Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace."— Transkript prezentace:

1 Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 3. ročník oboru Ekonomika podnikání Vzdělávací oblast: Rozpočtová gramotnost Název učebního materiálu: Rodinný rozpočet Jméno autora: Ing. R. Krastenicsová Datum vytvoření: 22.9. 2012 Reg.č. projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0627

2 Klíčová slova: Rozpočet, příjmy, výdaje, přebytek, deficit Anotace: Prezentace je určena žákům 3. ročníku oboru Podniková ekonomika. Inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek – prezentace. Metodické pokyny: Pomocí tohoto materiálu se žák naučí orientovat v rodinném rozpočtu, rozpozná přebytek nebo schodek.

3 Rodinný rozpočet Umíme hospodařit s penězi? Nakolik jsou peníze důležitou součástí našeho života? Mnoho lidí nemá reálnou představu o výši svých nákladů. O to víc vzniká potřeba vedení domácího rozpočtu.

4 Úvod Čas věnovaný vydělávání peněz zabírá minimálně třetinu dne. Je nerozumné své vydělané peníze nekontrolovaně či nezodpovědně utratit. Je třeba si sestavit rodinný rozpočet. Cílem je naučit se zásadám hospodaření s penězi v rodině a umět nakládat s moderními finančními produkty.

5 ÚČEL rodinného rozpočtu Jak nám pomůže dobře a reálně sestavený rodinný rozpočet? Získáme kontrolu nad vlastní finanční situací. Mnohdy najdeme zdroje pro rezervy a úspory. Zvládneme nečekané výdaje. Můžeme předejít vytváření zbytečných dluhů. Vytvoříme si správné návyky. Staneme se správci svých peněz.

6 Postup sestavení rozpočtu Jak postupovat při sestavení rozpočtu 1 – sepsat a sečíst všechny čisté příjmy domácnosti/rodiny B – sepsat seznam všech měsíčních výdajů C – porovnat rozdíl mezi příjmy a výdaji

7 DRUHY ROZPOČTU A– příjmy domácnosti Příjmy jsou všechny peníze, které přijdou do domácnosti za určité období. Mzda Dávky Příjmy z podnikání. Příjmy z pronájmu. Příjmy z kapitálového majetku.

8 Příjmy domácností Celková suma příjmů v domácím rozpočtu vzniká součtem všech příjmů výdělečně činných členů rodiny, kteří přispívají na chod domácnosti. Sečtěte tedy všechny čisté příjmy domácnosti.

9 Výdaje domácností B – výdaje domácnosti Výdaje jsou všechny peníze, které domácnost v určitém období vydá. Udělejte si podrobný pomocný seznam veškerých výdajů (možná je i tabulka). Zvolte si způsob, který vám vyhovuje.

10 DRUHY výdajů v domácnosti Bydlení – nájem, vodné stočné, plyn, elektřina, topení, internet, telefon, daň z nemovitosti, údržba domácnosti, …. Potraviny – nákupy jídla a nápojů, jídlo a nápoje v restauraci, jídlo pro domácí mazlíčky, drogerie, čistící prostředky do domácnosti,… Doprava – jízdné za vlak /autobus, taxi, vlastní auto – benzin/ nafta, údržba,….

11 Zájmy – kultura, zábava, sport, nákupy pro radost, hudba, knihy, výlety. Oblečení Děti – kroužky, školné, cestování, péče o děti,… Nahodilé výdaje – dárky, dovolená, vybavení domácnosti, kurzy Pojistky – pojištění domácnosti, auta, osob Splátky – splátky hypotéky, spotřebitelského úvěrů, kreditní karty, leasingové splátky,… DRUHY výdajů v domácnosti

12 Úspory – pravidelně odkládané částky na tvorbu rezerv, stavební spoření, důchodové připojištění, investice,… Po tomto celkovém sepsání nákladů si můžete sestavit jednoduchou tabulku, do které budete zapisovat všechny zjištěné výdaje.

13 POROVNÁNÍ PŘÍJMŮ A VÝDAJŮ Po vyplnění příjmů a výdajů domácnosti porovnáme příjmovou a výdajovou stránku našeho rozpočtu a zjistíme jak hospodaříme. Poté můžeme znovu projít všechny výdaje a přemýšlet, zda některé nejsou zbytečně nebo neadekvátně vysoké.

14 TVORBA REZERV Důležitá je tvorba rezerv, tzv. odkládaná částka na horší časy. Principiálně není ani tak důležité, jakou částku si odkládáte stranou, ale hlavně to, zda se vytváření finančních rezerv stane pevnou součástí osobního či rodinného rozpočtu. Důležitá je hlavně pravidelnost. Výše pravidelného spoření se pohybuje od 3-15% z čistých příjmů nebo nákladů domácnosti.

15 ROZPOČET - VÝSTUPY PŘEBYTEK Příjmy jsou větší než výdaje, tj. vzniká přebytek osobního rozpočtu DEFICIT Příjmy mohou být menší než výdaje, tj. vzniká schodek (deficit) rozpočtu

16 SHRNUTÍ Osobní (rodinný rozpočet) je jedním z nástrojů, díky kterému jednotlivec či rodina lépe zvládá požadavky na život v ekonomické realitě. Jasný rozpočet pomáhá získat kontrolu nad svou finanční situací.

17 Použité zdroje Učebnice – Finanční gramotnost – obsah a příklady z praxe škol Petr Klínský, Danuše Chromá, Svatava Tesařová, Michal Janák – Finanční gramotnost - úlohy a metodika Petr Klínský, Danuše Chromá – Slabikář finanční gramotnosti – Učebnice základních 7 modulů finanční gramotnosti kolektiv autorů -Wikipedia http://www. mfcr.cz/cps / rde / xbcr/mfcr/SBFG_25_326-07_.pdf http://www. mfcr.cz/cps / rde / xbcr/mfcr/SBFG_25_326-07_.pdf http://www.nuov.cz/financni-gramotnost Internetový odkaz naleznete zde.zde


Stáhnout ppt "Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace."

Podobné prezentace


Reklamy Google