Historická próza Tmějová Lucie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Advertisements

zpracovaný v rámci projektu
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Český stát za vlády lucemburků
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková Základní.
Významní čeští panovníci
ČESKÝ STÁT POČÁTKY ČESKÉHO STÁTU
Dávní Slované Eliška Rybová.
Předchůdce člověka – opakování
ČESKÉ ZEMĚ PO BITVĚ NA BÍLÉ HOŘE
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Identifikátor materiálu: EU
Přemyslovci Vláda přemyslovských knížat.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Literární výchova 3.ročník ZŠ „ Staré pověsti české“
Identifikátor materiálu: Přírodní vědy - 1/40 Anotace Dávní Slované – Obrázky z našich dějin – žák popisuje jednotlivé obrázky, uvědomuje si souvislosti.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Oprava testu.
Lucemburkové na českém trůnu (Karel IV. – 2. část)
Autor: Bc. Eva Doležalová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Úvod do dějepisu. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Autorská pohádka Aneta Škrabánková
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: 32_01Sada: 02 Ověření ve výuce: Vlastivěda Datum: Třída:
ENCYKLOPEDIE Dominika Javůrková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu „Inovace studijních oborů na PdF UHK“ reg. č. CZ.1.07/2.2.00/
jméno autora Mgr. Lenka Čechová název projektu
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
7. třída 2. pololetí Dějiny českých zemí
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ České knížectví v století Název sady: Raný.
Středověk - opakování Autor: Mgr. Martina Fišerová Datum: , ročník: 7. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Významné postavy rodu Lucemburků OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-L
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV: VY_12_INOVACE_22_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_KOSMOVA KRONIKA ČÍSLO PROJEKTU:
Epos Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Září 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.
Vláda Lucemburků Vlastivěda 4. ročník
ČESKÝ STÁT ZA VLÁDY PŘEMYSLOVCŮ V 11. STOLETÍ
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Česká republika.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Za Jakubem Krčínem Autor: Ivana Tesařová
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Náš region Česká republika se člení do 14 krajů.
Název vzdělávacího materiálu
Život v Československu mezi dvěma válkami
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Pomocné vědy historické
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_18
Příchod Slovanů, praotec Čech.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
O nejstarších dějinách Čech
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
Karel IV. OTEC VLASTI
Nejstarší české dějiny, 4.ročník
Přemyslovská knížata Vlastivěda 4. ročník
Vlastivěda – obrazy ze starších dějin
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Dana Motyčková Číslo
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
ANOTACE NÁZEV: PRAHA AUTOR: Mgr. Marie Matoušová STRUČNÁ ANOTACE (OBSAH, DATUM PILOTÁŽE): Práce s textem VZDĚLÁVACÍ PŘEDMĚT (VE KTERÉM BYL MATERIÁL ODUČEN):
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Historická próza Tmějová Lucie Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu „Inovace studijních oborů na PdF UHK“ reg. č. CZ.1.07/2.2.00/28.0036. Historická próza Tmějová Lucie

Úvod Milý čtenáři! Zajímáš se o historii a rád hledáš souvislosti mezi událostmi? Chceš se dozvědět zajímavé informace a přesto si hrát? Pokud jsi zvídavý a chceš se dozvědět například, jak to kdysi na našem území ale i v Evropě vypadalo nebo jak žili významní panovníci, či si jen přečíst komiks, tak neváhej a vyber si z těchto knih…

Chceš se dozvědět, jak cestovali naši předci před mnoha lety? Desetiletý chlapec jménem Záviš tě provede dávnými časy, ve kterých na zemi všechno probíhalo jinak než dnes. Dozvíš se, jak cestovali naši předci na území Čech, Moravy a Slezska, čím a jak se živili nebo kde bydleli. Také tě Záviš provede po starých stezkách za období lovců mamutů a vysvětlí ti jejich účel. Barevně zpracované ilustrace a mapy ti pomohou ještě blíže přiblížit dávné časy.

Stezkami lovců mamutů Ilustrované dějiny starých stezek od pradávna po současnost 1

Základní informace o knize autor: Radan Květ ilustrace: Pavel Dvorský rok vydání: 2011 věková skupina: 10 let (Květ, 2011, s. 24, 25)

Ukázka z knihy „Naši předchůdci neměli nic jiného než své tělo a bystrou mysl a také schopnost starat se o to nejnutnější, co k životu potřebovali. Zajistit obživu znamenalo najít pramen nebo potok s čistou vodou k pití, vyhledat kořínky a listí rostlin nebo jejich plody, sesbírat drobné živočichy nebo ulovit větší zvíře a najíst se….“ (Květ, 2011, s. 7) (Květ, 2011, s. 8)

Toužíš poznat české panovníky tak trochu jinak? Tato kniha tě seznámí s českými vladaři, kteří měli velkou moc, a přesto to byli také jenom lidi – jako my ostatní. Krátké životní příběhy nejen o jejich vládě, ale i úspěších nebo sporech v jejich rodinných vztazích ti napoví, jací ve skutečnosti byli lidé, kteří vedli velké bitvy. Kniha je doplněna barevnými ilustracemi, často znázorňujícími úsměvné situace.

