DEPRESE A PORUCHY SPÁNKU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Péče o seniora trpícího depresí
Advertisements

OBEZITA.
Marta Hlobilová 2. Ročník MBB, UPOL
SPÁNEK Šárka Blatná.
Nemoci oběhové soustavy
Koncepce péče o staré občany
Klinická propedeutika
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
MUDr. Radkin Honzák, CSc. Psychiatrická katedra IPVZ
Emoce (city).
Stres Vypracovala:Terezie Stránská
Vymezení pojmů, definice
Návykové látky, závislosti
Spánek Vypracoval: Dominik Bobek Obor: Technické lyceum Třída: 1L
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE _2211_VO8 KONFLIKT A STRES © Mgr. Jana Báčová, 2012Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou.
Náročné životní situace
Rozdíly mezi osobnostmi
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Civilizační choroby autor VM:Ing.
Anorexie Denisa Kandlová 2.HC.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
OBEZITA.
Zvládnu i náročné životní situace I.
Stres Petr Machala. anglicky stress = napětí, namáhání, tlak jedinec je vystaven mimořádným podmínkám následné obranné reakce mají za cíl zachování vnitřní.
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství PSYCHOSOMATIKA Psychosociální vlivy působící na vznik infarktu myokardu.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Periodizace lidského věku: Období dospělosti Období stáří
Deprese Diagnostika a léčba
OSTEOPORÓZA Iveta Antoszyková 2.HA.
Potřeba spánku a odpočinku
Přetížení a přetrénování Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Alergie je přehnaná reakce imunitního systému na určité, tělu cizí látky, nacházející se v okolním prostředí Alergie je přehnaná reakce imunitního systému.
Deprese Táborská, Kubátová V7A.
Poruchy spánku Jakub Kužílek X33BMI.
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Vznik a odstranění únavy
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem
Pavlína Hlaváčová Alzheimerova choroba Pavlína Hlaváčová
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_03.
Definice, základní pojmy
Duševní hygiena. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
Návykové látky VY_32_INOVACE_14_36.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Psychické stavy Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
Jak překonat únavu VY_32_INOVACE_16_36.  Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace  Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ 
Stres = stav organismu vznikající jako reakce na nepřiměřenou zátěž.  Mírný stres může zvýšit výkon, pomoci mobilizovat síly.  Velký stres naopak výkon.
Co to vlastně je ?  Způsobuje nevratné změny v mozkových buňkách a úbytek mozkové hmoty.  Varovným signálem bývá, že člověk začne trpět neobvyklou ztrátou.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
NA POHYB BYCHOM MĚLI PAMATOVAT I KDYŽ ZAPOMÍNÁME
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Autor : Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk : Čeština
Charakteristiky vybraných nemocí
Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem
CMP je porucha v prokrvení mozkové tkáně
OBSTRUKČNÍ BRONCHITIDA, ASTMA
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Stres a jeho zvládání.
Bolestivé stavy pohybového aparátu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

DEPRESE A PORUCHY SPÁNKU Pavel Sušický UJEP, 26. 11. 2010

SPÁNEK nezbytná fyziologická potřeba citlivý indikátor, "že není něco v pořádku" časté  -  až polovina dospělých trpí některým typem poruchy důsledky   snížený výkonnost vyšší nemocnost narušení pozornosti, mikrospánek porucha vštípivosti zpomalení reakcí Připraveno jako podklad pro přednášky: 24.11.00 FNKV Praha 6.3.01 interní odd. MN Ústí n.L.

PORUCHA SPÁNKU déletrvající porucha - riziko vzniku deprese nebo úzkosti optimální - 6 - 7 hodin stejné poruchy mají ti, co spí méně než 4 hod.  a více než 9 hodin! existuje vztah mezi poruchou spánku a infarktem či cévní mozkovou příhodou   zvyšuje se riziko cukrovky Připraveno jako podklad pro přednášky: 24.11.00 FNKV Praha 6.3.01 interní odd. MN Ústí n.L.

