnocení bariér v domácím prostředí + vyhlášení pravidel soutěže.
AV stručná prezentace.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
1 KALIBRO 39 Výsledky průzkumu mezi žáky Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
Hodnocení přístupnosti soutěžních webů aneb proč se vyplatí myslet na přístupnost webů veřejné správy RNDr. Hana Bubeníčková, Mgr. Radek Pavlíček, duben.
Polovodiče 1 Mgr. Milan Hampl EU OPVK ICT2-1/F07 Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Určeno pouze pro výuku Žádná část ani celek nesmí být použit pro.
INKLUZÍVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SVP
LOGOPEDICKÁ INTERVENCE
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Jednoduché vyhledávání – Jednoduchý uživatel Bc. Helena Selucká Knihovna Jiřího Mahena v Brně sekce IVU: Čtenářská gramotnost.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
 Pro hodnocení není žádný jednoznačný předpis či návod, žádná kuchařka.  Existují principy, metody, formy a prostředky a také specifické podmínky školy.
UMĚNÍ UČIT SE Mgr. Michal Oblouk. UČENÍ  měli bychom: a)zjistit, jaký způsob učení nám nejvíce vyhovuje a používat ho b)uvědomit si, že je důležité procvičování.
Dotazovací techniky I. Druhy dotazovacích technik a jejich užití:
Základní škola a Mateřská škola Stařeč, okres Třebíč
Metody pedagogické diagnostiky
Jak sestavit referát „Kuchařka“ pro žáky.
Vyhodnocení besed a ankety studentů SŠ o neobnovitelných přírodních zdrojích VŠB - TU Ostrava, katedra společenských věd Ing. Jiří.
Využití dotazníku při evaluaci Mgr. Miroslava Dvořáková 2007.
Matematika a její aplikace Číslo a početní operace ve 4. třídě Odhad výsledků VY_32_INOVACE_16 Sada 24 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T.
Anotace: přímá řeč – rozšiřující učivo, oslovení Autor: Mgr. Michaela Vacková Jazyk: český Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Očekávaný výstup:
Logopedická třída MOTÝLCI
Autoevaluace školy ZŠ pro žáky se speciálními vzdělávacími potřebami s.r.o. Aviatiků 462, Ostrava-Hrabůvka Mgr. René Macháč.
Limita a spojitost v učivu na střední škole Vedoucí práce: RNDr. Jitka Laitochová, CSc.
Pedagogická diagnostika
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Spolupráce rodiny a školy z pohledu rodičů a učitelů ( Danuše Matýsková ) Bc. Andrea Štefková.
Základní škola, Březinská 1702, Vlašim
Reedukace SPU s využitím počítačů
Optika Mgr. Miluše Hamplová EU OPVK ICT2-2/F20 Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Určeno pouze pro výuku Žádná část ani celek nesmí být použit pro.
MASARYKOVO GYMNÁZIUM VSETÍN
Práce s dětmi se speciálními vzdělávacími potřebami. Příklady dobré praxe.
Mgr. Kateřina Lojdová - nejčastější organizační forma výuky - učitel souběžně a přímo vyučuje větší skupinu žáků (třídu, skupinu,
Didaktika geografie.
Za akademický rok 2011/2012 prof. RNDr. Hana Kolářová, CSc. proděkanka LF UP.
Za akademický rok 2012/2013 prof. RNDr. Hana Kolářová, CSc. proděkanka LF UP.
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
HYPOTÉZY ● Hypotéza je tvrzrní (výrok) vyjařující vztah mezi proměnnými ● Hypotézy vychází z výzkumného problému. ● Hypotézy se stanoví na začátku výzkumu.
Škola pro všechny EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA K DOLŮM V PRAZE 12.
Průvodcovské a předčitatelské služby. jsou terénní nebo amb. služby poskytované osobám, jejichž schopnosti jsou sníženy z důvodu věku nebo zdravotního.
Inkluze pohledem rodiče: příklad dobré praxe z Liberce Dítě s mentálním postižením v běžné základní škole (ZŠ Sokolovská, Liberec) Mgr. Hana Kubíková.
Monitorování klimatu školy Jihlava Zdeněk Borůvka.
Matematika pro stavební obory 6. Autor: RNDr. Zdeněk Bláha.
CLIL zkušenosti Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
Matematika pro automobilní obory 8. Autor: RNDr. Zdeněk Bláha.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
ROČNÍKOVÁ PRÁCE je určena pro žáky 9. tříd Hlavním cílem je naučit se využívat získané poznatky v praxi, vhodně doplnit učivo základní školy a ověřit získané.
STRATEGIE ROZVOJE ŠKOLY
LOGOPEDICKÁ ODBORNÁ PÉČE
Workshop pro tazatele Bc. Petr Pavlíček Bc. Artem Vartanyan
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_104_M6
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
Bc. Nikol Fišerová, DiS., Bc. Šárka Mrázková
Mgr. Helena Hubatková Selucká VIKBB35 Podpora čtenářství – podzim 2013
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Výprava za kronikou Autor: Mgr. Ivana Tesařová
Den otevřených dveří Název školy Datum.
Šablony I a jejich realizace Hradec Králové/Pardubice/Liberec
Základní škola. Základní škola a Mateřská škola, Nová Ves, okres Liberec, příspěvková organizace.
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Projekt VOV Ekonomická sekce jazyky
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Druhá evaluace systému ARET pro automatické předčítání učebních textů a pro vytváření automaticky čtených učebních pomůcek Druhá evaluace systému ARET pro automatické předčítání učebních textů a pro vytváření automaticky čtených učebních pomůcek Vypracovala Kateřina Dostálová

