VY_62_INOVACE_1_2_01 „Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová.“ Finanční plánování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Ukládání finančních prostředků  Valorizace příjmu  Valorizační spirála  Nákup hmotného majetku  Zdroj: Petr Kinský a kol.: Finanční gramotnost, obsah.
Advertisements

Kudy vlastně putují peníze
Odhad komunikační situace III.. Pozorně si přečtěte uvedený text: Já možná jenom jedinou věc, která mě ještě napadá nad tímto materiálem, že si pořád.
Jak na to, aniž bychom se zničili
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Finan č ní plán – rozpo č et domácnosti I VY_62_INOVACE_1_2_05 Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Finanční plán.
Time management.
Životní úroveň (II. část)
Chování domácností. Úvod n Jak a čím jsou domácnosti ovlivněny.
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
VÝPOČTY POJISTNÝCH ČÁSTEK V INFLAČNÍ PROSTŘEDÍ
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 27.července 2012 Název: VY_62_INOVACE_
Taktická příprava Michal Lehnert.
© GI, konzultační a vzdělávací skupina OLOMOUC Vyhodnocení a zefektivnění procesů plánování sociálních.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
VY_62_INOVACE_1_2_07 Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Zajištění rizik.
VY_62_INOVACE_1_2_03 Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Finanční nezávislost.
HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTI.
DEFINICE CÍLŮ A PRIORIT KALKULACE ZDROJŮ INVESTOVÁNÍ SPOŘENÍ INFLACE-KUPNÍ SÍLA PENĚZ TYPICKÉ CÍLE FINANČNÍHO PLÁNOVÁNÍ RIZIKA Finanční plánování – cesta.
OSOBNÍ (RODINNÉ) HOSPODAŘENÍ – ZÁKLADNÍ POJMY
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
EKONOMICKÁ PODSTATA BYDLENÍ Ing. David Slavata, Ph.D. Ekonomika bydlení.
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektuInovace výuky v PrŠ Horní Česká Šablona - název/číslo: III/2 Inovace.
Finanční plán, finanční cíle
Finanční plánování Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník Autorem materiálu je Jitka Fialová, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace.
Finanční plán – rozpočet domácnosti II
VY_32_INOVACE_EKO_06 MARKETINGOVÝ VÝZKUM I. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Formulace zadání na počátku musí být informační potřeba uživatele = objektivní kategorie definování informační potřeby pro konkrétní místo v systému řízení.
Rozpočet domácnosti Název školy
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Inovace výuky v PrŠ Horní Česká Šablona - název/číslo: III/2 Inovace.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Time management.
Eva Dufková, Jan Matyáš VSRR, 3.ročník
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Sylva Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Finanční gramotnost – klidná cesta rozbouřeným mořem financí Jaké znalosti a dovednosti musíme mít, abychom naplnili vlastní cíle?
Plánování hodiny pozpátku Text: Ivan Klíma, Jak daleko je slunce Příprava hodiny literární výchovy pro žáky 4. a 5. ročníku ZŠ A. Studentka vyhledá text.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_03_Majetek a závazky domácnosti TEMA:Finanční.
Příprava schůzky zájmového útvaru Seminární práce z předmětu Metodiky zájmových činností I.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Budoucnost a peníze Můj aktuální vztah k penězům hodnotím.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření domácnosti. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
ANOTACE Objasnit žákům pojem krátkodobý a dlouhodobý cíl, seznámit je s vytyčováním svých cílů a s využitím pozitivních vzorů. Výukový materiál.
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
Konflikt  Náročná situace, střetnutí protichůdných sil na cestě k cíli.  Situace, v níž je nutno vybrat z určitých variant či alternativ  Do konfliktu.
HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTI Majetek domácnosti. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
finanční vzdělávání dětí
Začínáme finančně plánovat
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Inovace výuky prostřednictvím.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Finanční plánování Dáváme rady a tipy pro zvýšení si životní úrovně a pro vyrovnaný nebo zvyšující se domácí rozpočet!
INOVACE ŠVP ZAČLENĚNÍM PŘEDMĚTU FINANČNÍ HOSPODAŘENÍ
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
hospodaření domácnosti.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
LET ZAPOJENÝCH DĚTÍ PROJEKTŮ 6 15 KOL PROJEKTU ROZHLED.
Wales 2019 Průvodce registrací pro studenty
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název společnosti Obchodní plán.
HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTI
Transkript prezentace:

VY_62_INOVACE_1_2_01 „Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová.“ Finanční plánování

I. Plánování (obecně)

Úkol Vysvětlete postup při řešení jedné z následujících situací, jste-li pověření přípravou: rodinné dovolené, maturitního plesu, vybavení nového bytu, stavby rodinného domu. Co je pro úspěšné zvládnutí uvedených situací společné?

Plánování (obecně) Co? Proces stanovení cílů a cest k jejich dosažení. Nemáme-li přesně definované cíle, nemůžeme je dosáhnout, řešíme jen momentálně aktuální věci, dle náhle pociťované potřeby, nahodile. Proč? Splnění cílů je jednodušší, usnadňuje rozhodování, řešení situací, problémů, šetří čas. Např. chci se stát právníkem – po ZŠ půjdu na gymnázium, z volitelných předmětů si zvolím humanitně zaměřené…

Přístup k plánování Úkol Identifikujte svůj osobní vztah k plánování, např. při přípravě na strávení volného času o víkendu, při přípravě na výlet, dovolenou či na velkou písemku. A) Neplánuji. B) Plánuji občas, něco, nesystematicky. C) Plánuji, ale nedodržuji plány. D) Plánuji a dodržuji plány.

Vaše budoucnost Chcete své vlastní bydlení? Jaké? Popište. Načrtněte. Jak svůj byt/dům získáte?

II. Finanční plánování

Finanční plánování Plánování v oblasti financí. Charakterem strategické. Stanovení finančních cílů a cest k jejich splnění. cesty Cíl

Základní zásady 1. Řešíme důležité, strategické, „drahé“ věci. 2. Začínáme od těch nejdůležitějších (priorit). 3. Čím dříve začneme, tím lépe.

1. Ř ešíme d ů ležité, strategické, „drahé“ v ě ci. Při zahrnutí všech finančních problémů, včetně drobností, by se stal plán nepřehledný. Pokud budeme řešit drobnosti, na „velké“ věci peníze nezbudou.

2. Začínáme od priorit. V opačném případě nám na nejdůležitější věci nemusí zbýt. Pokud se soustředíme na drobnosti, můžeme na základní věci zapomenout. 1.

3. Čím dříve začneme, tím lépe. Chceme-li umět dobře anglicky, protože za 2 roky odlétáme do USA, čím dříve se začneme učit, tím lépe budeme hovořit. Chce-li se student naučit na MZ, nezvládne to, nechá-li přípravu na poslední chvíli, často to vzdá s pocitem beznaděje nebo bude spoléhat na štěstí. Chceme-li si na důchod našetřit Kč, nemůžeme začít investovat v 60 letech a doufat, že stihneme shromáždit potřebnou částku. dob ř ešpatn ě

Finanční plánování - podstata Snaha optimalizovat finanční situaci v současnosti i budoucnosti, optimalizovat domácí finance vzhledem ke stanoveným cílům a situaci jedince, domácnosti. Snaha správně nakombinovat příjmy a výdaje, volné finanční prostředky využít optimálním způsobem k zajištění přítomnosti i budoucnosti.