CO JE NESPAVOST definice: jedná se o poruchu spánku, kdy postižený vnímá spánek jako obtížně dosažitelný, přerušovaný, krátký, nedostatečný a neosvěžující základem pro určení k přístupu je délka nespavosti přechodná - do týdne - krátkodobý stres krátkodobá - do 3 týdnů - vážná nemoc, úmrtí dlouhodobá - déle jak měsíc, často spojena s depresí či celkovými chorobami Připraveno jako podklad pro přednášky: 24.11.00 FNKV Praha 6.3.01 interní odd. MN Ústí n.L.

PŘÍČINY 1. vnitřní faktory   -  sy spánkové apnoe!, kdy dochází ve spánku k přerušení dechu hormonální - menses, přechod    sy apnoe spánkové by měl být vyšetřen ve spánkové laboratoři 2. vnější faktory špatná spánková hygiena vlivy prostředí stres Připraveno jako podklad pro přednášky: 24.11.00 FNKV Praha 6.3.01 interní odd. MN Ústí n.L.

Nespavost jako příznak stresu a deprese typické - časné ranní probouzení s neschopností znovu usnout přidají-li se stavy úzkosti, smutná nálada, ztráta zájmů, pokles energie - pozor na depresi Připraveno jako podklad pro přednášky: 24.11.00 FNKV Praha 6.3.01 interní odd. MN Ústí n.L.

Tělesné choroby provázené nespavostí bolest - celá řada nemocí svědění - kožní choroby, alergie nemoci srdce - arytmie, dušnost plicní choroby – astma některé léky Připraveno jako podklad pro přednášky: 24.11.00 FNKV Praha 6.3.01 interní odd. MN Ústí n.L.

ZÁSADY SPÁNKOVÉ HYGIENY neležet na lůžku v bdělém stavu při buzení vstát, dělat jinou činnost, pak znovu ulehnout vyřadit alkohol, kofein, cigarety cvičení odpoledne zvýšené psychické napětí - vyčerpáním energie - procházka apod. teplá lázeň 2 - 3 hodiny před spaním před spaním neřešit problémy upravit prostředí - hlučné přístroje, vyvětrat Připraveno jako podklad pro přednášky: 24.11.00 FNKV Praha 6.3.01 interní odd. MN Ústí n.L.

dostatečně velké a široké - minimálně o 20 cm delší Lůžko dostatečně velké a široké - minimálně o 20 cm delší matrace! - podložka tvrdá, na ní polotuhá podložka - z 1 kusu, ne pera, molitan cca 10 cm vysoký, optimální – vyzkoušet Poloha velice důležitá špatně - na břiše, zejména při nemocech páteře, obtížné dýchání, otáčíme hlavu a zatěžujeme nejen krční páteř, ale i okolní tkáně! ranní ztuhlost krku a šíje - bolesti hlavy   Připraveno jako podklad pro přednášky: 24.11.00 FNKV Praha 6.3.01 interní odd. MN Ústí n.L.

POLŠTÁŘ mylné, že podložení hlavy má být co nejmenší správně - řídí se držením a průběhem hrudní páteře, hlava a krk nesmí být v předkolu či záklonu optimální velikost 30x70 cm, výška 6 - 8 náplň dřevitá vlna nebo seno - má být pevný, ale pružný důležité! tak vysoký, aby vyplnil úhel mezi hlavou a ramenem Připraveno jako podklad pro přednášky: 24.11.00 FNKV Praha 6.3.01 interní odd. MN Ústí n.L.

LÉČBA PORUCH SPÁNKU 1. Sebeléčba 2. Lékař jen u lehčích poruch fytoterapie – bylinné směsi - medunka, kozlík, chmel, třezalka ne alkohol pozor na tzv. interakce, to znamená působení s jinými léky, které užíváte!!!! 2.   Lékař hypnotika antidepresiva anxilolytika - proti úzkosti krátkodobá, je návyk nikdy kombinace s alkoholem - potencují se navzájem Připraveno jako podklad pro přednášky: 24.11.00 FNKV Praha 6.3.01 interní odd. MN Ústí n.L.

