Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."— Transkript prezentace:

1 Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu VY_62_INOVACE_01.01.18 Kolik investovat? Autor Mgr. Marie Grusová Tematická oblast Finanční gramotnost pro gymnázia Ročník Pro 6. ročník víceletého gymnázia Datum tvorby Září – říjen 2012 Anotace Materiál je určen pro výuku volitelného předmětu Finanční gramotnost pro 6. ročník víceletého gymnázia Metodický pokyn Výukový materiál obsahuje základní informace a pojmy úzce související s finanční gramotností, dále navazující grafy, obrázky a výpočty.

2 ANOTACE V tomto materiálu si objasníme pojem strategické uvažování, dále si řekneme něco o investiční strategii, co je to diversifikace investora, kdy mluvíme o investici jednorázové versus dlouhodobé a co je to Paretovo pravidlo 20/80.

3 18. KOLIK INVESTOVAT? Pokud „máme na to“, víme vůbec, jaké máme možnosti investovat? A co je to vlastně „investování“, jak se liší od „spoření“? Existuje zde nějaká riziko a je něčím ovlivnitelné? Souvisí investování nějakým způsobem s s moji povahou, temperamentem?

4 Možnosti investování i pro běžného člověka Než se pustíme do investování, měli bychom si v hlavě promyslet následující body: -investování je dlouhodobá záležitost, tudíž začít s ní dříve, než půjdeme do důchodu, dokud máme pravidelný příjem na určité úrovni a můžeme si výnosy z investování v budoucnosti ještě užít, -kolika peněz se můžu ve své aktuální situaci vzdát? -zvážit si svůj reálný cíl – čeho chci svým investováním dosáhnout? (pozor na nereálné cíle!!!), -nesmíme zapomenout, že v průběhu života dochází i k nečekaným výdajům (nemoc, stěhování…), takže mít i určitou finanční rezervu, kterou investovat nechci, nemůžu.

5 Diverzifikace investice Platí zde jedna základní zásada: „Nikdy nevkládej všechna vajíčka do jednoho košíčku“. Víme, co to znamená?

6 Rozložení rizika při investování – nebo-li jak rozdělit (diverzifikovat) svoje finance Jedná se o tzv. FINANČNÍ PORTFOLIO. Zkuste vyhledat z dostupných zdrojů o jaký pojem se jedná. Jakou souvislost má s investováním?

7 Jednorázově a nebo dlouhodobě investovat? Jednorázová investice = tj. k určitému datu musíme splatit celou investovanou částku, abychom na ní mohli v budoucnosti participovat. Můžeme ji hradit jak z vlastních volných finančních zdrojů, tak ale i prostřednictvím půjčky. Zde je nutno se zamyslet: -Je pro nás zatížení půjčkou únosné? -Musíme něčím ručit? -Skutečně pokryjí naše výnosy z dané investice i náklady na půjčku? -Jaké zde existuje riziko selhání dané investice?

8 …a dlouhodobá pravidelná investice? „Přihazuji“ např. měsíčními odvody, kvartálními či ročními. Většinou pro občany přístupnější forma investování, jelikož zde máme možnost průběžně si šetřit a přitom i zachovávat finanční krytí aktuálního života.

9 Paretovo pravidlo 20/80 = obecné pravidlo italského ekonoma Vilbreda Pareta (1848 – 1923), podle kterého 80 % výstupů je způsobeno 20 % vstupů. Týká se všech oblastí života – jak např. studia, efektivnosti, zisku… Tak např. toto pravidlo říká, že 20 % zákazníků přináší obchodníkovi 80 % zisku; nebo že 80 % kriminality způsobuje 20 % recidivistů, nebo že 80 % všech úrazů hrazených pojišťovnou způsobí 20 % nejrizikovější populace.

10 …jaký dopad na investování má Paretovo pravidlo? Jedná se vlastně o určitý soubor pravidel, který nám říká, jak vysokou částku bychom měli spořit, a jakou investovat, abychom mohli běžně fungovat a přitom i mít maximální zisk v budoucnosti. Mezi jedno z těchto pravidel např. říká, kolik bychom měli mít naspořeno na běžném účtu, abychom se nedostali do životních finančních problémů. Toto pravidlo říká, že minimální naše finanční zásoba by měla činit alespoň tolik, aby pokryla např. v případě nezaměstnanosti nebo dlouhodobé nemoci 6 měsíců fungování naší domácnosti bez problémů. Další potřebné informace: „Kolik utrácíme a kolik bychom mohli spořit“ www.penize.cz, nebo www.investia.cz.www.penize.cz

11 Použité zdroje: Vlastní.


Stáhnout ppt "Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0873 Název materiálu."

Podobné prezentace


Reklamy Google