Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov
III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_90 Číslo projektu: CZ.1.07./1.4.00/ Jméno autora: Mgr. Gita Vespalcová Datum vytvoření: Duben 2012 Ročník: 7. ročník základní školy Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis Tematický okruh: Dějepis 6. – 9. ročník Téma: Přemyslovci. Časová přímka.

2 Metodický list Děti nejprve pracují s časovou osou.
Pokusí se správně přiřadit k letopočtům události. Body na ose jsou opatřeny hypertextovými odkazy. Kliknutím na ně se dětem objeví správné odpovědi s dalšími informacemi. Po vyčerpání všech dat jsou pro děti připraveny jednoduché otázky, které prověří jejich práci v hodině. Na stránku s kvízovými otázkami se dostanou kliknutím na vykřičník, který je vpravo dole pod časovou osou.

3 Stránky s otázkami mají skrytou odpověď, která se objeví kliknutím na .
Kliknutí na šipku je přesune na další stránku s otázkou. K dispozici je celkem devět stránek s otázkami. Cílem je zopakovat si některé důležité letopočty související s vývojem českého státu.

4 letopočty Časová přímka

5 935 995 1085 1158 1212 1306 1278 1300 955

6 Smrt knížete Václava Roku 935, 28. září, byl zavražděn kníže Václav z rodu Přemyslovců. Vraždu si objednal Boleslav, Václavův bratr. K vraždě došlo ve Staré Boleslavi, kam Boleslav svého bratra pozval.

7 Ražba stříbrných denárů
Roku 955 začal Boleslav I. razit stříbrné denáry. Do té doby se u nás používaly jako platidlo šátečky (kus plátna). Nejsou to ovšem první mince ražené na našem území. Ty začali ze zlata razit Keltové a nazýváme je duhovky.

8 Vyvraždění Slavníkovců
Roku 995 nechal Boleslav II. vyvraždit své konkurenty na Libici. Dokončil tak sjednocení českého státu. Masakr přežil pouze bývalý český biskup Vojtěch Slavníkovec, který byl na misijní cestě do Polska.

9 Korunovace Vratislava II.
Roku 1085 byl prvním českým králem korunován kníže Vratislav II. Královskou korunu získal za pomoc císaři Svaté říše římské. Jindřich IV., římský císař, byl ve sporu s papežem o vládu nad křesťanským světem.

10 Korunovace Vladislava II.
Roku 1158 byl korunován druhý český král Vladislav II. Českou korunu si zasloužil pomocí římskému císaři Fridrichu I. během druhé křížové výpravy.

11 Zlatá bula sicilská Roku 1212 byla vydána listina zaručující českému knížeti dědičný královský titul. Prvním dědičným český králem byl Přemysl Otakar I. České království se tak zbavilo své závislosti na Svaté říši římské.

12 Bitva na Moravském poli
Roku 1278 umírá v bitvě na Moravském poli český král Přemysl Otakar II. Bojoval proti římskému králi Rudolfu I. Habsburskému. Neuznal totiž Rudolfovo zvolení římským králem.

13 Ražba pražských grošů Roku 1300 nechává Václav II. razit nové mince, pražské groše. Jsou raženy ze stříbra. Jediná královská mincovna byla tehdy v Kutné Hoře, kde se stříbro zároveň těžilo.

14 Vymírají Přemyslovci Roku 1306 umírá poslední král z rodu Přemyslovců, Václav III. Přemyslovci tak vymírají po meči. Zůstaly pouze princezny Anna a Eliška, sestry Václava III. Začíná tak boj české šlechty o zvolení nového českého krále. Tím se roku 1310 stává Jan Lucemburský, manžel Elišky Přemyslovny.

15 Kvízové otázky

16 28. září 935 Kdy zemřel kníže Václav?

17 Keltské duhovky Které mince se u nás razily jako první?

18 Vojtěch Slavníkovec Jak se jmenoval druhý český biskup?

19 Jindřichu IV. Komu pomohl v boji proti papeži český kníže Vratislav II. a získal tak královskou korunu pro svoji osobu?

20 Účast na 2. křížové výpravě
Za co získal Vladislav II. královskou korunu?

21 Zlatá bula sicilská Jak se jmenuje listina zaručující českým knížatům dědičný královský titul?

22 Proti Rudolfu I. habsburskému
Proti komu bojoval Přemysl Otakar II. v bitvě na Moravském poli?

23 V Kutné hoře Kde se za vlády Václava II. nacházela královská mincovna?

24 Eliška Přemyslovna Která Přemyslovna se provdala za Jana Lucemburského?

25 Použité symboly Microsoft Offïce - klipart


Stáhnout ppt "Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov"

Podobné prezentace


Reklamy Google