Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka"— Transkript prezentace:

1 EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu školy Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Řípová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je

2 Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět
Sada č. XIX Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XIX _ ČJS, DUM 10 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Název: Vymření Přemyslovců Autor: Zuzana Řípová Stručná anotace: Výuková prezentace pro 4.a 5.ročník Metodické zhodnocení: Seznámení s rody Přemyslovců a Slavníkovců v českých dějinách Odpilotováno: ve 4.A

3 POSLEDNÍ PŘEMYSLOVŠTÍ KRÁLOVÉ
KONEC PŘEMYSLOVCŮ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVŠTÍ KRÁLOVÉ

4 Přemysl Otakar II. Synem Václava I. byl Přemysl Otakar II. Přemysla Otakara II. nazýváme králem železným a zlatým. Železným pro jeho vojenské oddíly v těžkém brnění a zlatým pro jeho velké bohatství nabyté díky stříbrným dolům.

5 Vláda Přemysla Otakara II.
Díky vojenským tažením a sňatkům Přemysla se území českého království téměř zdvojnásobilo. To mu ovšem nestačilo a chtěl se stát císařem. Tím se ale nakonec stal Rudolf Habsburský. To Přemysla roznítilo a nakonec se spolu utkali v bitvě na Moravském poli r Zde byl Přemysl poražen a zabit.

6 Území Přemysla Otakara II.

7 Období bezvládí a nejistoty
Po smrti Přemysla Otakara II. nastaly v českých zemích zlé časy. Jelikož synovi Přemysla Václavu II. bylo teprve 7 let, vlády se ujal jeho strýc a poručník Ota Braniborský. Ten se ale chtěl sám zmocnit moci a tak nechal Václava uvěznit.

8 Václav II. Po 5 letech bezvládí se s pomocí šlechty vrátil k moci Václav II. Ten se ukázal jako velmi schopný politik a diplomat. Podporoval rozvoj měst, řemesel a obchodu. Dochází ke vzniku nového platidla = pražského groše, který je vyráběn ze stříbra z kutnohorských dolů. Díky své schopné politice se podařilo Václavovi II. získat i polskou korunu, stal se tedy i králem polským. Nakonec se mu ještě podařilo zajistit pro syna (Václava III.) korunu uherskou.

9 Václav II. Líc pražského groše Rub pražského groše

10 Václav III. Když se tedy stal Václav III. králem, vládl třem královstvím – českému, polskému a uherskému (dnešní Maďarsko). Pochopil však že se mu nepodaří udržet všechna království a tak se zbavil uherského. Při cestě do Polska byl v Olomouci roku 1306 neznámým vrahem zabit. Jelikož byl bezdětný, skončila spolu s ním vláda Přemyslovců. Říkáme, že Přemyslovci vymřeli po meči (násilně).

11 Václav III.

12 Země v lenní závislosti
     Země koruny české      Polské království      Rozsah moci v Uhrách      Země v lenní závislosti

13 Dějiny udatného českého národa
Přemysl Otakar II. dejiny-udatneho-ceskeho-naroda/ premysl-ii-otakar/ Braniboři v Čechách dejiny-udatneho-ceskeho-naroda/ branibori-v-cechach/ Václav II. dejiny-udatneho-ceskeho-naroda/ vaclav-ii/ Václav III. dejiny-udatneho-ceskeho-naroda/ vaclav-iii/

14 Zdroje Obrázky: ?uselang=cs sallee.JPG avers.jpg revers.jpg cs.png


Stáhnout ppt "EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka"

Podobné prezentace


Reklamy Google