PRVOUK – vědecko výzkumné aktivity katedry speciální pedagogiky Praha PedF UK 5.4. 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Advertisements

Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Zaměstnávání osob se zdravotním postižením
Cíle dějepisné výuky, dějepisné kurikulum, RVP a výuka dějepisu
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
katedra pedagogiky PedF UK
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Inkluzivní škola Předpoklad rovných příležitostí ve vzdělávání
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
 systematická tvůrčí činnost v oblasti inkluzivního vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v základní škole  s důrazem na implementaci.
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných Seminář pro ředitele a koordinátory ZUŠ Čeladná 2009 PaedDr.KarelTomek.
Katedra primární pedagogiky PdF MU v Brně
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
 je systematická tvůrčí činnost v oblasti inkluzivního vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami v základní škole  s důrazem na implementaci.
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
Minimální preventivní program školy
MATEŘSKÁ ŠKOLA OLOMOUC Blanická 16. Charakteristika školy Jedná se o předškolní zařízení, jeho nosným programem a účelem je poskytování výchovy a vzdělání.
RVP ZV příloha Vzdělávací oblast Umění a kultura
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Pohled pedagoga běžné základní školy na podporu komunikativních kompetencí žáků s narušenou komunikační schopností PhDr. Veronika Girglová Katedra speciální.
259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Studijní program /obor Speciální pedagogika na Pedagogické fakultě MU
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Název projektu Tvorba a realizace kurzů v rámci celoživotního vzdělávání rozšiřujících kvalifikaci v oblasti speciální pedagogiky Tento projekt je spolufinancován.
Pedagogická fakulta MU
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Technická univerzita v Liberci LIBEREC I Studentská 2 Inovace vzdělávání v oboru čeština jako druhý jazyk (CZ.1.07/2.2.00/ ) podpořeného z.
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami
Prezentace výzkumných týmů Výzkumný záměr MSM Speciální potřeby žáky v kontextu Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Postavení pedagogiky mezi vědami
Pedagogická diagnostika
Pedagogika II. Lekce 8: Poruchy učení a chování
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky PdF MU Prešov,
Mgr. Katarína Nemčíková, VÚP Praha Změny v kurikulárních dokumentech základního vzdělávání.
Škola pro všechny EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND PRAHA & EU INVESTUJEME DO VAŠÍ BUDOUCNOSTI ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA K DOLŮM V PRAZE 12.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Mateřská škola, základní škola a střední škola Daneta, s.r.o.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Speciální pedagogika Doc. PaedDr. Olga Zelinková, CSc.
Centrum empirických výzkumů Fakulta veřejných politik Slezská univerzita v Opavě doc. PhDr. et PhDr. Martin Kaleja, Ph.D. 3. září 2015, Opava.
9. Tvorba individuálního plánu
Navazující magisterské studijní programy platnost od roku 2017/2018
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
4. Pedagogika sportu v systému věd
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
Všichni o ní mluví, ale víme, jak opravdu vypadá? Školní inkluze
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
9. Tvorba individuálního plánu
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Základní pojmy speciální pedagogiky
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

PRVOUK – vědecko výzkumné aktivity katedry speciální pedagogiky Praha PedF UK

Speciální pedagogika výzkumné aktivity se soustřeďují na kvalitu života osob se speciálními vzdělávacími potřebami (zdravotním postižením, sociálním znevýhodněním i vzdělávání dětí mimořádně nadaných) v jednotlivých etapách jejich života

Dlouhodobé vědecko výzkumné aktivity katedry podmínky naplňování rovných příležitostí dětí a žáků při vstupu do předškolních zařízení a základních škol podmínky utváření inkluzivní kultury, politiky a praxe vzdělávacích zařízení, a jejich klima s ohledem na žákovskou diverzitu vzdělávací šance a rovné příležitosti minorit ve vzdělávání sledování kvality ve vzdělávání s ohledem na přechod ze školy do zaměstnání a na možnosti uplatnění osob se speciálními vzdělávacími potřebami na trhu práce

Dlouhodobé vědecko výzkumné aktivity katedry efektivita zdravotnické i sociální podpory lidem s mentálním postižením, kteří jsou v roli rodičů možnosti využití umění a expresivních terapií (terapie, které využívají umělecké prostředky k preventivním a terapeutickým cílům) ve školním prostředí hlavně v oblasti prevence sociálněpatologických jevů, podpory rozvoje žáků a zlepšení vztahů v třídním kolektivu problematika rekonstruovaných rodin a náhradní rodinné výchovy efekty institucionálních procesů v životě mladých dospělých se zdravotním postižením dopady vzdělávací politiky na život osob se zdravotním postižením. role speciální pedagogiky v podmínkách inkluzivního vzdělávání na VŠ

Vztah speciální pedagogiky a inkluzivní pedagogiky (didaktiky) Konstituování speciální pedagogiky jako samostatného pedagogického oboru od poloviny minulého století bylo nezbytné a přínosné. Speciální pedagogika přitom neztratila svou vztahovost k obecné pedagogice. Jejím průnikem s obecnou pedagogikou je inkluzivní pedagogika. Jejím průnikem s obecnou didaktikou je inkluzivní didaktika.

Inkluzivní didaktika Inkluzivní didaktika je teorie inkluzivně orientovaného vzdělávání osob se speciálními vzdělávacími potřebami, která se zabývá cíli formami a postupy vzdělávání těchto osob v nerestriktivních podmínkách běžných škol. Je základem inkluzivní pedagogiky.