Celkem bylo vyplněno 41 dotazníků, cílovou skupinou byli uživatelé systému ARET, konkrétně žáci Základní školy a Mateřské školy pro zrakově postižené a vady řeči, Plzeň, Lazaretní 25 (6., 7., 8. a 9. třída). Při vyplňování dotazníků byl zvolen individuální přístup a to z toho důvodu, že respondenti často nechápali přesný význam otázek nebo často nějakému slovu nerozuměli (např. monotónní), díky tomuto přístupu se také podařilo zodpovědět a vyplnit všechny otázky. Úvod

Celkově převažuje kladné hodnocení a pozitivní vztah k programu ARET. Potíže, s nimiž se žáci setkali, se týkaly spíše minulosti, kdy byl program ještě v začátcích. Z dotazníku také vyplynulo, že většina rodičů dětí o program nemají zájem. Naopak děti těch rodičů, kteří o program zájem jeví, uvádějí častější návštěvu programu a celkově mají o programu větší znalosti. Dále z dotazníků vyplývá, že žáci nevyužívají funkce v nastavení – většinou o některých funkcích ani neví (funkce nastavení rychlosti čtení). Žáci by program doporučili těm, co mají nějaký problém s učením (díky vadě/postižení nebo jen něčemu nerozumí) a hlavní jeho užitečnost vidí v přístupnosti (kdykoliv přístupný na internetu), lepšímu vysvětlení učiva, díky předčítanému hlasu lepší soustředění a komplexnost látky na jednom místě (pro ty, kteří mají problém si vést úhledně sešit nebo si nestíhají dělat zápisky). Hodnocení

R4. Jsou tvoji rodiče obeznámeni s možností využití pomůcky pro automatické čtení učebních textů ARET? Q26. V jaké míře se zajímali další lidé v tvojí blízkosti o pomůcku ARET?

Q1. Jak se učíš s pomůckou ARET?

Q3. Jak často používáš pomůcku ARET v případě, že je probíraná látka ve škole obtížnější? (Jak často program používáte ve škole při obtížnějším učivu – tvoje vlastní hodnocení).

Q5. Jak často využíváš pomůcku ARET při přípravě na vyučování, obsahuje – li témata, která se právě učíte ve škole? (Jak často ARET používáš doma, v případě, kdy je látka obtížnější).

Q12. Můžeš využívat pomůcku ARET i v domácím prostředí?

Q17. Hlas, který předčítá učební texty a příklady:

Q21. Pomohla ti pomůcka ARET v pochopení obtížných témat z matematiky nebo fyziky?

Q24. Je pro tebe práce s pomůckou ARET zajímavější, než:

Q27. Práce s pomůckou ARET mi: