Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo"— Transkript prezentace:

1 Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo VY_32_Inovace_3390 Název Přemysl Otakar I. Téma hodiny Za vlády přemyslovských králů Předmět Vlastivěda Ročník/y/ 4.A Anotace Materiál obsahuje texty a obrázky, vtahující se k životu a vládě Přemysla Otakara I.. V závěru si žák při doplňování vět ověřuje získané znalosti. Očekávaný výstup Žák poznává dějiny naší vlasti (starší dějiny), srovnává a hodnotí na vybraných ukázkách způsob života a práce předků na našem území v minulosti a současnosti, pracuje s časovými údaji a využívá zjištěných údajů k pochopení vztahů mezi ději a mezi jevy. Druh učebního materiálu Prezentace

2 Přemysl Otakar I. Byl syn Vladislava II. a Judity Durynské
Kvůli sporům byl dvakráte ve vyhnanství. Podařilo se mu postupně získat potvrzení dědičného královského titulu. V roce 1212 získal soubor listin nazývaný Zlatá bula sicilská.

3 Zlatá bula sicilská 26. Září 1212

4 Nejvýznamnějšími potomky byli král Václav I
Nejvýznamnějšími potomky byli král Václav I. a svatá Anežka, abatyše kláštera Na Františku. Společně založili v Praze na Starém Městě špitál. Zemřel 15. prosince 1230. Dožil se pravděpodobně nejvyššího věku ze všech přemyslovských panovníků, podle antropologů byl vysoký 166–170 cm a stejně jako jeho potomci měl až ženský obličej.

5 Svatá Anežka

6 Dokonči věty Kvůli sporům byl ve vyhnanství. Podařilo se mu získat
dědičný královský titul. Tyto listiny se nazývají Zlatá bula sicilská. Zemřel ve vysokém věku v roce 1230. Jeho nejvýznamnějšími potomky jsou Václav I. a svatá Anežka.

7 Zdroje


Stáhnout ppt "Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo"

Podobné prezentace


Reklamy Google