Východiska inkluzivní didaktiky - didaktická reflexe diverzity (kritická analýza učebních obsahů, jejich zodpovědný výběr a adaptace vzdělávacích postupů pro žáky rozdílných schopností a předpokladů) -třídimenzionální Feuserova didaktika (1995) dimenze objektu - věcná a strukturální didaktická analýza učiva dimenze subjektu - funkční analýza (pásmo aktuálního a budoucího vývoje vzdělávaného subjektu) dimenze procesu – procesní analýza (uvedení subjektu do aktivity při získávání pro něj potřebných poznatků) - kriticko-konstruktivní didaktika (W.Klafki,1967) - vedení žáků k sebeurčení, spoluurčení a solidaritě -„bazální“ didaktika s výběrem obsahů a cílů pro oblast vzdělávání těžce a kombinovaně postižených osob (didaktika podporující proces poznávání světa a komunikace s ním pomocí základních výrazových prostředků)

Přehled výzkumných oblastí pro PRVOUK Didaktika inkluzivního vzdělávání ( didaktika uplatňovaná v inkluzivních třídách a školách s žákovskou diverzitou) Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami, zejména se zdravotním postižením, se specifickými poruchami učení v oblasti Jazyk a jazyková komunikace (mateřský jazyk – narušená komunikační schopnost, cizí jazyky – německý, anglický, francouzský a ruský) Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami, zejména se zdravotním postižením, se specifickými poruchami učení v oblasti Matematika a její aplikace Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávací potřebami, zejména se zdravotním postižením, se specifickými poruchami učení v oblasti výchovy ke zdraví, tělesné výchovy. Inkluzivní didaktika v oblasti primárního vzdělávání Edukace žáků se speciálními vzdělávacími potřebami prostřednictvím výtvarné, hudební a dramatické výchovy.

Výzkumná oblast I. Specifikace: didaktické principy, přístupy, strategie a koncepce (vnitřní diferenciace a individualizace; kooperace žáků se SVP a intaktních; práce v heterogenních skupinách; činnostně orientované a projektové vyučování; vývojově orientovaná didaktika; komunikativní didaktika aj.) Plánovaný výstup: kolektivní monografie (2014) Didaktika inkluzivního vzdělávání (didaktika uplatňovaná v inkluzivních třídách a školách s žákovskou diverzitou)

Výzkumná oblast II. Specifikace: mateřský jazyk při narušené komunikační schopnosti, jazykové kompetence žáků cizinců, cizí jazyky - anglický, německý, francouzský a ruský při dílčích deficitech i těžších poruchách kognitivních a smyslových Plánovaný výstup: kolektivní monografie (2014) Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami, zejména se zdravotním postižením, se specifickými poruchami učení v oblasti Jazyk a jazyková komunikace

Výzkumná oblast III. Specifikace: didaktika matematického vzdělávání s ohledem na přítomnost žáků dyskalkuliků na školách, žáků mimořádně nadaných i žáků se zdravotním postižením, diferencované přístupy a strategie v matematickém vyučování. Výstup: konference (2013/2014) a sborník příspěvků konference (2014) Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami, zejména se zdravotním postižením, se specifickými poruchami učení ve vzdělávací oblasti Matematika a její aplikace

Výzkumná oblast IV. Specifikace: didaktika výchovy ke zdraví u žáků se zdravotním postižením (tělesným, smyslovým, mentálním) a znevýhodněním (chronickým onemocněním), aplikované pohybové aktivity v tělesné výchově. Výstup: kolektivní monografie (2014) Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávací potřebami, zejména se zdravotním postižením, se specifickými poruchami učení ve vzdělávací oblasti výchova ke zdraví, tělesná výchova.

Výzkumná oblast V. Specifikace: Syntéza funkčních didaktických principů, přístupů, strategií a koncepcí v rámci primárního vzdělávání, didaktika s nadanými žáky a s žáky se zdravotním postižením. Výstupy: kolektivní monografie (2014) Inkluzivní didaktika v oblasti primárního vzdělávání

Výzkumná oblast VI. Specifikace: didaktická analýza využitelnosti terapeuticko formativních prostředků (prvků arteterapie, dramaterapie, muzikoterapie aj.) do výtvarné, hudební a dramatické výchovy. Výstup: Kolektivní monografie (2014) Edukace žáků se speciálními vzdělávacími potřebami prostřednictvím výtvarné, hudební a dramatické výchovy.

Výzkumné zaměření členů katedry sppg Mgr. Durdilovánarušená komunikační schopnost žáka Mgr. Felcmanová inkluzivní didaktika, diagnostika deficitních funkcí, SPUCH Doc. PhDr. Hádková, Ph.D. vzdělávání osob se sluchovým postižením, žáci s kochleárním implantátem Doc. PaedDr. Hájková, Ph.D. inkluzivní didaktika, vzdělávání tělesně postižených a zdravotně znevýhodněných osob Doc. PhDr. Květoňová, Ph.D.vzdělávání osob s postižením zraku Mgr. Laurenčíková problematika sociálně znevýhodněných žáků, pedagogická asistence PhDr. Mužáková, Ph.D. rodinný kontext života a vzdělávání osob s postižením

Výzkumné zaměření členů katedry sppg Mgr. Ptáčková, Ph.D. komunikace a čtenářství těžce sluchově postižených Doc. PhDr. Šiška, Ph.D. oblast vzdělávání osob s postižením v dospělosti, sociální determinanty inkluzívního vzdělávání, osoby s mentálním postižením Doc.PaedDr. Šotolová, Ph.D.specifika vzdělávání romských žáků PhDr. Šumníková, Ph.D.vzdělávání osob s kombinovaným postižením Mgr. Valešová Malecová, Ph.D. aplikované terapie ve vzdělávacím procesu PaedDr. Zemková, Ph.D. aktivace osob s mentálním postižením v procesu vzdělávání a přípravy na povolání