Čeští panovníci byli taky jenom lidi Zajímavosti ze života českých vladařů 2

Základní informace o knize autor: Martina Drijverová ilustrace: Vojtěch Otčenášek rok vydání: 2010 věková skupina: 9,10 let (Drijverová, 2010, s. 11)

Ukázka z knihy „Vratislav II. byl nepochybně zajímavý muž. Stal se prvním korunovaným králem v Čechách. Nebylo to ovšem jen tak, na trůn (a to jen knížecí) původně usednout neměl! Knížetem byl totiž jmenován jeho nejstarší bratr...“ (Drijverová, 2010, s. 7) (Drijverová, 2010, s. 8)

Máš rád dějiny a komiksy? Možná si nedokážeš představit, jak komiks a dějiny spolu mohou souviset. Ovšem právě tato kniha v sobě ukrývá spojení komiksových příběhů a nejdůležitějších událostí v dějinách naší země od lovců mamutů po současnost. Také se dozvíš stručné informace o českých panovnících – najdeš je na posledních jedenácti stranách.

Ilustrované Dějiny naší země pro děti i dospělé + komiks 3

Základní informace o knize autor: Petr Dvořáček ilustrace: Josef Quis rok vydání: 2013 věková skupina: 10, 11 let (Dvořáček, 2013, s. 90)

Ukázka z knihy „Kdo by neznal památnou horu Říp? Pověst vypráví, že na ni vystoupili první Slované z kmene Čechů, vedení praotcem Čechem. Rozhled se jím tak zalíbil, že se zde usadili a zemi pojmenovali po svém vůdci…“ (Dvořáček, 2013, s. 13) (Dvořáček, 2013, s. 12)

Víš o tom, že poznávat dějiny může být velkým dobrodružstvím? Tato kniha je nejen zajímavá svojí neobvyklou velikostí a velice působivými ilustracemi, ale především tě srozumitelně seznámí s historií Evropy. Tuto knihu si oblíbíš v každém věku. Pro mladší čtenáře jsou připravené bubliny připomínající komiks, ve kterých jsou jednoduchá sdělení, pro starší krátké vystihující texty a časová osa, díky které pochopí souvislosti mezi událostmi.

Historie Evropy Obrazové putování 4

Základní informace o knize autor: Renáta Fučíková, Daniela Krolupperová ilustrace: Renáta Fučíková rok vydání: 2011 věková skupina: 7 let a více (Fučíková, 2011, s. 96)

Ukázka z knihy „Kréťané uctívali bohyni – Matku, ale nestavěli ji samostatné chrámy, jen malé svatyně v palácích. Ženy byly společensky vysoce vážené, podílely se na veřejném životě a pečlivě dbaly o svůj vzhled. Mládež se zúčastňovala divokých obřadů, při nichž se na palácových nádvořích přeskakovalo přes rohy živých býků…“ (Fučíková, 2011, s. 16) (Fučíková, 2011, s. 17)

Dokážeš si přestavit, že by si měl vládnout zemi? Jakou úlohu má panovník země a jak se nejlépe starat o blaho lidu se dozvíš právě z této knihy, která ti bude stručnými příběhy vyprávět o Karlu IV. Odhalíš například, kde tento významný panovník studoval, kolik měl žen a co všechno pro nás vybudoval. Celou knihou tě budou provázet krásně barevné ilustrace.

Karel IV. 5

Základní informace o knize autor: Alena Ježková ilustrace: Renáta Fučíková rok vydání: 2005 věková skupina: 9 let (Ježková, 2005, nestránkováno)

Ukázka z knihy „Jako římský panovník Karel ustanovil svým sídelním městem Prahu. Obě stávající pražská města, Malá Strana pod hradem a Staré Město, však novým potřebám už nevyhovovala. Proto se Karel rozhodl vybudovat nové, ohromné město…“ (Ježková, 2005, nestránkováno)

Zdroje 1- KVĚT, Radan. Stezkami lovců mamutů. Brno: Computer Press, a. s., 2011. 64 s. ISBN 978-80-251-3280-7. 2- DRIJVEROVÁ, Martina. Čeští panovníci byli taky jenom lidi. Brno: Computer Press, a. s., 2010. 102 s. ISBN 978-80-251-2683-7. 3 – DVOŘÁČEK, Petr. Ilustrované dějiny naší země pro děti i dospělé + komiks. Olomouc: Agentura Rubica, s. r. o., 2013. 200 s. ISBN 978- 80-7346-166-9. 4 – FUČÍKOVÁ, Renáta, KROLUPPEROVÁ, Daniela. Historie Evropy. Práh, 2011. 448 s. ISBN 978-80-7252-339-9. 5 – JEŽKOVÁ, Alena. Karel IV. Práh, 2005. 40 s. ISBN 80-7252-127-6.