Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Epos Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Září 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Epos Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Září 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací."— Transkript prezentace:

1 Epos Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Září 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk – Literární výchova Výukový materiál slouží ke kontrole daltonského listu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kadlčková. Tvorba materiálu je financována z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Epos – kontrola daltonského listu 1. Co je to epos? -rozsáhlá epická báseň s velkým množstvím postav -vypravuje s odbočkami o velké řadě událostí -bohatý jazyk

3 2. Jaká témata eposy mají? -hrdinský -rytířský -historický -duchovní -zvířecí

4 3. Vyber pravdivé tvrzení. a)Epos je žánr veršovaný. b) Epos je žánr prozaický.

5 4. Ze které doby pochází nejstarší epos a jak je nazýván? -Epos o Gigamešovi -3. tisíciletí př. n. l.

6 5. Ze kterého století před naším letopočtem pochází Ílias a Odyssea? - 8. století př. n. l.

7 6. Uveď příklad rytířského eposu. - Alexandreis (o Alexandru Velikém)

8 7. Z jakých částí se skládá Epos o Gilgamešovi? - prolog + 4 části

9 8. Jaké motivy se v Eposu o Gilgamešovi objevují? - snaha dosáhnout věčného života - přátelství

10 9. Které části Bible se ukázka podobá?

11 10. Kdo to byl Homér? -řecký básník -žil v 8. stol. př. n. l. -autor eposů Íllias a Odyssea

12 11. O čem vypráví Odyssea? -navazuje na Íllias -vypráví o putování účastníka trójské války -na své cestě zažívá mnohá dobrodružství -nakonec se vrací na rodnou Ithaku

13 12. Napiš 2. pád vlastního jména Zeus. Zeuse Dia

14 13. Hrdinou Homérova eposu je Odysseus. Pocházel z Ithaky. V ukázce je zachycen návrat hrdiny z města Trója, kterému se také říkalo Ílion. Svůj příběh vypráví na ostrově blažených Fajáků jejich králi Alkinoovi a jeho krásné dceři Nausice. Vypráví příběh o tom, jak se dostal do zajetí kyklopa. Tam si dal jméno Nikdo. Příběh končí dobře, protože se zachránil, když se ukryl kyklopovi, kterého oslepil, na hrudi berana.

15 14. Co si pamatuješ o Alexandreidě? Vyber správná tvrzení. a) Alexandreida vypráví o činech Alexandra Velikého. b) V této ukázce Sokratés radí panovníkovi. c) Panovník by dle rad měl do úřadu dosazovat neurozené.

16 Zdroje: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Homer.j pg [cit. 1.9.2012; autor: Gabor] http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Homer.j pg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Odysse us_sehnt_sich_nach_Ithaka_(Tischbein).jpg [cit. 1.9.2012; autor: James Steakley] http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Odysse us_sehnt_sich_nach_Ithaka_(Tischbein).jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gilgame sh_statue.jpg [cit. 1.9.2012; autor: zayzayem] http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gilgame sh_statue.jpg http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Book_of _Genesis_Chapter_7- 8_(Bible_Illustrations_by_Sweet_Media).jpg [cit. 1.3.2012; autor: Jim Padgett] http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Book_of _Genesis_Chapter_7- 8_(Bible_Illustrations_by_Sweet_Media).jpg MARTÍNKOVÁ, V.: Literatura 7. 1. vyd. Praha: Tripolia, 2002. ISBN 80-86448-23-1


Stáhnout ppt "Epos Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Září 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 8. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací."

Podobné prezentace


Reklamy Google