DEPRESE provází lidstvo převážnou částí jeho historie   řada známých osobností - Mark Twain, Vincent van Gogh, Miloš Kopecký, Otta Pavel a další S depresivní náladou se setká každý. Většinou jde o běžné smutky všedních dnů, provázené mrzutostí, nepohodou, nervozitou. Stoupne-li intenzita tak, že nemocného omezuje v běžném životě a trvá-li déle, paK jde nejspíše o skutečnou depresi. Připraveno jako podklad pro přednášky: 24.11.00 FNKV Praha 6.3.01 interní odd. MN Ústí n.L.

PŘÍZNAKY DEPRESE smutná a sklíčená nálada, působící nemocnému skutečnou duševní trýzeň a bolest Typické: ztráta smyslu života naprostá absence životních cílů  ztráta odvahy žít pocit ztráty vlastní ceny úvahy o sebevraždě chybění energie ztráta všech aktivit, které bavily porucha spánku - časné probouzení hubnutí,ale také obesita různé bolesti pocení, zácpa Připraveno jako podklad pro přednášky: 24.11.00 FNKV Praha 6.3.01 interní odd. MN Ústí n.L.

PŘÍČINY DEPRESÍ nespočet hypotéz - 2 základní faktory první - vztahy jedince s okolím druhý - naše individuální schopnost odolávat stresu - toto je geneticky předurčeno! velká role tzv. biologických faktorů Mnohdy předchází velká psychická zátěž nebo dlouhodobý stres, někdy i tělesné onemocnění nebo kombinace těchto faktorů Vliv tělesných onemocnění platí zejména pro starší pacienty Připraveno jako podklad pro přednášky: 24.11.00 FNKV Praha 6.3.01 interní odd. MN Ústí n.L.

KDY VYHLEDAT LÉKAŘE pomýšlíte na sebevraždu činní vám těžkosti zvládat běžné každodenní činnosti ani po delší době se necítíte dobře ke zlepšení nálady pravidelně užíváte alkohol nebo zklidňující léky Připraveno jako podklad pro přednášky: 24.11.00 FNKV Praha 6.3.01 interní odd. MN Ústí n.L.

JAK PŘEDCHÁZET DEPRESI snižování míry stresu - tzn. vyvarovat se nadměrného stresu a zvládnout, jak se s ním vypořádat nácvik sociálních dovedností. Tzn. snést kritiku druhého bez pocitu viny a neschopnost říci ne!!! důležitá asertivita, což je schopnost zdravého sebeprosazení pěstování sociální sítě. Deprese je spojena  s izolací od lidí. Vejděte do styku s lidmi, i přes to, že z nich máte obavy. Začněte tam, kde se nemusíte stydět. Připraveno jako podklad pro přednášky: 24.11.00 FNKV Praha 6.3.01 interní odd. MN Ústí n.L.

CO MŮŽEME SAMI UDĚLAT týká se pouze l e h č í c h forem! pravidelné tělesné cvičení, úměrné věku a zdravotnímu stavu fototerapie - dostatek jasného světla akupunktura masáž relaxační bylinné extrakty - třezalka Aromaterapie - citrusová vůně Připraveno jako podklad pro přednášky: 24.11.00 FNKV Praha 6.3.01 interní odd. MN Ústí n.L.

John Lennon, zakladatel skupiny Beatles "Až ti bude v životě nejhůř, otoč se ke slunci a všechny stíny padnou za tebe" Připraveno jako podklad pro přednášky: 24.11.00 FNKV Praha 6.3.01 interní odd. MN Ústí n.L.

„Pamatuj, že i ta nejtěžší hodina v tvém životě má jen šedesát minut." Sofokles   „Pamatuj, že i ta nejtěžší hodina v tvém životě má jen šedesát minut." Připraveno jako podklad pro přednášky: 24.11.00 FNKV Praha 6.3.01 interní odd. MN Ústí n.L.

Sebastián Roch Chamfort "Nejztracenější den našeho života je ten, v němž jsme se nezasmáli." Připraveno jako podklad pro přednášky: 24.11.00 FNKV Praha 6.3.01 interní odd. MN Ústí n.L.

děkuji za pozornost Připraveno jako podklad pro přednášky: 24.11.00 FNKV Praha 6.3.01 interní odd. MN Ústí n.L.