Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Život v Československu mezi dvěma válkami

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Život v Československu mezi dvěma válkami"— Transkript prezentace:

1 Život v Československu mezi dvěma válkami
video

2 První Československá republika byla rozvinutou průmyslovou a zemědělskou zemí. Většina průmyslu bývalého Rakouska–Uherska se nalézala právě na Moravě a v Čechách. Do výroby se zaváděly nové stroje a výrobní postupy. Nejrozvinutější byl spotřební průmysl (sklářský, oděvní, textilní), ale také strojírenství. Rozvíjela se i automobilová a letecká doprava. Vyráběly se automobily značky Praga a Tatra. Významnou změnou bylo hromadné zavádění elektřiny.

3 Úspěšným podnikatelem v té době byl například Tomáš Baťa, který ve Zlíně vybudoval moderní továrnu na obuv. Vyráběl kvalitní levné boty, které prodával téměř do celého světa. Staral se i o své zaměstnance, nechal pro ně vybudovat rodinné domky, úřady, obchody, kino, školy pro děti. Snažil se jim vytvořit dobré životní podmínky.

4 Vedle hospodářských úspěchů se rozvíjela i kultura
Vedle hospodářských úspěchů se rozvíjela i kultura. V roce 1923 začalo pravidelné rozhlasové vysílání. Začínaly se natáčet černobílé filmy, například s Vlastou Burianem. Z tohoto období pochází řada známých knížek pro děti – například Povídání o pejskovi a kočičce od Josefa Čapka, Dášeňka čili život štěněte od Karla Čapka, Bylo nás pět od Karla Poláčka nebo Rychlé šípy od Jaroslava Foglara. Zrodily se i loutkové postavičky Hurvínka a Spejbla podle návrhu loutkáře Josefa Skupy. V roce 1925 bylo založeno Osvobozené divadlo, ve kterém se hrály hry Jiřího Voskovce a Jana Wericha s písničkami Jaroslava Ježka.

5 Stále důležitější roli v životě zaujímal sport, především fotbal
Stále důležitější roli v životě zaujímal sport, především fotbal. Českoslovenští sportovci se také účastnili olympijských her. Oblíbeným sportem v té době byl i tenis a lední hokej. Za první republiky se konaly sokolské slety – společná vystoupení (cvičení s hudebním doprovodem) sokolů – členů tělovýchovné jednoty Sokol. Ti vlastními silami a prostředky postavili v Praze na Strahově nový stadion – tehdy největší na světě.

6 Rozvoj první Československé republiky přerušila světová hospodářská krize (1929 – 1933).
Zboží se nedařilo prodávat, hromadilo se ve skladech, omezila se výroba a propouštěli se zaměstnanci. Přibývalo lidí bez práce. Ceny sice klesaly, lidé však neměli peníze. Zvlášť v pohraničí a ve velkých městech žilo mnoho lidí v bídě. Nezaměstnaní dostávali poukázky na stravu – tzv. žebračenky. Ale pořádně se ani nenajedli. Nespokojenost lidí rostla.

7 Jak se rozvíjel průmysl v období první republiky?
Otázky k textu: Jak se rozvíjel průmysl v období první republiky? Kdo to byl Tomáš Baťa? Jak se rozvíjela kultura v období první republiky? Jakou roli v tomto období zaujímal sport? Čím byl přerušen hospodářský rozvoj? video videoII

8 Použité zdroje: ČECHUROVÁ, Milana, Alena JEŽKOVÁ a Petr CHALUPA. Vlastivěda 5: pro 5. ročník základní školy. 1. vyd. Praha: SPN, ISBN ČERNÝ, Jiří a Jaroslav VEIS. Obrázky z československých dějin vyd. Ilustrace Barbara Šalamounová. V Praze: Albatros, 2011, 125 s. ISBN


Stáhnout ppt "Život v Československu mezi dvěma válkami"

Podobné prezentace


Reklamy Google