ATOM (NUCLEUS) Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE 1 Stavba atomu
Advertisements

Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Ionty Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Stavba atomu ATOM Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Stavba atomu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
VY_52_INOVACE_02/1/6_Chemie STAVBA ATOMU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE.
CHEMIE ATOM.
Jaderná energie Jádra atomů.
I. ZÁKLADNÍ POJMY.
Digitální učební materiál
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_128_Atom AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK, DATUM: 8.,
MODEL ATOMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
STAVBA LÁTEK Chemie 8. ročník
Látkové množství, molární hmotnost
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Jaderné reakce.
Anotace Prezentace, která se zabývá elektrickými vlastnostmi látek. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí vysvětlit a popsat.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_346
CHEMICKÁ VAZBA Chemie 8. ročník
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Molekula, atom, ion Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0101.
Stavba atomového jádra
Ivana Kuntová, Pětiúhelník Přesná konstrukce velikosti strany pětiúhelníku ze zadaného poloměru opsané kružnice Ivana Kuntová,
Vzájemná poloha dvou kružnic
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ATOMY A MOLEKULY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 16.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Model atomu (Učebnice strana 45 – 47)
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Elektrické vlastnosti látek (6. ročník) Zdroj: Wikimedia. Suitcase icon.jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licencí.
ATOMY A MOLEKULY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu a procvičení učiva o atomu. Zabývá se složením.
ATOM (NUCLEUS) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
stavba atomu – historie 1
Model atomu.
Soutěžíme před testíkem
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Částicové složení látek
Částicové složení látek
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Soutěžíme před testíkem
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
JAK LZE VYSVĚTLIT ELEKTROVÁNÍ TĚLES
Stavba atomu.
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
Stavba atomu.
Základní pojmy fyziky atomu
Elektrické vlastnosti látek
Stavba atomu ATOM Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_14
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Stavba atomového jádra
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-10
Převody jednotek délky - 2.část
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
CHEMICKÉ PRVKY.
CHEMIE - Stavba atomu Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
Částicové složení látek
Transkript prezentace:

ATOM (NUCLEUS) Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Atom jsou vybudované látky = nepatrné hmotné částice, z nichž jsou vybudované látky skládá se z kladně nabitého jádra a záporně nabitého obalu

Stavba jádra atomu je tvořeno protony (jednotkový kladný náboj) a neutrony (bez náboje) celkový počet protonů = protonové číslo, značí se písmenem Z počet neutronů v jádře = neutronové číslo, značí se písmenem N protony a neutrony v jádře mají společný název nukleony a jejich celkový počet v jádře vyjadřuje nukleonové číslo A nukleonové číslo je součet všech protonů a neutronů v jádře A = Z + N

Nuklid, prvek a izotop množina atomů mající stejné protonové a neutronové číslo se nazývá NUKLID látka tvořená výhradně atomy se stejným protonovým číslem se nazývá PRVEK (počet neutronů se může lišit) atomy téhož prvku, které se od sebe liší pouze neutronovým číslem, se nazývají IZOTOPY

Stavba elektronového obalu atomu je tvořeno elektrony (jednotkový záporný náboj) stavba elektronového obalu atomu podmiňuje chemické vlastnosti každého prvku

Orbit a orbital Orbit = kruhová či eliptická dráha, po které se elektron pohybuje Orbital = část prostoru v okolí jádra atomu, ve kterém se elektron vyskytuje s 95% pravděpodobností

POKYN Podle zadané legendy vyplňte danou křížovku a vysvětlete pojem z vyřešené tajenky

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1. Název vyučovacího předmětu 2. Množina atomů mající stejné protonové a neutronové číslo se nazývá … 3. Látka tvořená atomy se stejným protonovým číslem se nazývá … 4. Částice mající záporný náboj jsou … 5. Elektron se vyskytuje s 95% pravděpodobností v … 6. ATOM = nepatrné hmotné … 7. NUCLEUS = … 8. Stavba atomu ovlivňuje chemickou … prvku 9. Atomy lišící se pouze neutronovým číslem jsou … 10. … znamená dráhu, po které se pohybuje elektron 11. Orbit je kruhová či … dráha. 12. V … atomu je soustředěna většina jeho hmotnosti.

Křížovky jinak C H E M I N U K L D P R V T O Y B A Č Á S J Z Ř 1 2 3 4 5 B A 6 Č Á S 7 J 8 9 Z 10 11 12 Ř

Zdroje informací HONZA, J. - MAREČEK, A.: Chemie pro čtyřletá gymnázia. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, 2005. ISBN 80-7182-055-5.